Desi multi considera ca spectacolele de teatru au cunoscut un declin fata de arta cinematografica, inca mai exista persoane care doresc sa vada o piesa foarte buna de teatru, jucata pe o scena de renume de catre artisti celebri. De aceea, pentru pasionatii de teatru, in randurile care vor urma va vom prezenta cele mai bune teatre din Romania.
Teatrul Odeon din Bucuresti este considerat a fi cel mai bun teatru din tara, fiind un teatru reprezentativ atat pentru capitala tarii, cat si pentru intreaga tara. A fost infiintat in anul 1946, denumirea sa in perioada comunista fiind Teatrul Muncitoresc CFR Giulesti. Inca de pe atunci acest teatru a iesit in evidenta nu doar prin calitatea spectacolelor, cele mai bune din tara, dar si prin eleganta salilor. Numele de Teatrul Odeon a fost ales in anul 1990. In prezent, echipa celui mai renumit teatru din Romania este formata din 32 de actori, iar spectacolele gazduite de acesta sunt, fara doar si poate, cele mai bune. Asa ca daca doriti sa vedeti cele mai bune peise de teatru printre care se numara Gaitele, Narchizul de Sade, Natura moarta cu nepot obez sau Cand Isadora dansa.
Tot in Bucuresti se afla un alt teatru renumit din Romania si anume Teatrul Bulandra. Acesta a fost deschis in anul 1947, numele sau fiind oferit de cel dintai director – Lucia Sturdza Bulandra, una dintre cele mai renumite actrite ale tarii noastre. In anul 1991, Teatrul Bulandra devine un membru important al Uniunii Teatrelor Europene. Daca doriti sa vedeti cele mai frumoase spectacole, Teatrul Bulandra isi deschide portile pentru toti iubitorii de teatru.
A fost infiintat tot in anul 1947, denumirea initiala fiind Teatrul Armatei. Cativa ani mai tarziu, teatrul primeste numele unui mare actor roman, Constantin Nottara. Teatrul Nottara este unul dintre cele mai importante centre culturale ale Romaniei. Premiile pe care acest teatru le-a primit de-a lungul anilor, a facut ca acesta sa fie unul dintre cele mai apreciate, Horia Lovinescu fiind cel care a schimbat intr-o foarte mare masura estetica acestuia.
Teatrul National Radu Stanca din Sibiu este unul dintre cele mai faimoase teatre din Romania, avand o istorie cat se poate de interesanta. Primul teatru in orasul din inima tarii a fost infiintat in anul 1788 de catre Martin Hochmeister, acesta devenind faimosul Teatru cu Turn. Orasul Sibiu este cunoscut drept unul dintre cele mai importante centre culturale ale Romaniei si nu este de mirare ca gazduieste si unul dintre cele mai importante teatre din tara. Teatrul National Radu Stanca poarta numele unui scriitor si actor de renume, si are rolul de a continua traditia si misterele teatrului medieval. Acest important centru cultural are numeroase colaborari la nivel international, castigand si diverse premii.
O alta imagine impunatoare a teatrul romanesc este oferita de catre Teatrul National din Cluj, teatru construit in anul 1821. Initial, sepctacolele gazduite de una dintre cele mai faimoase cladiri din tara erau in limba maghiara, urmand ca primul spectacol in limba romana sa aiba loc pe data de 14 mai a nului 1919. Teatrul National din Cluj surprinde prin eleganta, prin arhitectura deosebita, dar mai ales prin calitatea spectacolelor pe care le sustine. Pe langa numeroase piese de teatru care sunt puse pe scena sa, teatrul gazduieste si alte numeroase evenimente importante.
Cel mai vechi teatru national de pe teritoriul romanesc este considerat a fi Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi. Acesta a luat nastere in anul 1840 la intitiativa unor figuri istorice si culturale ale Romaniei – Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Mihail Kogalniceanu. Ca si in cazul Teatrului National din Cluj si Teatrul National Vasile Alecsandri reprezinta o adevarata capodopera din punctul de vedere al arhitecurii. In prezent, teatrul gazduieste foarte multe spectacole si evenimente importante, echipa permanenta a acestuia fiind compusa din 36 de actori, 2 scenografi si tot atatia regizori, spectacolele apartinand unor genuri care mai de care mai diferite, in asa fel incat gusturile tuturor pasionatilor de teatru sa fie indeplinite.