Sarcină & BebeIstoria biberoanelor - o invenție care a servit bebeluși din cele mai...

Istoria biberoanelor – o invenție care a servit bebeluși din cele mai vechi timpuri

Inca din cele mai vechi timpuri mamele s-au confruntat cu lipsa lactatiei, de cele mai multe ori se gasea o alta mamica ce avea lactatie suficienta pentru doi copii si cel mic ii era incredintat acesteia. Istoria biberoanelor incepe din cele mai vechi timpuri, din anul 2000 inaintea erei noastre. Biberoanele au aparut tocmai din necesitatea mamelor de a-si hrani copilasii care in lipsa laptelui matern erau pierduti si adesea mureau de foame.

Istoria biberoanelor incepe dupa cum am mai spus din cele mai stravechi timpuri, cercetatorii au descoperit diferite vase de hranit, pentru ca aceasta este denumirea pe care au primit-o primele biberoane, confectionate fie din corn de animal, fie din piele de animal. Este foarte bine stiut ca in timpurile stravechi oamenii beau apa din cornuri de vaca gaurite. Istoria biberoanelor arata ca si pentru hranirea bebelusilor preistorici erau folosite tot coarnele vacilor ce erau captusite cu piele la un capat si gaurite la capatul ascutit. Bineinteles ca aceste biberoane nu erau deloc igienice, dar cine isi punea problema igienei in acea perioada?

Ulterior biberoanele au evoluat, ajungand sa fie confectionate din ceramica, care era mult mai usor de curatat si astfel cei mici au devenit mult mai putin expusi la boli de orice natura. Odata cu aparitia biberoanelor din ceramica au aparut si primele tetine. Istoria biberoanelor arata ca primele tetine au fost confectionate din piele de animal. De retinut insa ca forma acestora nu era nici pe departe asemanatoare cu cea din zilele noastre.

Primul biberon de sticla a fost patentat de Charles M. Windship in anul 1841, insa cu toate ca imbunatatea starea de igiena a unui biberon cu tetina din piele de animal, problema nu era rezolvata. Sistemul prin care se alapta un copilas cu ajutorul acestui biberon era extrem de complicat, fiind alcatuit din numeroase tuburi, parti de cauciuc si tot felul de alte piese micute cu rolul de a usura suptul celui mic.

Tocmai datorita sistemului compus din prea multe piese micute, acest biberon era extrem de greu de curatat. Istoria biberoanelor ne arata ca mortalitatea copiilor era in acea perioada extrem de mare, doar doi din zece copilasi supravietuind pana la varsta de doi ani. Prima tetina mentionata de istoria biberoanelor a aparut in 1845 si a fost patentata de Elijah Pratt. Aceasta era confectionata din cauciuc si nu a avut un impact bun asupra sugarilor pentru ca mirosea extrem de urat.

Abia in 1894 a fost inventat biberonul banana, acesta a fost patentat de firma de produse farmaceutice Allen & Hanburys din Marea Britanie. Biberonul banana isi preia denumirea de la fructul cu care seamana si este adesea descris in cartile ce ne prezinta istoria biberoanelor ca primul biberon igienic.

biberon

Biberonul banana avea forma unei banane si era deschis in ambele capete. La unul dintre capete se afla tetina din cauciuc imbunatatita, iar prin celalalt capat se realiza alimentarea biberonului. Istoria biberoanelor ne arata ca biberonul banana a fost cea mai mare realizare in domeniul biberoanelor. Un prim beneficiu al acestui biberon a fost posibilitatea de a fi curatat cu usurinta. Mortalitatea copiilor a scazut in mod drastic si astfel s-au pus bazele biberoanelor din zilele noastre.

Istoria biberoanelor ne arata ca abia in anul 1920 a aparut biberonul cu forma pe care o cunoastem cu totii in zilele noastre. Cu toate acestea in tara noastra acest biberon a patruns mai greu, mult timp dupa aparitia biberoanelor standard in intreaga lume copiii romani au fost hraniti din sticle de diferite dimensiuni, cu tetine fie din cauciuc, fie confectionate manual din diverse materiale. Bineinteles ca biberoanele standard erau folosite de aristocratia din Romania, insa copiii de rand erau hraniti in cel mai bun caz printr-o tetina atasata la o sticla.

Biberoanele de plastic au fost cele care au urmat celor de sticla. Avantajul acestora era ca nu se spargeau atat de usor, insa pana si acestea au patruns destul de greu pe piata din Romania, in anii ’80 copiii romani fiind in continuare hraniti din biberoane de sticla.

In zilele noastre istoria biberoanelor a evoluat, exista pe piata diferite forme de biberoane. Biberoanele disponibile romanilor sunt confectionate fie din plastic, fie din sticla. Avantajul biberoanelor din sticla constand in economia pe care o produc bugetului familiei. In timp ce biberoanele din plastic, se degradeaza treptat datorita fierberii atat de necesara sterilizarii, biberoanele din sticla nu necesita schimbare, ele pastrandu-si calitatile dupa sterilizare.

Dezavantajele biberoanelor de sticla sunt evidente: ele se spart in contactul cu un corp mai rigid, sunt mai grele, iar lapticul nu se raceste la fel de repede. Mamicile din zilele noastre prefera biberoanele de plastic, insa fac greseala de a le folosi mai mult decat este permis si risca sanatatea celor mici atunci cand o fac.

Tetinele au evoluat deasemenea, exista acum pe piata tetine confectionate din latex sau silicon. In functie de preferinta celui mic, dar si de preferintele parintilor care le achizitioneaza in egala masura. De asemenea tetinele sunt prezente sub mai multe forme, au mai multe niveluri de scurgere si sunt cel mai adesea proiectate atat pentru a imita sanul mamei, cat si pentru a reduce colicile atat de suparatoare in primele luni de viata ale sugarilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.