Iată câteva mituri despre pisici pe care poate le-ai crezut adevărate

2
829
Pisica Foto: www.aleqt.com
Pisica Foto: www.aleqt.com

Pisica impresioneaza mereu prin caracterul independent si capacitatea ei de a se adapta oricand la viata salbatica, dar si prin atasamentul pe care il afiseaza fata de om. In urma studiilor de comportament s-a ajuns la concluzia ca pisica a fost cea care a ales sa traiasca alaturi de om si nu invers.

Ea a fost atrasa de resturile de la masa omului-vanator, apoi a devenit o prezenta constanta odata cu rezervele de hrana ale omului-agricultor. De-a lungul timpului au aparut multe mituri despre pisici.

In zonele rurale, relatia dintre pisica si om este pastrata si astazi la un nivel arhaic, cum era cu mii de ani in urma. In orase, pisicile care traiesc in apartamente nu au acces usor la mediul inconjurator, astfel relatia dintre om si pisica a evoluat pe baza unor sentimente de respect si iubire din ambele parti. Aceasta relatie dezvaluie dependenta si potentialul de atasament surprinzatoare ale pisicii.

Statueta - Zeita BastetIn sec. XVI i.Hr au aparut primele dovezi arheologice si reprezentari ale pisicii domestice. Inca de la inceput, pisica si-a manifestat afinitatea fata de femeie. In viata de familie ea era asemanata cu un ghemotoc de blana ghemuit intr-un colt sau sub masa, mereu langa femeie. Pisica era imaginea mamei prolifice, atenta cu puii si gata in orice moment sa-i apere de pericole si sa le ofere o educatie exemplara.

In istorie, pisica a ocupat un loc important si in viata mistica a oamenilor. Inainte de aparitia crestinismului, ea era considerata in multe culturi un animal sacru. Astfel, in Egiptul Antic, zeita Bastet avea infatisarea pisicii si era considerata de egipteni zeita mama, izvor de fertilitate, care ii apara de boli si animale veninoase. Egiptenii obisnuiau sa mumifice pisicile la fel ca si corpurile umane. La sfarsitul sec. XIX d.Hr., zeci de tone de pisici mumificate au fost aduse in Europa, insa, au fost pierdute pentru totdeauna. La Muzeul National de Istorie Naturala din Anglia se pastreaza si astazi un craniu de pisica din acea vreme.

Pisica mumificata - EgiptIn sec. VI i.Hr. pisica domestica era foarte bine cunoscuta in Grecia Antica, lucru confirmat in fabulele lui Esop. Dupa ce s-a raspandit crestinismul, pisica a inceput sa fie considerata cu timpul un discipol al diavolului si un animal de companie al vrajitoarelor. Exista o atestare documentara din sec. X d.Hr. care prezinta puterile malefice ale vrajitoarelor, care potrivit credintelor vremii aveau puterea sa se transforme in pisici. Astfel, din Evul Mediu si pana in prima perioada a epocii moderne, pisicile negre era supuse judecatii oamenilor de rand, terorizate, torturate si arse pe rug impreuna cu mii de femei nevinovate. Doar pisicile care traiau in casele nobililor aveau dreptul la o viata normala si nu erau considerate ,,mici demoni”.

De multe ori pisicii i-au fost atribuite si puteri oculte datorita aerului sau misterios. Multe mituri despre pisici, conceptii, atitudini contradictorii si superstitii legate de pisica neagra mai sunt pastrate si in prezent. Este foarte cunoscuta superstitia cu ghinionul adus de pisica neagra care ne taie calea. De asemenea, convietuirea in aceeasi camera cu o pisica neagra este interpretata ca fiind benefica, aceasta fiind un paznic impotriva relelor.

Citește și:  Borzoi sau Ogarul Rusesc - câinele jucăuș de talie mare

Mitul despre pisica ca ar avea noua vieti: Intr-o carte din sec. al XVI-lea se afirma ca o vrajitoare putea sa ia forma pisicii sale de noua ori. Astazi, acest mit este legat de aparenta invincibilitate a pisicii. Desi se cunoste talentul sau de a ateriza aproape intotdeauna pe cele patru picioare, totusi sunt cunoscute si multe accidente survenite in urma caderilor de la inaltime si care infirma legenda si arata natura delicata a pisicii.

Legenda pisicii lui Mahomed care explica de ce acest animal mic este capabil sa aterizeze in picioare: Intr-o zi pisica profetului Mohamed s-a culcat in maneca hainei acestuia. Nevrand sa o deranjeze, acesta a taiat maneca, s-a ridicat si a plecat. Cand s-a intors, drept multumire pisica i-a facut o plecaciune, iar ca raspuns Mahomed i-a daruit capacitatea de a ateriza intotdeauna pe cele patru picioare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.