Relații de familiePentru părinți - cum să evitați gelozia și certurile dintre frați

Pentru părinți – cum să evitați gelozia și certurile dintre frați

Pentru parinti – evitati gelozia intre frati: in momentul in care afla pentru prima oara ca va avea un frate sau o sora, copilul poate reactiona pozitiv, fiind entuziast si fericit, sau negativ, considerand ca noul bebelus il va detrona din centrul atentiei si al afectiunii parentale… Deseori, chiar cand copilul isi doreste un fratior sau o surioara, sentimente de gelozie pot sa apara, in special cand vede ca toti admira si iubesc bebelusul cel scump si toti roiesc in jurul micii fiinte…

Asa ca se pune intrebarea: cum pot parintii sa evite gelozia intre frati? A reusi sa evitati complet sentimentele de gelozie si o oarecare rivalitate intre frati nu este de multe ori posibil; insa este posibil sa diminuati competivitatea si sa incurajati nasterea si dezvoltarea unei relatii armonioase intre copii. Rivalitatea intre frati este o pacoste frecventa pentru parinti, in special intre copiii de varste mai apropiate (cu o diferenta de doar cativa ani) si de acelasi sex – insa o puteti micsora, atat timp cat retineti cateva aspecte importante.

Pregatiti-l pe copil din timp cu venirea unui nou bebelus

Anuntati-l din vreme ca va avea un frate sau o sora si faceti-l sa se simta implicat, in special dupa nasterea bebelusului – cereti-i parerea despre numele micutului, despre trusoul si jucariile micutului, apoi implicati-l in ingrijirea sa pe cat se poate, in functie de varsta copilului. Faceti-l sa se simta important si util in familie, ca fratele/sora mai mare si mai matur(a)! Incercati sa nu spuneti lucruri de tipul “bebelusul este cel mai bun lucru ce ni s-a intamplat” si acordati-i afectiune si copilului mare.

Niciodata nu ii luati vechi jucarii de ale copilului pentru cel mic!

Chiar daca nu se mai joaca cu unele jucarii ale sale, nu i le dati celuilalt copil – in special jucariile la care a tinut. Il puteti intreba daca doreste sa ii le ofere in dar fratelui/sorii, insa lasati-l sa faca singur gestul.

Evitati orice tip de comparatii intre frati!

Nu comparati fratii intre ei in nici un fel si nu va asteptati ca amandoi sa aiba aceleasi interese, realizari, aptitudini. Cand unul se descurca mai bine intr-un anumit domeniu, incercati ca aceasta sa nu il deranjeze pe celalalt – evitati sa laudati prea mult doar pe unul din ei in fata celuilalt. Incercati mereu, pentru a evita gelozia intre frati, sa le aratati ca ii iubiti si apreciati pe amandoi – iar cand intervine intrebarea “care este mai bun”, scoateti in evidenta ca fiecare este bun la anumite lucruri.

Descurajati din start orice tentativa de competitie si incurajati cooperarea

Daca observati ca unul dintre copii incepe cu remarci de tipul “eu stiu/pot mai bine sa…”, spuneti-i ca nu trebuie sa se ia la intrecere si ca el se pricepe la unele, fratele/sora sa la altele, ca sunt diferiti, dar ca asta nu inseamna ca unul este mai bun.

Unii parinti cred ca o competitie intre frati ii va stimula sa se dezvolte, sa fie mai buni – de exemplu, un concurs de note la scoala! Desi este adevarat ca spiritul de competitie poate stimula, acesta este mai adecvat fata de colegii de clasa de aceeasi varsta si nu fata de un frate sau o sora, in special daca exista o diferenta de varsta semnificativa! De fapt, daca ii incurajati sa intre in concursuri de genul si il laudati pe castigator, veti incuraja gelozia care afecteaza copilul si da uneori nastere la reactii agresive (activ sau pasiv).

cum sa eviti gelozia intre frati

Incercati sa pastrati rutina familiala si dupa venirea noului bebelus

Prea multe schimbari in viata voastra familiala de zi cu zi il vor deranja pe copilul mai mare. Incercati sa pastrati aceeasi rutina, in mare: mic-dejunul, cina impreuna etc.. Daca aveati vreun obicei special, o activitate intreprinsa impreuna cu copilul, incercati sa nu uitati de aceasta.

Petreceti impreuna cu ambii frati timpul

O cauza importanta a aparitiei rivalitatii intre frati este acodarea atentiei si timpului parintilor bebelusului. Cel mai mare ajunge sa se simta ignorat – de aceea, nu numai ca va fi gelos, insa va adopta si comportamente de protest si de cerere a atentiei (va fi obraznic sau va regresa in dezvoltarea sa, va deveni din nou mai dependent).

Astfel ca foarte important cand va intrebati ca parinti cum sa evitati gelozia intre frati este sa incercati sa petreceti timpul cu ambii copii, chiar cerandu-i celui mai mare sa va ajute in ingrijirea celui mic. Faceti-l sa se simta matur si important, spunandu-i ca ajutorul sau este pretios. Din cand in cand, daca se poate, incercati sa faceti ceva doar cu cel mai mare – sa il duceti la un restaurant sau la o plimbare, lasand bebelusul in grija bunicilor.

Nu aratati favoritism doar unuia dintre copii

Aratati-le ambilor, pe cat se poate, in aceeasi masura afectiune. O simpla scapare – de exemplu, daca celui mare ii spuneti pe nume, insa pe cel mic il alintati cu porecle dragastoase – aceasta mica scapare este de ajuns sa nasca gelozia intre frati.

La fel, daca cei doi doar se tachineaza sau se cearta – ceea ce este totusi normal – nu interveniti mereu, lasati-i sa se invete sa se descurce singuri; in special, incercati sa nu ii veniti celui mai mic mereu in aparare si sa nu il faceti pe cel mare vinovat pentru cearta – “tu esti mai mare, ar trebui sa stii mai bine” etc.. Daca cearta avanseaza si exista risc ca cei doi sa treaca la acte fizice, interveniti si aratati-va la fel de suparat(a) pe ambii.

Cand se pune problema de pedepse

Cand cei doi au intrecut limita, nu va bazati doar pe ce spun copiii – “el a inceput”, “el a fost cu ideea” etc.. Daca ambii au gresit, ambii sa primeasca pedeapsa.

Vorbiti cu copiii

Cu cel mai mare, vorbiti inca din timpul sarcinii si incercati sa il faceti sa realizeze ca a avea un frate sau o sora este un lucru bun si distractiv. Povestiti-i cat de bine v-ati distrat impreuna cu fratii in copilaria voastra si altele de tipul. Apoi, dupa sosirea bebelusului, vorbiti cu copilul, spuneti-i ca intelegeti ca s-ar putea sa se simta in umbra, putin ignorat, insa ca nu aceasta este intentia voastra si ca bebelusul nu afecteaza cu nimic relatiile dintre voi; spuneti-i ca o perioada, va trebui sa acordati putin mai mult timp bebelusului, pentru ca este mic si slab – insa spuneti-i ca poate ajuta cu multe. Cu timpul, capatati obiceiul sa vorbiti cateva minute seara cu fiecare dintre copii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.