Specii de șopârle interesante pentru un terariu – Dragonul chinezesc de apă (Physignathus cocincinus)

0
615
Specia Physiognathus cocincinus, Foto: walyou.com
Specia Physiognathus cocincinus, Foto: walyou.com

Dragonul chinezesc de apă este o specie de șopârlă care trăiește în provincia Namgong, în sudul Chinei dar și în Vietnam, Cambodgia, estul și sud-estul Thailandei. Este o specie de șopârlă destul de mare, poate avea lungimea corpului de 1 m. În mediul ei natural preferă regiunile cu păduri tropicale, din apropierea lacurilor sau a altor cursuri de apă, ea fiind o viețuitoare semi-acvatică.

Dragonul chinezesc de apă are denumirea știintifică Physignathus cocincinus și este o specie de sopârlă înotătoare excelentă. Are capacitatea de a sări în apă și de a înota rapid sau de a ,,alerga˝ pe suprafața apei mai ales când este nevoită să fugă de prădători.

Are un aspect foarte interesant cu creasta de pe cap de dimensiune potrivită, nu este foarte mare ca la alte specii de astfel de reptile. Are picioarele bine dezvoltate, degetele lungi prevăzute cu gheare ascuțite și tari. Acestea îi permit să se cațere cu ușurință pe scoarța copacilor sau să alerge rapid atunci când este în pericol și trebuie să scape. Hrana acestei reptile este alcătuită din lăcuste, gândaci și alte insecte mari. Mânâncă și fructe, banane, dar și legume.

Physignathus cocincinus
Physignathus cocincinus

Anumiți crescători de animale de companie exotice preferă astfel de șopârle, le cresc în terarii. Dragonul chinezesc de apă se adaptează destul de bine în condiții de captivitate mai ales dacă are hrană, apă și un terariu spațios în care să aibă loc să se desfășoare, să se plimbe și să stea în apă. Pentru reproducerea acestei specii este necesar să se achiziționate trei sau patru masculi și două femele. În terariu trebuie să se pună și câteva ramuri groase pe care reptila să se cațere. De asemenea, pe fundul terariului este bine să fie un substrat special pentru reptile. În partea coborâtă a rezervorului să existe apă, în care șopârla să înoate. Temperatura apei în terariu trebuie să fie de 25 grade Celsius. Umiditatea în terariu este bine să fie de 80-90%, de aceea pereții din sticlă trebuie pulverizați zilnic cu stropi de apă. În rest temperatura în terariu este bine să fie de 26-28 grade Celsius în timpul zilei, iar noaptea de 22 grade Celsius.

Citește și:  Condițiile necesare pentru a crește o cobra corala (Aspidelaps lubricus) într-un terariu

La vârsta maturității sexuale (când masculii au 2-3 ani, iar femele 2 ani), aceste reptile întră în perioada de reproducere. Uneori se pot reproduce tot anul. După împrecherea dintre mascul și femelă care are loc în terariu, urmează perioada de incubare a ouălor care se face la temperatura de 29-30 grade Celsius, timp de 2-3 luni. La această specie femela poate depune ouă de 5 ori pe an, astfel ajunge la un număr de 6-24 de ouă în total.

Dragonul chinezesc de apă poate ajunge până la vârsta de 9-12 ani, atât este speranța lui de viață.

Video – Dragonul chinezesc de apă (Physignathus cocincinus): 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.