Intoxicația cu monoxid de carbon la câini și pisici – află cât de periculoasă este și cum se poate trata

0
879
Intoxicația cu monoxid de carbon la câini și pisici, Foto: wallpapers.free-review.net
Intoxicația cu monoxid de carbon la câini și pisici, Foto: wallpapers.free-review.net

Monoxidul de carbon este un gaz toxic și pentru animalele de companie și pentru oameni. Intoxicația cu monoxid de carbon la câini și pisici afectează toate organele și țesuturile corpului acestora, deoarece apare o lipsă mare de oxigen. Dintre aceste organe cele mai afectate si sensibile sunt creierul și inima. Prin inhalare, monoxidul de carbon este absorbit foarte rapid în sânge, se combină cu hemoglobina și se produce carboxihemoglobină, iar nivelul de oxigen se reduce. În acest fel scade și aportul de oxigen de la inimă și creier.

În multe cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, vina o au oamenii, deoarece aceștia sunt neatenți și fac erori grave, lasă animalul lor de companie într-un spațiu închis (garaj în care există eventual un automobil care are motorul pornit, zone slab ventilate cu grătare sau cuptoare) unde a fost eliberat monoxid de carbon. Alte cauze ale acestor intoxicații sunt incendiile în locuință, folosirea unor sobe vechi care nu au coșul bine curățat, sau a unor instalații de încălzire cu gaz.

Principalele simptome care apar la animalele intoxicate cu monoxid de carbon sunt: stări de slăbiciune generală, greață, tuse, acidoză, vărsături, stări de somnolență, letargie, înroșirea membranelor mucoase de la buze, urechi, nări, organe genitale, depresie, amețeală, pierderea auzului, mișcări anormale, probleme respiratorii, convulsii, avort la femelele gestante, comă și chiar moarte.

Monoxidul de carbon este un gaz foarte toxic, de aceea în caz de astfel de intoxicații, animalul trebuie dus de urgență la un medic veterinar. Acesta îi va aplica terapia cu oxigen pentru a-i aduce nivelul de oxigen din corp în limitele normale și a-i elimina excesul de monoxid de carbon. În scopul diagnosticului îi va face și analize de sânge și de urină. Prin depistarea nivelului de carboxihemoglobină din sânge se va stabili metoda de tratament. Pentru a vedea dacă inima animalului a fost afectată de monoxidul de carbon și lipsa oxigenului, medicul va face o electrocardiogramă patrupedului. Cel mai des se aplică un tratament pentru ridicarea nivelului de oxigen din sânge și perfuzii pentru diminuarea concentrațiilor de acizi din vasele sanguine.

Citește și:  Iarna, câinele din curte poate suferi de ger. Cum îl protejăm pentru a-și menține sănătatea?

În cazuri grave, la astfel de animale de companie care au suferit intoicații cu monoxid de carbon, pot să apară și probleme ale sistemului nervos, mai ales dacă acest gaz a afectat și buna funcționare a creierului. Dacă este deteriorată inima și creierului, animalul poate să moară. Dacă nu apar anomalii la inimă și creier ci doar pierderea temporară a auzului, animalul se poate recupera complet prin tratament adecvat. Desigur însănătoșirea animalului depinde și de durata șederii acestuia în spațiul închis, în care era monoxid de carbon, dar și de viteza de aplicare a terapiei de recuperare, de ingrijire medicală. La multe animale se poate dezvolta edem cerebral, mai ales dacă intoxicația este cu monoxid de carbon și alte gaze toxice, care apar în caz de incendii cu degajare mare de fum. De asemenea, câinii și pisicile pot face pneumonie din cauza inhalării de fum și astfel tratamentul medical va necesita o perioada îndelungată de timp pentru recuperarea sănătății animalului. În situații grave, de incendii, când animalul are și arsuri extinse, se poate aplica și un tratament cu medicamente antibiotice. Dacă este afectat grav și tractul respirator este posibil să fie nevoie și de intervenție chirurgicală, de traheostomie.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.