Desi in trecut era calea normala de a aduce pe lume un bebelus, astazi nasterea acasa, asistata de o moasa, este privita ca fiind o optiune ciudata si chiar iresponsabila a viitoarei mame. Si totusi, in unele tari, femeile incep sa isi doreasca o nastere naturala, in propria casa, intr-un mediu cunoscut, sigur si reconfortant. In tara noastra, insa, femeile aleg in general nasterea prin cezariana sau nasterea cu anestezie epidurala si mai putin o nastere clasica, naturala…
Ce este mai bine si ce nu – nimeni nu poate alege in afara de femeia insarcinata, atunci cand vorbim despre o sarcina normala. A alege in ce fel vrei sa iti aduci bebelusul pe lume ar trebui sa fie decizia ta – si pentru a lua aceasta decizie, este bine sa te informezi asupra tuturor variantelor posibile…
Perspectiva asupra nasterii
Adeptele nasterii acasa (mai mult in tari straine) vorbesc despre dreptul femeii de a se bucura de aceasta experienta naturala si despre o viziune pozitiva asupra sarcinii. Sarcina nu este o boala si deci nu este complet necesara spitalizarea, atat timp cat femeia este asistata de catre o moasa specializata. A privi sarcina ca pe o experienta frumoasa si naturala este o viziune benefica, care o ajuta pe femeie sa treaca peste durere – sa o considere parte a ceva mai important. Sarcina si nasterea este privita ca fiind o implinire a femeii si o experienta frumoasa, desi dificila.
Confort si siguranta
Nasterea acasa le ofera unor femei sentimentul de siguranta si de confort. Esti acasa la tine, cunosti unde este fiecare lucru, te poti relaxa, te poti misca in voie fara a fi nevoita sa suporti agitatia si mediul rece al spitalului. Ai tot spatiul doar pentru tine, nu imparti cu nimeni un salon, te poti misca, folosi mingea pentru gravide, face dus… Toate acestea atrag destul de multe viitoare mame spre optiunea nasterii la domiciliu. In plus, partenerul este mereu prezent, linistind-o si calmand-o pe viitoarea mama.
Este natural
Din timpuri vechi (si chiar acum in mediul rural) femeile au nascut acasa, fara sa intampine probleme, in cazul unei sarcini absolut normale si a unei sanatati bune. Pana in secolul XX, toate femeile aduceau bebelusii pe lume la domiciliu. In strainatate, se considera ca daca medicul isi da acordul pentru nasterea acasa, nu exista motive pentru ca femeia sa isi faca griji. O dovada ca nu exista risc crescut il reprezinta si cazurile de nasteri acasa accidentale – cand travaliul se desfasoara rapid si femeia nu mai ajunge la spital.
Moasa
Viitoarea mama se poate bucura de asistenta specializata chiar in cazul nasterii acasa – este vorba despre moasa. O problema, insa, este legata de faptul ca recomandat ar fi sa existe doua moase. Moasa care sta cu femeia gravida o linisteste si in cazul nasterii la domiciliu, se creeaza o relatie mai intima intre femeie si moasa – femeia este mai putin tematoare, stresata, agitata (atunci cand are incredere in moasa aleasa).
Femeile formeaza o legatura cu moasa din timp, cu mult inaintea nasterii si o cunosc pe aceasta. In alte tari, exista chiar si o profesie de asistenta in travaliu – o persoana numita doula, specializata in fiziologia nasterii care te ajuta sa traiesti travaliul. O doula nu este o moasa – moasa aduce pe lume bebelusul, in timp ce doula sta cu femeia, o incurajeaza, o ajuta si sprijina.
Mama – bebe
Cand nasti acasa, iti poti tine imediat bebelusul in brate – el va fi dus la spital pentru o examinare completa mai tarziu. Aceasta contribuie la formarea legaturii stranse dintre mama si copilas – chiar in spitale, se recomanda ca mama sa isi tina in brate cateva momente bebelusul imediat dupa nastere.
Complicatii
Chiar si in spital, pot aparea diferite complicatii la nastere, desi sarcina a evoluat perfect. Insa lipsita de echipamentul specializat al unui spital, pentru o moasa este dificil sa previna, sa intervina sau chiar sa sesiseze la timp o eventuala complicatie. Siguranta nasterii acasa tine strict de sesizarea complicatiilor la timp pentru transferarea la spital – altfel, riscul este enorm. Complicatii pot aparea chiar la sfarsit – de exemplu, daca bebelusul are probleme de respiratie, in spital va fi mai eficient asistat.
Cand nu e o optiune deloc responsabila
Nasterea acasa, desi in tara noastra, in mediul urban, pare o ciudatenie, a devenit una dintre metodele in voga in ultimii ani in Occident. Insa nu este recomandata pentru femeile care se afla la prima nastere si nu sunt experimentate. Nici pentru femeile cu o varsta ce trece de 35 de ani. Si in general, pentru orice femeie care are sau a avut probleme de sanatate (hipertensiune, diabet, supraponderalitate sau subponderalitate, probleme cardiace etc.).
Fara anestezie
Nasterea acasa exclude total posibilitatea unei anestezii sau administrarea medicamentelor impotriva durerilor. Asadar, femeia insarcinata trebuie sa fie sigura ca va avea vointa si puterea sa treaca peste dureri si sa duca la bun sfarsit aceasta sarcina. Daca travaliul se prelungeste in mod riscant, transferarea la spital pentru o interventie poate fi foarte periculoasa – toate aceste posibilitati trebuie luate in calcul.
Moasa
O temere de inteles a femeilor insarcinate este legata de specializarea si competenta moasei – va fi ea apta sa sesizeze orice merge in neregula? Se va ridica la inaltime daca nu decurge toul bine? Desi pentru a fi moasa se cere specializare stricta – ce presupune examene si practica – o femeie isi pune practic viata ei si a bebelusului ei in mainile acesteia. Iar in cazul in care moasa este singura, acest risc asumat poate parea iresponsabil (se recomanda in general doua moase).
Mediu steril
O alta problema este legata de mediul insteril al casei, oricat de curata este tinuta. Insa aceasta se poate rezolva partial prin acoperirea mobilierului si patului cu asternuturi sterilizate. O alta necesitate: sterilizarea baii, in caz ca viitoarea mama va apela la hidroterapie in timpul travaliului.
Ciudat sau nu, nasterea acasa a devenit o optiune valabila in Occident si chiar medicii o accepta in cazul sarcinilor fara risc. Femeia insarcinata are tot dreptul sa aleaga unde si in ce fel isi va aduce pe lume bebelusul. Iar daca ea considera ca o nastere la domiciliu o va ajuta si relaxa, iar partenerul sau o sustine, nimeni nu trebuie sa o critice.