Sarcină & BebeHipotiroidismul – Consecințe la femeile însărcinate

Hipotiroidismul – Consecințe la femeile însărcinate

Hipotiroidismul este o tulburare a glandei tiroide, care poate apărea în timpul sarcinii. Există și alte cauze ale acestei boli autoimune, ce includ: reacția secundară la anumite medicamente, anemia, diabetul zaharat, inflamația tiroidei, poliartrita reumatoidă, boala Celiacă. Hipotiroidismul poate apărea la femeile cu antecedente familiale de boală a glandei tiroide.

Potrivit oamenilor de știință, funcția tiroidei se modifică în timpul sarcinii normale, din cauza unor hormoni – estrogen și gonadotropină. Acesta din urmă stimulează slab glanda tiroidă și nivelul lui ridicat din primele luni de sarcină poate produce un nivel scăzut de TSH (hormon de stimulare tiroidiană).

Glanda tiroidă crește în timpul sarcinii, de asta la femei apare acel aspect de gușă, ce se intensifică când există un deficit de iod. Dacă nu este tratată la timp, boala poate avea uneori anumite consecințe grave. Hipotiroidismul a fost asociat cu anemia, slăbiciunea musculară, anomaliile plancetare, insuficiența cardiacă congestivă, hemoragia postpartum.

Gestionarea hipotirodismului la femeile însărcinate este esențială, arată un studiu realizat de cercetători. Boala trebuie diagnosticată la timp, pentru că ea poate avea consecințe asupra mamei și asupra fătului. Cercetătorii spun despre complicații materne și fetale, despre hipertensiunea indusă de sarcină, de pierderea sarcinii, insuficiența cardiacă congestivă maternă, greutate mică a bebelușului la naștere și altele.

Tratament naturist pentru hipotiroidism

Despre hipotiroidism se spune că poate produce anumite simptome, precum: aciditate, flatulență, lipsa poftei de mâncare, arsuri la stomac, dizenterie, stări de oboseală, slăbiciune, dureri de cap, creșterea în greutate, căderea părului, incetinirea metabolismului, scăderea capacității de concentrare, tuse uscată, dureri musculare, sensibilitate la frig, stări de tristețe și depresie.

Femeile cu hipotiroidism pot fi deprimate și au nevoie de un tratament pentru asta, uneori chiar toată viața. Depresia este un simptom frecvent în caz de hipotiroidism și duce la tristețe, apatie, deznădejde, o stare de oboseală permanentă, gânduri negative.

In caz de hipotiroidism apare un deficit de hormoni tiroidieni. Aceștia au un rol important în organism: mențin sănătatea oaselor, oferă energie, ajută în controlul muscular, sunt necesari dezvoltării creierului și funcțiilor organismului.

Remedii naturiste pentru această problemă de sănătate sunt:

  • Oțetul de mere menține un nivel de alcalinitate adecvat în sânge; se recomandă o linguriță de oțet de mere diluat în 50 ml apă zilnic, pentru îmbunătățirea digestiei
  • Ceai din anumite condimente și plante medicinale cum sunt nucșoara, valeriana, sunătoarea, floarea-pasiunii
  • Tinctura din plante medicinale cu efect în reducerea stresului, depresiei și promovarea somnului
  • Folosirea de sare de mare, sare de Himalaya cu multe minerale
  • Suplimentele de nutrienți, de seleniu și vitamine A, B, C, E.

Ceaiuri din plante medicinale

Acțiunea unor plante medicinale ajută în caz de disfuncții ale glandei tiroide, ele ajută la normalizarea metabolismului, au proprietăți liniștitoare, antibacteriene, antitumorale, la realizarea echilibrului hormonal. Cele mai recomandate plante medicinale sunt:

  • Florile de păducel ce contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge, normalizează tensiunea arterială, elimină tulburările de ritm cardiac, îmbunătățesc activitatea mușchiului inimii
  • Oregano care are efect pozitiv asupra glandei tiroide, sistemului respirator, calmează durerile de cap, reduce stomatita, îmbunătățete sănătatea pielii și starea de dispoziție la femei în timpul sarcinii și menopauzei
  • Roiniță (sau Melissa Officinalis) care reglează tensiunea arterială, secrețiile glandei tiroide, simptomele de insomnie, amețeală, epilepsie, indigestie
  • Rădăcină de Foxglove, degetar purpuriu (Digitalis purpurea) ce are 20 de macro și microelemente, care ajută în tratamentul afecțiunilor glandei tiroide cât și al altor probleme precum adenom de prostată, osteocondroză, inflamația articulațiilor.

Hipotiroidismul poate produce probleme de fertilitate

Potrivit medicilor, femeile cu hipotiroidism pot avea probleme de fertilitate, pentru că această afecțiunie afectează ciclul menstrual și ovulația. Pentru a preveni aceste probleme, femeile au nevoie de un tratament adecvat recomandat de un medic specialist pentru această tulburare a glandei tiroide și normalizarea nivelurilor hormonale.

Subactivitatea glandei tiroide duce la o scădere a nivelului de hormoni tiroidieni și asta afectează funcțiile organismului. Deficitul de hormoni ale glandei tiroide duce la tulburări de ovulație, cicluri menstruale neregulate, dezechilibre de hormoni sexuali, probleme în eliberarea ovulelor. Acești hormoni au un efect și asupra sistemului nervos și asupra producției de celule reproducătoare. Ei afectează metabolismul și au rol în multe procese fiziologice.

Conform studiilor cercetătorilor, există o relație între hipotiroidism și fertilitatea feminină. Cercetătorii spun despre glanda tiroidă că interacționează cu anumiți hormoni, respectiv cu progesteronul și estrogenul. Potrivit lor, acești hormoni sexuali au rol în funcționarea normală a ovarelor și în maturarea ovulelor.

Cercetătorii spun că hipotiroidismul poate face conceperea mai dificilă, scade șansele de sarcină, însă femeile cu această boală pot rămâne totuși însărcinate, mai ales dacă urmează și un tratament adecvat. În ambele cazuri – hipotirodism și hipertirodism – se fac tratamente ce pot îmbunătăți cu succes fertilitatea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.