Animale de companieVitamina D la câini și pisici - vezi când excesul poate produce...

Vitamina D la câini și pisici – vezi când excesul poate produce o intoxicație severă

Vitamina D are un rol important în organismul animalelor însă excesul ei poate produce intoxicație. Face parte din categoria celor cinci vitamine liposolubile: vitamina D1, D2, D3, D4, D5. Are rol benefic asupra sistemului osos deoarece crește mineralizarea oaselor, intensifică absorbția de calciu, de fosfor, scade pierderea de calciu prin urină, normalizează nivelul de calciu în sânge, ajută în menținerea funcțiilor sistemului nervos și muscular.

Hipervitaminoza D sau calciferolul în pereții vasculari poate afecta țesutul muscular al inimii, miocardul, țesuturile rinichilor, poate perturba sructura țesutului osos, poate provoca distrofia organelor interne, etc. Cauzele pot fi diferite: ingestia de substanțe chimice folosite pentru uciderea rozătoarelor (otravă pentru combaterea șobolanilor) și care au o cantitate mare de vitamina D, sau administrarea în exces de suplimente alimentare care au și vitamina D.

Deși aportul de vitamina D este bun pentru sănătate, acesta trebuie să se facă în cantități moderate, deoarece intoxicațiile cu vitamina D la câini și pisici au consecințe grave. Principalele simptome ale otrăvirii cu vitamina D la astfel de animale sunt: slăbiciune generală a corpului, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune musculară, sete excesivă (polidipsie), creșterea frecvenței cardiace, apariția vărsăturilor (uneori chiar cu sânge), oase fragile, stări febrile intermitente, dureri abdominale, salivarea excesivă, urinări frecvente și abundente, diaree sau din contra constipație, anorexie, depresie, scăderea în greutate, hemoragii pulmonare și gastro-intestinale.

Intoxicațiile cu vitamina D cauzează un nivel foarte mare de calciu în sânge și deci poate provoca calcifierea țesuturilor în organism și mai ales la nivelul tractului intestinal. În cazuri grave apar afecțiuni renale, aritmii cardiace, anomalii ale sistemului osos, creșterea aciditații gastrice.

catel la soare

Pentru a ajuta un animal care suferă de hipervitaminoza D, acesta trebuie dus la un medic veterinar. În clinica veterinară, medicul va investiga starea de sănătate a animalului, va încerca să afle cauza intoxicației cu vitamina D, dacă a mâncat otravă pentru rozătoare sau a luat prea multe suplimente de vitamina D.

Prin analize de sânge va afla care este nivelul de uree din sânge, dacă suferă de hiperfosfatemie sau hipercalcemie. Prin radiografie se pot depista anumite mineralizări ale organelor interne. Analiza urinei va putea indica un eventual nivel anormal de glucoză și proteine în sânge.

În cazul în care pisica a ingerat otravă pentru rozătoare i se va induce voma pentru eliminarea substanțelor nocive care mai sunt în stomac neabsorbite. De asemenea, va lua medicamente (cărbune medicinal) pentru impiedicarea absorbției de otravă în continuare în organism.

Organismul ei va fi hidratat, iar tratamentul va cuprinde și medicamente pe bază de calcitonină, diuretice și glucocorticoizi. În caz de anemie, se va face transfuzii de sânge. Dacă apar și infecții bacteriene se vor administra medicamente antibiotice corespunzătoare pentru combaterea acestora.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.