Papagalul Stanley (Platycercus icterotis) este originar din Australia de Sud-Vest si face parte din categoria papagalilor cu coada plata.
Aceasta pasare viu colorata este de talia unui sturz, are lungimea de 26 cm (masurata de la cap pana la capatul cozii) si greutatea cuprinsa intre 50-80 g. Are ciocul gros, scurt, de culoare gri-deschisa, aripile ascutite, iar coada destul de lunga si putin etajata. Picioarele sunt scurte, de culoare gri-maronie, irisul ochilor este caprui.
Masculul are penajul diferit de cel al femelei, pe cap si burta are un colorit rosiatic, pe obraji este galben, coada este verde, spatele este pestrit negru cu galben, penele mai mici ale aripilor sunt verzi, iar partile inferioare ale aripilor si penele superioare ale cozii sunt albastre-violet. Femela are penajul cu nuante mai luminoase, gatul si capul sunt verzui, obrajii galbeni, coada verde cu partile inferioare albastrui, spatele pestrit cu negru, galben si maroniu, burta rosiatica, iar partea superioara a aripilor verde .
Papagalii Stanley prefera zonele cu paduri deschise, cu poieni, pe langa rauri si palcuri de copaci, unde traiesc in grupuri familiare mici alcatuite dintr-un numar de aproximativ 24 de exemplare, iar cand isi aleg un partener o fac pentru toata viata. In general, evita padurile foarte dese si inchise. In perioada de imperechere femela depune trei pana la sapte oua, intr-un cuib amenajat in scorbura unui copac foarte inalt. De multe ori prefera sa-si faca cuibul intr-o scorbura de eucalipt.
Ouale sunt clocite numai de femela o perioada de aproximativ 20-21 de zile, apoi ies puii care la inceput sunt acoperiti de puf si abia dupa 34 de zile le cresc penele. Puii sunt hraniti si protejati de ambii parinti pana in momentul cand reusesc sa zboare. Aceste pasari ajung la maturitate la varsta de 1-2 ani. La inceput au penajul predominant verde, apoi dupa aproximativ 12 luni acesta devine multicolor.
Hrana lor consta in principal din fructe si seminte, dar este completata cu ierburi si insecte. Pentru a-si usura digestia obisnuiesc sa inghita mici pietricele.
Cei care doresc sa achizitioneze acest papagal trebuie sa-i asigure o colivie destul de incapatoare – cu lungimea de 60 cm, latimea de 30 cm si inaltimea de 50 cm. Daca se alege o pereche de papagali, atunci dimensiunile coliviei trebuie sa fie duble. In sezonul cald pot fi tinuti si in voliere de gradina.
Alimentatia lor trebuie sa fie formata din grau, sorg, orz, mei alb, mei rosu, mei galben, seminte de floarea-soarelui dungata, iarba-canarasului, canepa, ovaz, alune si nuci. Nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele – merele, salata, morcovii. De asemenea, alimentatia poate fi completata cu oua fierte si cascaval, minerale si vitamine, mai ales in perioada clocitului.
Este foarte important ca in colivie sa fie pastrata curatenia, sa nu lipseasca apa curata si proaspata si un strat de nisip fluvial fin, ale carui granule sa ii ajute la digestie. Din colivie nu trebuie sa le lipseasca o scorbura in care femela sa-si cloceasca ouale si diferite crengi groase pe care pasarile le vor roade cu placere, pentru a-si toci ciocul.
Papagalul Stanley face parte din ordinul Psittaciformes si familia Psittacidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Papagalul Stanley (Platycercus icterotis):