Gulasul de fasole sau „bab gulyas” cum este denumirea pe limba maghiara, este cea mai cunoscuta reteta de gulas in Ungaria.
Ea este preparata cu drag, si la noi, in Ardeal.
Ca de obicei retetele din alte tari sunt putin modificate dar totusi pastreaza originalitatea.
Ingrediente gulas unguresc de fasole la ceaun – sau bab gulyas – cu costite afumate de porc
- 500gr fasole
- 500gr carne de porc
- 200gr costita afumata
- 2 cepe
- 2 rosii
- 2 ardei kapia
- 2 morovi
- un patrunjel
- usturoi
- pasta de ardei dulce
- 100gr faina,
- ou
- frunza verde de patrunjel
- sare, piper
Mod de preparare
Cu cateva ore inainte de fierbere trebuie sa punem fasolea la inmuiat in apa, dupa care, atunci cand incepem pregatirile pentru gulas, o punem la fiert.
Incepem pregatirile prin curatarea legumelor dupa care tocam cu robotul de bucatarie ceapa, usturoiul si ardeii. Morcovii, patrunjelul si rosiile le taiem in bucati mici.
Pregatim si carnea: o taiem in fasiute subtiri, costita o taiem in bucati mici pe care imediat le putem pune la prajit cu o lingura de ulei, lasam pana cand devine crocanta carnea. Adaugam ceapa, usturoiul si ardeii tocati fin si lasam pana cand ceapa se inmoaie.
Adaugam fasiutele de carne, lasam pana cand isi schimba culoarea dupa care adaugam morcovii, rosiile si patrunjelul taiati in bucati mici si calim pana scade apa de pe carne.
Adaugam jumatate de pasta de ardei dulce si turnam apa in oala (cantitatea depinde de cat gulas dorim ori cat de mare e oala in care preparam mancarea). Cand incepe sa clocoteasca adaugam fasolea inmuiata si fiarta (nu mai avem nevoie de mult timp de fierbere pentru ca fasolea deja este gata).
Intre timp pregatim ingredientele pentru galuscute cu un tel amestecam ingredientele: faina, ou, sare si 50 ml de apa; trebuie sa obtinem un aluat moale dar consistent. Asezam deasupra oalei instrumentul pentru format galuscute, turnam o cantitate mica din aluat si miscam lingurita iar galuscutele cad, prin gauri, in apa. Cand s-a terminat aluatul se lasa sa dea cateva clocote.
La final adaugam patrunjelul tocat fin.