Dragoste și relațiiEste normal ca partenerul tău de cuplu să îți amintească de părintele...

Este normal ca partenerul tău de cuplu să îți amintească de părintele tău și să îi semene?

Iti aminteste partenerul tau de cuplu de parintele tau de sex opus? Te-ai surprins vreodata soptind „parca ai fi mama/tata”, speriindu-te de aceasta idee? Unele teorii ne spun ca femeile vor fi atrase si vor gasi in mod subconstient un partener de cuplu similar din unele perspective cu tatal lor, iar barbatii vor fi atrasi si vor cauta o partenera similara cu propria lor mama. Exagerand putin, am putea spune ca avem o relatie de cuplu cu o replica a tatalui sau a mamei noastre!

Exista diferite dezbateri si studii, majoritatea aratand ca exista intr-adevar o oarecare asemanare intre partenerii de cuplu alesi de o persoana si parintele de sex opus al acelei persoane. Asadar, cand te surprinzi gandind ca partenerul tau iti aminteste dintr-un punct de vedere de tatal/mama ta, nu este cazul sa fii mirat – este un fapt comun.

Suntem atrasi de persoane care, printr-o trasatura anume, ne reamintesc de imaginea parentala, ne inspira acea senzatie de familiaritate si confort emotional. Ceea ce nu inseamna ca am incerca sa inlocuim parintele cu partenerul de cuplu si nici ca am nutri emotii „impure” fata de parinte! Inseamna doar ca ne atrag subconstient si instinctiv persoane in care regasim ceva familiar, ceva cunoscut si drag. Alteori, anumite trasaturi ne fac sa respingem unele persoane – este acelasi lucru, doar ca in acest caz, imaginea parintelui nu este una pozitiva pentru tine (cosmarul tau fiind sa fii cu cineva asemanator cu parintele, cu care ai avut o relatie negativa).

Partenerul iti poate aminti de parintele tau de sex opus, el avand unele similaritati precum

Trasaturi fizice – nu este cea mai frecventa asemanare care te atrage la un partener de cuplu, totusi unele studii au evidentiat ca o femeie este atrasa de barbati cu statura sau trasaturi faciale similare cu ale tatalui lor cand era tanar; iar barbatii gasesc atractive femei cu silueta, trasaturile faciale si culoarea parului mamei lor cand era tanara. Aceste trasaturi nasc in tine acel sentiment de familiaritate si confort. De altfel, poate fi vorba de ceva mult mai subtil: o mica trasatura caracteristica, o expresie, mirosul corpului, postura corpului, tonalitatea sau intonatia vocii.

Ocupatie si interese. Mai mult sau mai putin constient, multe persoane vor fi atrase de parteneri de cuplu cu educatie, domeniu profesional si interese similare cu cele ale parintelui de sex opus. Nu este nimic ciudat: des, parintele este un model pe care il admiri, asadar admiri o persoana cu aceste caracteristici.

Tipul de relatie avut. Iti aminteste partenerul tau de cuplu de parintele de sex opus cand te gandesti la felul in care comunicati, in care interactionati? Aici intram intr-un subiect mai complex: se pare ca, in calitate de adulti, avem relatii de cuplu care reiau uneori modelul relatiei pe care am avut-o cu parintii. Fara a o dori sau fara chiar a o realiza, intretinem acelasi model general de relationare.

partenerul iti aminteste de un parinte

O relatie armonioasa si echilibrata cu parintii fac adultul capabil de astfel de relatii de cuplu. O relatie rece si distanta cu parintii il aduc in relatii de cuplu similare, in care el incearca sa isi vindece ranile, cautand la partener atentia si afectiunea pe care nu a avut-o de la parinti (insa in mod ironic, persoana gaseste parteneri care vor fi de asemenea distanti si indisponibili). O relatie conflictuala cu parintii il aduc pe adult in patternuri similare de relatii dezechilibrate de cuplu, relatii competitive sau dominante.

Nevoile pe care le doresti indeplinite joaca un rol major: cand in copilarie ti-au fost indeplinite toate nevoile emotionale, le cauti in mod natural si in relatia de cuplu, insa fara a pune cel mai mare accent pe acestea; cand, insa, ai trait cu lipsuri emotionale, aceasta satisfactie a nevoilor va domina orice relatie: incerci sa substitui lipsa resimtita prin gasirea de securitate, atentie si afectiune de la partener.

Ceea ce te poate face un partener de cuplu prea nevoias si dependent, des centrat pe sine. O relatie de cuplu sanatoasa nu este una in cadrul careia rolul partenerului este unul de substitut de parinte, de ocrotitor – cand realizezi ca incerci sa obtii de la partener ceea ce ti-a lipsit de la parinti, este cazul sa realizezi ca traiesti cu rani vechi nevindecate. Iar partenerul nu va putea compensa lipsa pe care o resimti si nici nu este corect sa ii ceri o astfel de sarcina.

Cand partenerul de cuplu iti aminteste de parintele de sex opus, nu este cazul sa te ingrijorezi insa, crezand ca alegerea ta a fost nesanatoasa si ca tu cauti subconstient indeplinirea nevoilor ce ti-au lipsit in copilarie. Pana la urma, cautam si gasim la persoanele din jur ceea ce avem nevoie. Si la fel ca relatia cu parintii, relatia de cuplu ne ofera afectiune, securitate, valoare, stabilitate in viata.

Pe de alta parte, daca esti constient ca atractia fata de partener rezida tocmai in aceasta asemanare, este bine pentru tine si pentru acesta sa te intrebi ce fel de relatie aveti voi in realitate, pe ce se bazeaza de fapt aceasta relatie – doar pe nevoile tale? Este o relatie sanatoasa pentru ambii sau este una in care partenerul tau s-a trezit in rol de ocrotitor al unui adult care a ramas emotional blocat in trecut?

De ce insa ne trezim alaturi de parteneri similari din unele puncte de vedere cu parintele nostru fara a avea nici un tip de blocaj emotional? De ce, chiar cand relatia cu parintii a fost una echilibrata, suntem inclinati spre parteneri care poseda anumite trasaturi similare cu ale parintelui? Raspunsul a fost sugerat mai sus: este vorba de familiaritate! Fara a o realiza de multe ori, o trasatura anume ne readuce in minte imaginea parintelui, ceea ce ne ofera sentimentul de atractie fata de persoana, de confort emotional si siguranta. Stii cum te simti cand te indragostesti – „parca cunosc persoana de o viata”?

Este vorba de aceasta senzatie pe care o anumita trasatura a unei persoane o naste in tine. Bineinteles, cand relatia cu parintii a fost una distructiva, efectul poate fi unul opus: nu esti atras, ci respins de acele persoane care iti nasc senzatia de familiaritate – de aceea unele persoane vor cauta parteneri nu similari, ci radical diferiti de parintele de sex opus. Insa este vorba de unul si acelasi proces – o trasatura, mai subtila sau nu, aduce in mintea ta imaginea parintelui (ceea ce cel mai frecvent nici nu constientizezi).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.