Margareta este o floare salbatica extrem de apreciata inca din cele mai stravechi timpuri. Legendele spun ca stelele traiau pe pamant, insa intr-o noapte, acestea au disparut, lasand in locul lor stelele pamantului: margaretele. In multe mitologii, aceste flori au un rol sacru si in Evul Mediu acestea erau utilizate pentru declararea sentimentelor de iubire ale cavalerilor fata de domnite.
In crestinism, pajistile de margarete reprezinta Paradisul si candoarea inocenta a Fecioarei Maria si a lui Iisus. Margareta este o floare iubita de regi, care le ofereau femeilor iubite cosuri intregi cu aceste flori. Se spune despre aceste flori ca ar avea si proprietati profetice. Indragostitii smulg petalele acestor flori pentru a afla daca iubirea lor este impartasita. Acestea reprezinta si puritatea, prospetimea si simplitatea. Aceasta floare este un compliment al frumusetii ce poate fi oferit oricand femeii.
Speciile de margarete sunt numeroase si difera prin infatisare si perioada de inflorire. Chrysantemum leucanthemum infloreste din mai si pana in luna septembrie in timp ce specia Chrysantemum coronarium infloreste in perioada iulie-august. Cea mai cunoscuta specie este margareta comuna (Leucanthemum vulgare), si se caracterizeaza prin tulpini drepte, frunza pedunculata si capitul rotund de petale albe si floricele mici galbene in centrul florii. Aceasta apare spontan in paduri, pe margirna drumului sau pe pajisti. Florile acestei specii sunt comercializate si raspandirea acesteia are loc in toata Europa, pana si in cele mai reci regiuni.
Margaretele sunt plante rezistente la frig si pot fi cultivate in gradina in orice perioada a anului. Ele prefera insa solurile umede si ierboase si lumina soarelui. Se dezvolta de obicei primavara si vara si se pot multiplica prin seminte si butasi. Ingrasamantul natural ajuta mult la dezvoltarea acestor plante. Aceste plante au nevoie de udare moderata cu apa, iar solul trebuie sa fie umed mereu.
Margareta este folosita in sanatate si frumusete, nu doar pentru aspectul sau placut. Aceasta planta este folosita in combaterea unor tulburari de sanatate: are proprietati antiinflamatorii, diuretice, astringente, racoritoare si cicatrizante. Florile proaspat culese sunt un remediu bun pentru infectiile cutanate.