Animale de companieIată câteva mituri despre pisici pe care poate le-ai crezut adevărate

Iată câteva mituri despre pisici pe care poate le-ai crezut adevărate

Pisica impresioneaza mereu prin caracterul independent si capacitatea ei de a se adapta oricand la viata salbatica, dar si prin atasamentul pe care il afiseaza fata de om. In urma studiilor de comportament s-a ajuns la concluzia ca pisica a fost cea care a ales sa traiasca alaturi de om si nu invers.

Ea a fost atrasa de resturile de la masa omului-vanator, apoi a devenit o prezenta constanta odata cu rezervele de hrana ale omului-agricultor. De-a lungul timpului au aparut multe mituri despre pisici.

In zonele rurale, relatia dintre pisica si om este pastrata si astazi la un nivel arhaic, cum era cu mii de ani in urma. In orase, pisicile care traiesc in apartamente nu au acces usor la mediul inconjurator, astfel relatia dintre om si pisica a evoluat pe baza unor sentimente de respect si iubire din ambele parti. Aceasta relatie dezvaluie dependenta si potentialul de atasament surprinzatoare ale pisicii.

In sec. XVI i.Hr au aparut primele dovezi arheologice si reprezentari ale pisicii domestice. Inca de la inceput, pisica si-a manifestat afinitatea fata de femeie. In viata de familie ea era asemanata cu un ghemotoc de blana ghemuit intr-un colt sau sub masa, mereu langa femeie. Pisica era imaginea mamei prolifice, atenta cu puii si gata in orice moment sa-i apere de pericole si sa le ofere o educatie exemplara.

In istorie, pisica a ocupat un loc important si in viata mistica a oamenilor. Inainte de aparitia crestinismului, ea era considerata in multe culturi un animal sacru. Astfel, in Egiptul Antic, zeita Bastet avea infatisarea pisicii si era considerata de egipteni zeita mama, izvor de fertilitate, care ii apara de boli si animale veninoase. Egiptenii obisnuiau sa mumifice pisicile la fel ca si corpurile umane. La sfarsitul sec. XIX d.Hr., zeci de tone de pisici mumificate au fost aduse in Europa, insa, au fost pierdute pentru totdeauna. La Muzeul National de Istorie Naturala din Anglia se pastreaza si astazi un craniu de pisica din acea vreme.

In sec. VI i.Hr. pisica domestica era foarte bine cunoscuta in Grecia Antica, lucru confirmat in fabulele lui Esop. Dupa ce s-a raspandit crestinismul, pisica a inceput sa fie considerata cu timpul un discipol al diavolului si un animal de companie al vrajitoarelor. Exista o atestare documentara din sec. X d.Hr. care prezinta puterile malefice ale vrajitoarelor, care potrivit credintelor vremii aveau puterea sa se transforme in pisici.

Astfel, din Evul Mediu si pana in prima perioada a epocii moderne, pisicile negre era supuse judecatii oamenilor de rand, terorizate, torturate si arse pe rug impreuna cu mii de femei nevinovate. Doar pisicile care traiau in casele nobililor aveau dreptul la o viata normala si nu erau considerate ,,mici demoni”.

pisici antice
pisici antice

De multe ori pisicii i-au fost atribuite si puteri oculte datorita aerului sau misterios. Multe mituri despre pisici, conceptii, atitudini contradictorii si superstitii legate de pisica neagra mai sunt pastrate si in prezent. Este foarte cunoscuta superstitia cu ghinionul adus de pisica neagra care ne taie calea. De asemenea, convietuirea in aceeasi camera cu o pisica neagra este interpretata ca fiind benefica, aceasta fiind un paznic impotriva relelor.

Mitul despre pisica ca ar avea noua vieti: Intr-o carte din sec. al XVI-lea se afirma ca o vrajitoare putea sa ia forma pisicii sale de noua ori. Astazi, acest mit este legat de aparenta invincibilitate a pisicii. Desi se cunoste talentul sau de a ateriza aproape intotdeauna pe cele patru picioare, totusi sunt cunoscute si multe accidente survenite in urma caderilor de la inaltime si care infirma legenda si arata natura delicata a pisicii.

Legenda pisicii lui Mahomed care explica de ce acest animal mic este capabil sa aterizeze in picioare: Intr-o zi pisica profetului Mohamed s-a culcat in maneca hainei acestuia. Nevrand sa o deranjeze, acesta a taiat maneca, s-a ridicat si a plecat. Cand s-a intors, drept multumire pisica i-a facut o plecaciune, iar ca raspuns Mahomed i-a daruit capacitatea de a ateriza intotdeauna pe cele patru picioare.

Legenda pisicii siameze: In mitologia thailandeza pisica domestica era numita ,,pisica regala a vechiului Siam”, se credea ca primea in trupul ei sufletul regelui, cand acesta deceda. De asemenea, ele traiau alaturi de calugari fiind considerate pazitoare ale templelor sacre. Erau respectate, iar pentru faptul ca vegheau trupurile celor morti primeau daruri de la rudele celor decedati, ca un fel de ritual benefic, aducator de noroc.

Legenda pisicii tigrate: Demult, cand era inca salbatica, pisica tigrata traia impreuna cu un tigru. Intr-o zi, fiind foarte frig, tigrul i-a cerut sa-i aduca putina caldura. Pisica pleca imediat si gasi o casa a unor oameni, in care ardea un foc in camin. Pisica intra pe furis in casa si fura un carbune aprins si-l duse tigrului. Acesta cand vazu aceasta a fost foarte multumit, insa, din acel moment pisica nu a mai fost aceeasi, ea se gandea mereu la acel loc primitor si calduros. Intr-o zi ii spuse tigrului ca are de gand sa plece la acea casa si ca va ramane acolo pentru totdeauna.

Legenda salciei plangatoare, este foarte veche, de origine poloneza si cunoscuta sub numele de ,,salcia pisicii”: Intr-o primavara pisica unui taran a facut atat de multi pui incat nu putea sa-i hraneasca pe toti. Taranul a hotarat sa arunce toti pisoii in rau, vazand aceasta pisica-mama a alergat dupa ei incercand sa-i salveze. Nereusind sa-i scoata din apa, mieunatul ei puternic a fost auzit de salciile de pe mal, care si-au intins crengile peste apa si micutii s-au prins de ele, salvandu-se de la inec. De atunci, in fiecare primavara salcia nu mai infloreste, ea ne aduce aminte de fapta aceasta prin ,,matisorii” care apar pe ramurile ei.

Legenda pisicii de Angora turceasca: Mustafa Kemal Ataturk, marele fondator al Republicii Turcia, a spus ca succesorul sau va fi cel care va avea un calcai muscat de o pisica alba. De atunci aceasta pisica este respectata si numita de musulmani Van Kedisi. De asemenea multe persoane cred ca pisica de Angora alba este un dar de la Alah, ca implineste dorinte si aduce noroc persoanelor de care se ataseaza.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.