Laringita la copii este o afectiune a gatului, o inflamare sau infectie a laringelui cauzata cel mai frecvent de catre un virus. Laringita este astfel deseori o boala contagioasa, ce se poate transmite prin contact direct cu persoana infectata sau cu un obiect personal al acesteia, insa si prin aer (atunci cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta in apropierea copilului). Insa laringita nu este intotdeauna cauzata de virusi.
Ce poate cauza laringita la copii: dupa cum s-a mentionat, deseori, este vorba de o infectie cu un virus. Uneori este cauzata de virusul gripal sau chiar de virusii ce determina o comuna raceala sau o bronsita sau sinuzita. Poate fi vorba, mai rar, si de o bacterie – de exemplu, bacteria ce provoaca infectarea cu difterie.
Insa laringita poate fi cauzata si de factori necontagiosi, cum ar fi expunerea la substante chimice sau fum in exces ce irita laringele, iritarea corzilor vocale prin tipete sau cantat in exces sau inhalarea unui corp strain. Este important de retinut faptul ca daca laringita persista mai mult de cateva saptamani, deci devine cronica, este necesara cautarea altor posibile cauze ale afectiunii (tumori – insa la copii riscul este extrem de scazut).
Simptomele laringitei la copii
Raguseala. Unul dintre primele simptome ale laringitei este faptul ca vocea copilului devine ragusita – este un prim indiciu si puteti sa cautati cauza (a tipat, vorbit, cantat in exces, a fost expus fumului sau altor substante sau poate fi o infectie).
Gadilat. Copilul va resimti o senzatie deranjanta de gadilat in gat pe care nu o poate elimina. In afara de gadilat, dureri de gat pot sa apara daca nu se intervine.
Nevoia constanta de a-si curata gatul.
Inflamarea si inrosirea interiorului gatului.
Tuse – cand copilul tuseste excesiv si sec, laringita poate fi cauzata de o bronsita sau sinuzita.
Dificultati de respiratie – respiratia devine rapida, zgomotoasa, se aude un suierat sau un fluierat cand copilul respira (in plus, un nas infundat).
Febra.
Pierderea vocii sau dificultati in a vorbi.
Epuizare fizica, probleme cu somnul, dureri de muschi.
Ce facem cand suspectam laringita la copii
Laringita la copii nu este o afectiune grava, nu este complicata in majoritatea cazurilor – de multe ori, trece de la sine, fara tratament medical. Insa ca parinti, trebuie sa urmariti cu atentie simptomele si sa mergeti la medic cand acestea sunt intense – probleme de respiratie, febra mare, tuse excesiva, durere de gat. Daca vorbim despre un copil mai mic de 2 ani, este necesar sa mergeti la medic imediat ce observati simptomele.
Prevenirea laringitei la copii. Cele mai multe cazuri de laringita apar ca urmare a infectarii cu virusi, deci prima si cea mai importanta masura o constituie igiena: spalarea frecventa a mainilor si evitarea atingerii fetei. Totusi, deoarece infectia se poate transmite si prin aer, copilul tot se poate imbolnavi.
Tratament acasa. In general, daca simptomele nu sunt intense si deranjante, puteti sa tratati acasa laringita la copii. In special atunci cand simptomele apar curand dupa folosirea in exces a corzilor vocale (tipete, cantat), copilul poate sta acasa si prima masura este menajarea vocii. Puteti sa tratati micutul acasa daca nu exista indicii ca laringita e provocata de o infectie; mai exact, daca nu are febra, nu are frisoane, nu este obosit si epuizat. Masuri eficiente pentru tratamentul acasa sunt: hidratati copilul din plin (apa, ceai, suc natural, supe), asigurati-va ca se odihneste, desfundati-i nasul, daca este nevoie, cu solutie salina, asigurati o umiditate crescuta in camera sa si incercati sa ii pregatiti o baie fierbinte (inhalarea aburilor face bine).
Ca medicatie, puteti sa ii oferiti ibuprofen daca are febra, insa asigurati-va ca bea apa destul (dar in general, daca micutul dezvolta febra, cel mai bine este sa il duceti la medic). Daca vorbim despre alte medicamente pentru raceala, pentru tuse, antibiotice, aveti nevoie de sfatul medicului, in special daca micutul are sub 6 ani. Daca dupa o saptamana – maxim doua, simptomele persista fara nici un fel de ameliorare, mergeti la medic.
Cand mergeti imediat la medic. Daca micutul are sub 2 ani, este necesar sa mergeti imediat la medic, deoarece virusul ce a cauzat laringita poate ajunge in plamani si cauza complicatii grave; daca febra este mare sau daca persista fara nici o imbunatatire timp de 2-3 zile, mergeti la medic; daca micutul nu poate respira bine, mergeti la medic; daca il doare foarte tare gatul, asa incat nu prea poate inghiti mancarea, mergeti la medic; daca scuipa flegme de culoare galbena sau verde, mergeti la medic (pot indica prezenta bronsitei sau a sinuzitei); daca inflamarea gatului devine intensa, mergeti la medic; daca micutul scuipa sange, mergeti la medic; daca micutul saliveaza in exces, mergeti la medic; si atunci cand simptomele persista mai mult de 2 saptamani, mergeti la medic. Semnele ca afectiunea este mai serioasa decat ati crezut sunt febra persistenta si incapacitatea copilului de a manca si bea adecvat.
Cand poate fi o urgenta. Mergeti imediat cu copilul la spital daca nu poate respira decat cu o mare dificultate si decat daca sta drept (si auziti un zgomot ca un fluierat din gat), daca nu isi poate inghiti saliva si saliveaza in exces, daca nu poate sa bea apa.