Pescuitul la biban este practicat foarte des la noi in tara, asta deoarece acest peste este unul dintre cei mai raspanditi din Romania, el gasindu-se in multe dintre lacurile de pe teritoriul tarii , si chiar si in Delta Dunarii.
Daca va hotarati sa incercati, trebuie sa stiti ca cea mai potrivita solutie de a avea o captura frumoasa de bibani este prin utilizarea nalucilor. Acestea pot fi foarte variate: de la voblere de mici dimensiuni, la rotative, oscilante, dandinete sau chiar cicade.
In ceea ce priveste voblerele pe care le puteti folosi pentru a prinde bibani, acestea trebuie sa aiba o lungime de patru-cinci centimetri si pana la cinci grame in greutate.
Lingurita rotativa este si ea des utilizata pentru capturarea bibanilor, ea fiind potrivita indiferent de vreme sau de tipul de apa unde se pescuieste. Cele mai bune lingurite rotative se pare ca sunt cele mai mici de numarul doi, cu un fir de maxim 0,26. Se cunoaste faptul ca bibanul are obiceiul de a ataca lingura din spate, asfel ca, daca acest lucru se intampla, carligul va intra foarta adanc in gura pestelui, iar acesta nu va mai avea nicio scapare.
Nalucile metalice, precum cicadele, dandinetele sau oscilantele merg foarte bine pentru pescuirea bibanilor mari ori pentru pescuirea la copca.
Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitati nici de nalucile suple, care au dat rezultate excelente la pescuitul acestor pesti.
Una peste alta, trebuie sa stiti ca dimensiunile recomandate ale nalucilor de biban se incadreaza intre doi si sapte centimetri, iar armarea acestora se realizeaza prin jiguri mai mici.
Lansetele cele mai indicate pentru bibani sunt cele care au o putere de aruncare in jur de sase-sapte grame. In ceea ce priveste lungimea recomandata, aceasta este de maxim 2 metri. Pescarii cu experienta recomanda lansete din clasa light sau chiar ultra light, care sa aiba o actiune moderata. Acestea nu trebuie sa fie inclinate niciodata la un unghi mai mare de 45 de grade.
Alternativ, se poate folosi si o varga mai usoara, cu un fir de maxim 0,2 milimetri si un carlig 3-8. Cea mai buna momeala pentru bibani este reprezentata de rame si de mici pestisori vii. Acestia trebuie in permanenta agitati, intrucat bibanii sunt atrasi de tot ce misca.
Cele mai folosite mulinete pentru prinderea bibanilor sunt cele din clasa 1000, iar firele pentru pescuitul acestui peste trebuie sa fie mai mici de sase lb.
Cea mai potrivita tehnica pentru capturarea bibanilor este tehnica de jigging, intrucat acest peste ataca naluca de mai multe ori si cu o putere considerabila. Tocmai de aceea aveti nevoie de tractiuni cat mai liniare cu putinta. Cu toate ca bibanul nu este un peste foarte agresiv, precum salaul, trebuie sa fiti foarte atenti ca sa nu va scapa, din moment ce l-ati capturat.
Pescuitul bibanului este cel mai rodnic in perioada toamna-primavara, intrucat atunci se pot utiliza mai toate modalitatile de prindere a pestelui. De remarcat faptul ca, odata cu venirea anotimpului rece, bibanii se retrag pe fundul apei, in vreme ce primavara si vara se gasesc pe langa malurile unde vegetatia este imbelsugata.
Dimensiunea minima admisa de retinere a unui biban este de 12 centimetri.
In concluzie, bibanul este un peste care poate fi prins, folosindu-se o mare varietate de metode, de la lingurite rotative, la oscilante, twistere sau voblere. Trebuie totusi sa aveti foarte mare grija, in special daca sunteti pescari amatori, intrucat este foarte usor ca acesti pesti sa va scape imediat dupa ce i-ati prins.