Pestele cu trompa de elefant (Gnathonemus petersi) este un membru neobisnuit al familiei Mormyridae datorita caracteristicilor sale interesante – comportamentul inteligent, modul de aparare, de depistare a prazii si depunere a icrelor. Acest peste populeaza apele linistite ale raurilor, mlastinilor si lacurilor din Africa Centrala si de Vest.
Prefera sa inoate pe fundul apei tulbure si malos, prin nisip si noroi, unde lumina nu este puternica, temperatura este de 22-28ºC, iar vegetatia bogata. Hrana acestui peste consta mai ales din crustacee mici, larve de insecte, viermi de pe fundul apei.
Acest peste detecteaza hrana, obstacolele si alti pesti cu ajutorul unui sistem electric slab care indeplineste rolul de radar. Curentii electrici sunt creati de niste organe distribuite la nivelul pielii, in diferite parti ale pedunculului codal. Prin capacitatea sa de a reactiona la orice schimbare ce apare in mediul inconjurator, pestele cu trompa de elefant este capabil de a inota si in ape foarte tulburi, in zone complet lipsite de lumina.
Mai mult decat atat, acest peste are creierul neobisnuit de mare comparativ cu dimensiunea corpului, fapt ce explica posibilitatea sa mare de invatare. Prin aceste particularitati speciale pestele are posibilitatea de a obtine informatii utile despre mediul din jurul lui, de a se apara si de a captura uimitor de usor prada. Are corpul alungit si puternic coprimat lateral, ajunge la lungimea de 23 cm si greutatea de 1 kg.
Coloritul sau poate varia de la maroniu-inchis la negru, cu reflexii mov, iar pe partile laterale prezinta mereu doua benzi de nuanta deschisa, ca niste paranteze. Gura acestui peste se extinde si formeaza un fel de trompa lunga de 1,5-2 cm, de unde si denumirea de pestele cu trompa de elefant. Aceasta este foarte sensibila, are rol de organ tactil, de urmarire si procurare a hranei.
Cu trompa foarte mobila pestele sondeaza malul si nisipul de pe fundul apei, mereu in cautare de hrana. Inotatoarea dorsala si anala sunt de forme triunghiulare si pozitionate la baza pedunculului codal. Inotatoare codala este bifurcata, alcatuita din doi lobi simetrici, iar baza ei este ingusta si alungita. Aripioarele pelviene lipsesc, iar cele pectorale sunt pozitionate putin mai sus.
Ca peste de acvariu a devenit foarte popular printre acvaristi datorita comportamentului jucaus si sociabil, aspectului interesant si capacitatii sale de a se adapta si a trai alaturi de alte specii de pesti. Este recomandat un acvariu de 100 litri, in care apa trebuie sa aiba temperatura de 22-28ºC, iar pH-ul sa fie de 7. Exemplarele care traiesc in captivitate sunt mai mici decat cele din mediul natural, ajung la lungimi de aproximativ 10-15 cm. Acvariul trebuie sa aiba multe locuri unde sa se ascunda, sa imite oarecum mediul lagunos in care traieste acest peste nocturn.
Pe fundul acvariului se pot pune plante acvatice deoarece acestea imbunatatesc calitatea apei si ofera umbra, iar nisipul trebuie sa fie foarte fin pentru a nu-i cauza anumite rani pe corp. Inainte de a alege plantele de acvariu trebuie stiut daca ele rezista la temperatura apei si la lumina slaba preferata de acest peste. Una dintre plantele recomandate este feriga Ceartopteris, sau plantele plutitoare, ca de exemplu Eichhornia crassipes – zambila de apa.
Foarte importanta este calitatea apei, deoarece pestele este foarte sensibil la poluare si nu tolereaza anumite medicamente care sunt utilizate de acvaristi in tratarea altor specii de pesti. Nu trebuie uitat ca acest peste se hraneste pe timp de noapte, mananca atat hrana uscata cat si congelata – organisme Artemia, larve sau viermi de namol Tubifex, insecte Chironomus plumosus, crustacee mici Daphnia.
Acvariul trebuie intotdeauna acoperit deoarece acest peste poate sari afara din apa. Avand in vedere toate aceste aspecte unii ar putea crede ca este un peste pretentios, insa daca sunt respectate conditiile potrivite aceasta specie inteligenta si interesanta va trai mult (pana la 10 ani) si va aduce bucurie oricarui acvarist il va achizitiona.
Pestele cu trompa de elefant face parte din ordinul Osteoglossiformes, clasa Osteichthyes si nu este o specie pe cale de disparitie.
Video – Pestele cu trompa de elefant (Gnathonemus petersi):