Cu siguranta ati citit sau ati auzit frecvent vorbindu-se despre acest proces, iar daca sunteti un gradinar cu experienta stiti deja ca mulcirea solului reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi pe care trebuie sa urmati pentru a avea o gradina bogata si sanatoasa.
Ce reprezinta mulcirea?
Mulcirea reprezinta procesul prin care solul este acoperit cu un strat de materiale vegetale sau minerale, acestea avand caracteristici diferite si actionand diferit la nivelul solului. Mulcirea este un procedeu 100% natural si ii ajuta pe gradinarii dornici sa aiba plantele cele mai frumoase si sanatoase. Probabil va intrebati de ce este mulcirea atat de importanta. In randurile urmatoare puteti afla care sunt beneficiile acestui procedeu:
Inainte de toate, stratul de mulci este un strat cu rol protector si care foloseste doar elemente ce se regasesc in natura. Si, pe langa faptul ca mulcirea este 100% naturala, este si ieftina.
Mulcirea se foloseste pentru toate tipurile de plante, de la legume si flori, pana la arbusti si pomi fructiferi.
Stratul de mulci ajuta la pastrarea umiditatii solului si tocmai de aceea se recomanda acest procedeu pentru toate tipurile de plante din gradina, in special in sezonul cald. Daca in sezonul cald stratul de mulci pastreaza umiditatea si racoarea la nivelul solului, in sezonul rece mulcii au rolul de a proteja solul de inghet.
Mulcirea ajuta la dezvoltarea corespunzatoare a plantelor din gradina datorita substantelor nutritive.
Chiar daca mulcii ofera o mare cantitate de substante de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta, mediul creat ajuta la eliminarea tuturor buruienilor nedorite.
Pare de necrezut insa si plantele au nevoie de energie si daca aceasta lipseste cu desavarsire, plantele se pot stresa. Stratul de mulci are capacitatea de a imbunatati calitatea solului si, prin urmare, de a oferi plantelor energia atat de necesara.
Microorganismele si vietuitoarele din sol (de exemplu ramele) care ajuta la afanarea solului vor fi si ele ajutate de stratul de mulci, iar daunatorii vor fi tinuti departe.
Folosit pentru flori si alte plante decorative, stratul de mulci va oferi un aspect foarte placut si ordonat gradinii dumneavoastra.
Stratul de mulci protejeaza gradina de o eventuala catastrofa in cazul in care, in timpul sezonului cald, ploile torentiale pot crea adevarate inundatii ce duc inevitabil la inecarea si putrezirea radacinilor.
In acest fel, aplicarea unui strat de mulci ar trebui sa devina obligatorie pentru orice gradina. Iata din ce este creat stratul de mulci, cand si cum il puteti aplica.
Alegerea elementelor pentru crearea stratului de mulci reprezinta un pas foarte important deoarece acestea trebuie sa fie naturale, insa nu trebuie sa puna in pericol integritatea plantelor din gradina dumneavoastra. Nu trebuie sa va faceti griji in privinta preturilor deoarece, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, mulcirea nu este deloc o investitie costisitoare ci din contra, este cea mai ieftina si naturala.
Iata ce puteti folosi pentru a mulci solul din gradina dumneavoastra:
Compostul este, fara indoiala, cea mai buna alternativa. Este ieftin si foarte bogat in substante nutritive, oferind in acelasi timp protectia atat de necesara plantelor. Despre cum puteti realiza un compost de buna calitate puteti afla citind acest articol.
Gunoiul de grajd sau balegarul si paiele, reprezinta un alt tip de mulci, de altfel foarte bogat in substante nutritive. Balegeraul trebuie sa fie foarte bine maturat si nu este indicat sa fie folosit singur, de aceea este important sa fie amestecat cu paie. Dupa mulcirea cu gunoi de grajd, pamantul din jurul plantelor va fi sapat cu mare grija.
Paiele pot reprezenta stratul de mulci ideal in sezonul rece. Acestea se vor descopune inghitind azotul in exces. Din aceeasi categorie face parte si rumegusul. Cel din urma este ideal pentru gradinile de legume, dar si pentru pomii fructiferi. Totusi, este indicat sa nu fie folosit in fiecare an deoarece se va combina cu solul ducand la absorbirea unei cantitati mult prea mari de azot.
Iarba cosita si uscata poate fi si ea folosita pe post de mulci, avand in vedere faptul ca este foarte bogata in azot si alte substante hranitoare. Insa trebuie sa acordati o mai mare atentie deoarece aceasta poate contine seminte de buruieni si nu este deloc indicat ca aceasta sa intre in contact cu solul curat.
Alaturi de metodele prezentate mai sus, pentru mulcirea gradinii mai puteti folosi frunze uscate, urzici uscate, crengute de copac uscat, scoarta de copac si chiar si maracini. Toate acestea trebuie sa fie sanatoase si sa nu fi intrat in contact cu substante nu tocmai naturale (ierbicid, insecticid). De asemenea, mai puteti folosi si folie de culoare inchisa pe timp de iarna pentru a mentine caldura solului.
Cand se realizeaza mulcirea?
Aceasta este o intrebare frecvent intalnita in randul gradinarilor. Este indicat ca mulcirea sa se faca la sfaristul primaverii, atunci cand solul a avut suficient timp sa se incalzeasca. In timpul verii, stratul de mulci va fi completat dupa ce se vor face eventualele lucrari de vara in gradina. Iar toamna, dupa recoltarea tuturor roadelor, solul va fi pregatit pentru sezonul rece.
Sfaturi utile:
- Nu este indicat ca stratul de mulci sa aiba o grosime mai mare de 10 cm.
- Nu este indicat ca elementele folosite pentru mulcire sa contina seminte ce pot sa incolteasca.
- Toate elementele folosite vor fi maruntite.
- Nu este indicat ca stratul de mulci sa acopere si tulpina deoarece planta are nevoie sa respire.