Timp liberPescuitul staționar, ce trebuie să faci și ce echipament ai nevoie?

Pescuitul staționar, ce trebuie să faci și ce echipament ai nevoie?

Datorita simplitatii sale, pescuitul stationar reprezinta unul dintre cele mai raspandite stiluri de pescuit, acesta fiind imbratisat in special de catre pescarii incepatori. Este important de stiut ca pescuitul stationar, aceasta interesanta ramura a pescuitului sportiv, vizeaza speciile de pesti mai linistite.

In privinta metodelor, cea mai apreciata este pescuitul stationar cu varga deoarece aceasta este cea mai simpla si cu siguranta ofera o experienta de neuitat. De asemenea, pescuitul stationar cu varga este indicat atunci cand pestii vizati sunt cei mai mici, care stau mult mai aproape de mal, fara de cei de dimensiuni mai mari care se gasesc la o oarecare departare. In cel de al doilea caz, cea mai potrivita metoda este pescuitul la lanseta sau la rubesiana.

De ce spunem ca pescuitul stationar este simplu si usor de practicat? Inainte de toate, pentru a practica acest stil de pescuit nu aveti nevoie de un echipament deosebit ci de o undita, un fir mai subtire, carligele aferente, de dimensiuni mai mici, plumbii potriviti, dar si un minicog pentru a nu avea probleme in cazul in care prada este mai mare decat va asteptati si firul nu va face fata.

Alegerea corecta a echipamentului

Dupa cum am mentionat si anterior, alegerea echipamentului pentru pescuitul stationar nu implica un efort considerabil. In mod traditional, pentru pescuitul stationar care vizeaza pestii de dimensiuni mai mici care se afla la o distanta relativ apropiata fata de mal, se vor alege undite de dimensiuni mici, lungimea maxima fiind de 5 m.

Pescuitul staționar

In cazul in care doriti sa abordati acest stil de pescuit insa pestii pe care i-ati vizat au dimensiuni mai mari ai automat traiesc mai departe de mal, va trebui sa adaptati batul acestor conditii si sa alegeti o undita mai puternica si mai lunga, cea mai indicata fiind rubesiana, care poate ajunge chiar si pana la 14m. De asemenea, se poate opta pentru metoda Sheffield, o tehnica foarte eficienta ce presupune folosirea unei lansete potrivite. Aceasta tehnica se recomanda pentru pescuitul stationar care vizeaza pestii linistiti, dar care ating marimi considerabile.

In privinta firului potrivit, in randurile anterioare am mentionat faptul ca acesta ar trebui sa fie mai subtire. Bineinteles, firul va fi ales atat in functie de marimea pestilor vizati, dar mai ales in functie de tipul de hrana pe care il veti folosi. Pentru a sti cat de “infometati” sunt pestii din regiunea in care urmeaza sa pescuiti, nu trebuie decat sa analizati apa si sa va dati seama care sunt proprietatile acesteia in functie de culoare si transparenta.

Tot tipul apei va ajuta sa alegeti si pluta potrivita pentru pescuitul stationar. Va trebui sa alegeti plutele atat in functie de curentii caracteristici apei, cat si in functie de adancimea acesteia.

In sezonul rece, pescuitul stationar este in foarte multe dintre cazuri practicat la copca, o metoda foarte atractiva pentru pasionatii care nu se lasa invinsi de gerul de afara.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.