Sarcină & BebeNașterea în apă, ce presupune aceasta și care sunt risurile pentru mamă?

Nașterea în apă, ce presupune aceasta și care sunt risurile pentru mamă?

Nasterea in apa este o modalitate noua si atipica de a aduce pe lume bebelusul in tara noastra, unde, totusi, maternitatile au introdus aceasta optiune in ultimii ani. In alte tari insa, foarte multe viitoare mame adopta nasterea in apa, fiind convinse de beneficiile acesteia.

Nasterea in apa, desi pentru unii este inca o optiune ciudata, isi are cu adevarat propriile beneficii, dintre care cele mai importante sunt un travaliu scurtat si diminuarea durerilor. Aducerea pe lume a bebelusului se face mai usor in apa, caci el s-a dezvoltat timp de 9 luni intr-un mediu lichid.

Ce presupune nasterea in apa

Daca doresti sa alegi nasterea in apa, este esential sa gasesti o maternitate care ofera aceasta optiune si sa te pregatesti din timp, inca din luna 5-6 de sarcina, pentru ziua cea mare. Vei invata ce pozitie trebuie sa ai, cum sa iti incordezi si relaxezi muschii facand exercitii si cum sa respiri corect.

Dupa debutul travaliului si cand contractiile devin frecvente, iar dilatarea a trecut de 5 centimetri, femeia intra intr-o cada mare cu apa la temperatura corpului (maxim 40 grade Celsius); ea este asistata, bineinteles, de care un medic si asistente, ca si intr-o sala de nasteri. Apa o va relaxa si ii va destinde muschii, va ajuta la dilatare si va diminua durerea data de contractii. Aducerea pe lume a bebelusului se face fie tot sub apa, fie femeia iese din cada atunci cand vine momentul expulziei.

Relaxare

Dupa cum s-a spus, un mare avantaj al acestui tip de nastere este ca apa calduta are un efect de relaxare si destindere – atat psihic, cat si fizic. Durerea este resimtita mai putin intens, dupa cum spun mamicile care au apelat la aceasta metoda de nastere.

Travaliu mai scurt

Atat datorita apei ce dilata colul uterin, cat si a pregatirii fizice anterioare (exercitiile pe care le face femeia insarcinata), viitoarele mame care nasc in apa au un travaliu mai scurt si mai putin obositor.

Interventii medicale

Datorita durerilor mai putin intense, in cadrul nasterii in apa femeii nu i se administreaza multe medicamente pentru ameliorarea durerii. In plus, cazurile in care femeia sufera rupturi vaginale sunt mult mai scazute, la fel cazurile in care este necesara o epiziotomie.

Riscuri scazute

Se pare ca o nastere in apa are avantajul de a stabiliza atat tensiunea arteriala a femeii, cat si temperatura corporala. Recuperarea fizica dupa acest tip de nastere se face mai usor, pentru ca femeia nu sufera rupturi sau interventii medicale in general.

Mediu sigur

nastere in apa

Femeia se simte mai relaxata, pentru ca nasterea in apa ii permite sa stea impreuna cu partenerul ce o poate asista, sa asculte muzica relaxanta si pozitia ei este confortabila.

O trecere usoara

Venirea bebelusului pe lume se petrece in mod natural si usor, mai putin brutal decat venirea din mediu lichid direct in mediul aerian. Nu exista absolut nici un risc ca bebelusul sa se inece, el nu va inghiti apa.

Cand nu e recomandata?

Anumite situatii determina ca nasterea in apa sa prezinte risc si sa nu fie cea mai buna optiune. Daca ritmul cardiac al bebelusului nu este stabil, se recomanda iesirea din apa si o nastere clasica (sau chiar interventii medicale: epiziotomie, cezariana) in functie de gravitatea situatiei. Daca inaintea nasterii, viitoarea mama are hipertensiune sau temperatura peste mediu, nu se recomanda nasterea in apa. La fel daca bebelusul nu este pozitionat adecvat pentru o nastere normala – cu capul in jos. In plus, daca femeii i s-au administrat analegezice, nasterea in apa nu e o optiune preferata.

Pierderea de sange

Se pare ca nasterea in apa cauzeaza o pierdere mai mare de sange a femeii in timpul nasterii – insa asta nu se poate determina exact in cada cu apa.

Sterilizare

Un risc il presupune cada in care femeia naste – daca nu este complet sterila, mama si bebelusul pot contracta diferite infectii. Insa intr-o maternitate acest risc practic nu exista, asigurandu-se un mediu la fel de steril ca si o sala de nasteri.

Resurse

Un mare dezavantaj il presupune pretul acestei modalitati de nastere. Deoarece nu multe maternitati au in tara aceasta optiune, pretul este destul de ridicat, nu multe viitoare mame permitandu-si o asemenea cheltuiala.

Daca iti permiti si ti se pare o optiune avantajoasa si te gandesti sa adopti si tu nasterea in apa, cauta maternitatile ce ofera aceasta optiune, vorbeste cu medicii si afla tot ceea ce presupune aceasta nastere. Poti urmari si filmulete cu femei care au nascut in apa. Insa este necear sa te hotarasti din timp, caci nasterea in apa presupune sa urmezi anumite exercitii fizice timp de aproximativ 2-3 luni inaintea marelui moment. Fiecare femeie insarcinata trebuie sa isi aleaga propria varianta care i se potriveste, propria cale de a-si aduce bebelusul pe lume.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.