Orgoliul poate distruge o relatie de cuplu: a fi impreuna cu o persoana orgolioasa este deseori prea greu, caci poti ajunge sa simti ca partenerul tau afiseaza chiar si fata de tine o imagine falsa si ca adopta o atitudine de superioritate. Dupa cum spune un proverb: „cand orgoliul conduce caruta, drumul este plin de gropi”…
Orgoliul nu este o trasatura pozitiva, chiar daca s-ar putea crede ca persoana orgolioasa este o persoana puternica si increzatoare. Exista insa o diferenta majora intre orgoliu si increderea in sine. A avea incredere in sine inseamna ca o persoana se accepta pe sine, se place pe sine, insa este in acelasi timp constienta ca are destule defecte si ca se poate imbunatati constant. A avea orgoliu inseamna ca persoana pune pret nu pe sine asa cum este, ci pe imaginea pe care o afiseaza in fara celor din jur, pe modul in care apare in fata altora. O persoana orgolioasa va dori sa para aproape perfecta, superioara celorlalti, astfel ca isi creeaza o imagine cizelata ascunzandu-si cu talent punctele slabe.
De ce orgoliul poate distruge o relatie de cuplu?
Un partener de cuplu orgolios nu va accepta prea usor ca a gresit. Dimpotriva, va privi situatia in termenii „eu am mereu dreptate, tu nu”. Este mult mai important sa dovedeasca ca nu a gresit – ca nici nu are cum sa greseasca – decat sa incerce sa asculte perspectiva celuilalt. Orgoliul te face deseori surd la ceea ce spun altii, atunci cand spun ceva ce nu-ti convine tie, ce nu te pune intr-o lumina prea buna.
A astepta scuze de la un partener orgolios este ca si cum ai astepta sa iti creasca aripi si o coada: nici o sansa! Iar in relatia de cuplu, a sti sa recunosti cand nu ai dreptate, cand gresesti si a sti sa iti ceri scuze poate face diferenta intre armonie si razboi sau indepartare…
Un partener de cuplu orgolios simte nevoia sa fie apreciat mereu si nu suporta criticile; ceea ce face relatia de cuplu mult prea dificila. Cum poti sa nu spui niciodata ceea ce nu-ti convine la celalalt, de teama ca acesta va face o criza?! Orgoliul distruge o relatie de cuplu deoarece impiedica deschiderea intre parteneri: pentru ca orice critica va face partenerul orgolios sa intre in defensiva, se va ajunge la o relatie superficiala.
Un partener de cuplu orgolios priveste relatiile pe care le are cu altii in termeni de competitie, deoarece vrea constant sa isi arate siesi si sa le arate celorlalti cat de bun este. Insa o relatie de cuplu trebuie sa fie o colaborare, un parteneriat si nu o competitie acerba de a dovedi ca esti mai bun! Daca unul dintre parteneri – constient sau nu – il face pe celalalt sa se simta inferior din nevoia sa de a se simti bine, relatia va fi distrusa. Din pacate, persoanele foarte orgolioase au tendinta sa scoata in evidenta defectele celor din jur, ca si cum aceasta este o dovada a propriilor lor calitati!
Un partener de cuplu orgolios refuza sa ceara sprijin. Cum distruge orgoliul o relatie de cuplu? Destul de usor: cand unul dintre parteneri are un orgoliu mare, va dori sa arate ca se poate descurca singur, ca este in stare sa faca totul bine pe cont propriu. Astfel ca va refuza orice sprijin din partea celuilalt, chiar daca are nevoie.
Ceea ce va duce la indepartarea intre cei doi: o relatie de cuplu inseamna sa fii alaturi de celalalt, la bine si la rau (indiferent daca sunteti casatoriti sau nu), sa iti doresti sa oferi si sa primesti sprijin din partea persoanei iubite. Cand vezi ca partenerul tau de cuplu te refuza atunci cand incerci sa te apropii de el si sa-i oferi un umar de sprijin, te simti respins, ranit si chiar jignit – este de parca el crede ca tu nu esti in stare sa ajuti, ca nu ai ce sa ii oferi.
Un partener de cuplu orgolios se inchide in sine. Orgoliul distruge o relatie de cuplu deoarece persoana orgolioasa doreste sa transmita o imagine perfecta celor din jur – inclusiv partenerului. Ceea ce o impiedica sa se deschida in fata celuilalt, sa isi arate vulnerabilitatea, sa impartaseasca si punctele slabe.
Partenerul orgolios nu se arata asa cum este, nu se deschide in fata celuilalt, ci incearca sa isi pastreze imaginea sa cizelata. Intr-o relatie de cuplu insa, tocmai prin deschidere, prin aratarea vulnerabilitatii, prin recunoasterea defectelor si a lipsurilor se construieste apropierea si increderea. Adevarata forta o are cel ce isi cunoaste si recunoaste punctele slabe si nu cel ce si le ascunde; iubirea si increderea inseamna sa te arati celuilalt asa cum esti, cu bune si rele, nu sa ii arati o imagine cizelata, ascunzand sub pres aspectele mai putin atractive…
Cum poti evita ca orgoliul sa distruga relatia ta de cuplu?
Realizand ca persoana cu adevarat puternica isi accepta cu seninatate si partile mai putin bune si ca nu este nevoie sa te ascunzi sub o masca de perfectiune – in special nu de fata cu partenerul tau de cuplu. Nu trebuie sa incerci sa pari perfect, superior, nu trebuie sa incerci sa iti impresionezi partenerul – ci sa i te arati asa cum esti, daruindu-i prin aceasta increderea ta. Ce fel de relatie de cuplu poti avea daca nu ii permiti persoanei de langa tine sa te vada si sa se apropie de tine, de adevaratul tau eu?
Fiecare dintre noi suntem orgoliosi din cand in cand: insa un orgoliu prea mare iti va pune doar piedici, in relatia de cuplu si in viata. Nu mai incerca sa pari cel mai bun – incearca in schimb sa fii cat de bun poti – inclusiv cu partenerul de cuplu…