Jocul de culori a reprezentat pentru mulți o metodă de a crea iluzii optice; acest lucru se datorează faptului că mintea umană percepe diferit fiecare dintre nuanțe.
Aceeași nuanță de culoare pare diferită
In imaginea de mai jos putem vedea un numar de 5 linii orizontale negre, iar undeva in centrul lor 2 dreptunghiuri. Cel din stanga este realizat cu o nuanta mai deschisa de gri, iar cel din dreapta pare de o nuanta mai inchisa, nu-i asa? De fapt ambele dreptunghiuri au exact aceeasi culoare, insa nuantele diferite din interiorul lor (alb pentru cel din stanga si negru pentru cel din dreapta) ne fac sa credem contrariul.
Fundaluri diferite
Aceasta iluzie optica a fost creata de japonezul Seiyu Sohmiya care vrea sa ne intareasca ideea cum ca tenta culorii fundalului pe care sunt desenate undele depinde de culoarea undelor in sine. Uitati-va la fundalul pe care sunt desenate undele portocalii. Pare sa fie un galben sters, dar daca ne uitam la undele mov, fundalul este alb. Cum va explicati, pentru ca fundalul pe care sunt desenate ambele unde este complet alb. Tine pur si simplu de interpretarea creierului nostru, iar aceasta iluzie este bazata pe adaptarea culorilor.
Nuanțe de maro
Uitati-va atent la cubul din imagine pentru ca va aflati in fata unei iluzii optice destul de interesante. Daca v-ar spune cineva ca patratul maro si cel portocaliu au de fapt aceeasi culoare l-ati crede? Totusi, aveti dovada in cea de-a doua imagine in care cubul a fost acoperit cu un strat negru.
2 câini la fel
O alta iluzie optica care ne poate pacali foarte usor datorita fundalului folosit. Priviti cainii din imagine. Veti crede ca au culori diferite, insa pentru a va demonstra ca nu e asa, uitati-va la a doua imagine din acest post. Am folosit fundalul alb pentru a va arata ca cei doi caini au aceeasi culoare.
Cercuri de aceeași culoare alb și gri?
O imagine in care puteti vedea 2 cercuri pozitionate in mijocul a doua dreptunghiuri. Intrebarea este: ”Credeti ca cele 2 cercuri au aceeasi culoare?” La prima vedere nu cred ca cineva ar zice ”Da”, pentru ca deosebirea culorilor celor doua cercuri este destul de vizibila. Pentru a vedea mai usor cele 2 cercuri trebuie sa le decupati de pe fundalul celor doua dreptunghiuri. In acest mod va veti da seama ca, de fapt, cele doua cercuri au aceeasi culoare.
Piesele de șah au aceeași nuanță
Doua imagini, ambele continand cate un set de piese de sah sunt puse cap la cap. Vi se pare ceva anormal aici? Veti raspunde ca nu, dar tin sa precizez ca piesele de sah au aceeasi nuanta de culoare. O iluzie optica bine realizata in ceea ce priveste adaptarea ochiului pentru culori.
Culori identice văzute diferit pe pătrate
In imaginea de mai jos puteti observa mai multe patrate, albe si negre, ca cele de pe tabla de sah. De asemenea, puteti distinge si doua cercuri portocalii, asezate unul pe un patrat alb, iar celalalt pe un patrat negru. Datorita adaptarii culorilor, se creeaza iluzia optica cum ca cele doua cercuri sunt de culori diferite, desi ele au defapt exact aceeasi nuanta.
Cercuri identice
Imaginea de mai jos este impartita in doua jumatati, colorate diferit. Cu toate acestea, cercurile din interior au exact aceeasi nuanta de culoare, desi fundalul pe care sunt asezate creeaza o impresie contrara. Si aceasta iluzie este bazata pe adaptarea culorilor.
Romburile gri
Desi probabil multi nu veti fi de acord cu aceasta iluzie optica bazata pe adaptarea culorilor, va spun din start ca daca ati crezut ca diamantele din imaginea de mai jos sunt de nuante diferite, ati gresit, iar raspunsul la aceasta intrebare il veti afla din a doua imagine.
Culoarea mai închisă e cea mai deschisă
Observati in imaginea de mai jos 3 cuvinte, „Seeing Black & White”, scrise in relief, iar imaginea este umbrita in partea sa dreapta, la cuvantul „White”. Intrebarea este: daca ar fi sa alegeti cuvantul dintre „Black” si „White” scris mai intunecat, pe care l-ati alege? Desi multi aleg prima varianta, imaginea a doua va va arata ca defapt cuvantul „white” este scris cu o nuanta mai inchisa de negru. Aceasta iluzie se bazeaza pe adaptarea culorilor.
Aceeași nuanță de culoare văzută diferit
Imaginea de mai jos este formata din doar doua nuante de verde, iar locurile A si B, marcate mai jos, veti spune ca sunt diferite in ceea ce priveste culorile. Dar nu este deloc asa, ci avem de-a face doar cu o iluzie optica bazata pe adaptarea culorilor, deoarece ele sunt de fapt identice.