Nu multi dintre dumneavoastra au norocul sa locuiasca la casa si sa fie inconjurati de o gradina pe care o pot organiza dupa bunul plac si in care isi pot planta florile preferate sau legumele atat de sanatoase. Cu toate acestea si cei care locuiesc la apartament si detin un mic balcon se pot bucura de prospetimea legumelor proaspete si de mireasma florilor daca isi amenajeaza o mica gradina. In randurile urmatoare va vom prezenta cateva sfaturi pentru amenajarea gradinii din balcon.
Gradina din balcon – raiul de verdeata
Persoanele care locuiesc la oras duc cel mai mult lipsa legumelor proaspete pe care le pot aduna din propriile gradini. Si cum oamenii sunt mereu inventivi, cei care locuiesc la bloc au gasit rapid o solutie pe termen scurt: gradina din balcon. Nu putini sunt cei care si-au organizat adevarate gradini in cei cativa metrii patrati de care dispun in micul balcon organizandu-si un adevarat rai al legumelor si verdeturilor proaspete si al florilor inmiresmate.
Organizarea unei mici gradini in balcon nu este deloc un lucur dificil; este nevoie de rabdare, pasiune si dragoste fata de plantele care va vor rasplati prin sanatatea si mireasma lor atunci cand vor rodi. Orice persoana care locuieste la bloc isi poate organiza o gradina in micul balcon daca doreste acest lucru si daca iubeste natura si nu vrea sa se desparta de aceasta nici daca locuieste intre cei patru pereti. Oricine isi poate crea o sursa de mancare naturala si proaspata, avand in acest fel siguranta ca legumele au crescut natural fara a fi influentate de chimicalele care ajuta la o dezvoltare superficiala.
Gradina din balcon – sursa de legume proaspete
Cei mai multi dintre cei care locuiesc la bloc prefera sa creasca flori care mai de care mai interesante si mai frumoase, atat in balcon, cat si in interior. Insa, in ultimii ani, numarul celor care au inceput sa cultive legume si verdeturi care mai de care mai exotice in propriul balcon a crescut si se afla in continua crestere.
Inainte de a incepe sa plantati legumele in balcon, este bine ca oricare “gradinar de apartament” care se respecta sa se documenteze cu privire la legumele sau verdeturile pe care doreste sa le planteze. In acelasi timp, spatiul trebuie si el sa fie foarte bine organizat pentru a permite plantelor sa se dezvolte in voie.
Pasionatii de gradinarit vor gasi un ajutor de nadejde pe internet, pe site-urile de specialitate, in cadrul discutiilor de pe diferite forumuri, dar si in numeroasele reviste si carti de specialitate. Este necesar ca orice persoana care doreste sa cultive legume in balcon sa stie care sunt nevoile plantelor si modul in care acestea vor fi ingrijite pentru a dea roade. Daca lucrurile nu ies asa cum va propuneti inca de la inceput, este absolut normal deoarece este necesar mult execitiu si perseverenta pentru a reusi.
Daca va intrebati care sunt plantele cele mai des cultivate in balcon, ei bine cei care detin mici gradini in balcon cultiva cel mai adesea verdeturi de tot soiul, salata, ridichi si rosii. Rosiile sunt printre cele mai gustoase legume si in combinatie cu salata verde si cu verdeturile aromate reiese un cocktail de arome si vitamine de care puteti profita in fiecare zi, avand certitudinea ca toate produsele sunt crescute intr-un mod cat se poate de natural. Mai mult decat atat, daca sunt respectate anumite conditii, aceste plante pot da roade tot timpul anului, chiar si in anotimpul rece daca se incearca pastrarea unei temperaturi optime in balcon.
Pe langa aceste plante, gradinarii de apartament trebuie sa aiba in vizor faptul ca aproximativ orice leguma care este cultvata in gradina poate fi cultivata si in balcon. Asa ca daca dispuneti de suficient spatiu, pe langa verdeturi (marar, patrunjel, rozmarin, busuioc, menta, rucola), salata, rosii si ridichi, puteti planta si ceapa, fasole verde, ardei gras si chiar si mazare. Toate legumele pe care le veti cultiva in balcon vor avea un gust delicios si vor fi naturale.
Indiferent de anotimp, pentru ca legumele si verdeturile din balcon sa se dezvolte armonios, locul in care plantele sunt amplasate este vital. Unele plante prefera lumina si caldura, iar altele prefera locurile mai umbroase. Pentru a planta legumele, gradinarii de apartament vor folosi ghivece si jardiniere si vor folosi un pamant foarte bun din punct de vedere calitativ. Gradinile se organizeaza de cele mai multe ori pe baza rasadurilor de aceea este bine ca si in cazul gradinii din balcon sa se separe radacinile plantelor si sa se organizeze in jardiniere si ghivece separate pentru a se dezvolta armonios.
Ingrijirea gradinii din balcon
Ingrijirea gradinii din balcon este un pas foarte important pe oricare gradinar trebuie sa il urmeze daca doreste sa se bucure de roadele sanatoase. Nu uitati sa udati plantele o data pe zi; in anotimpul calduros le puteti uda chiar si de doua ori pe zi, de preferat dimineata si seara.
Zarzavatul are nevoie si el de o ingrijire speciala, de suficienta apa si de ingrasamant. Si in cazul legumelor se poate apela la un ingrasamnt natural. Legumele plantate in ghivece au nevoie de un sol mult mai bogat in substante nutritive fata de plantele dintr-o gradina obisnuita.
Asadar, a avea o gradina in balcon nu este deloc un lucru dificil. Ba, din contra, se poate tranforma intr-o activitate relaxanta si o pasiune care va va ajuta sa va petreceti timpul intr-un mod desebit si in acelasi timp sanatos. Organizandu-va o mica gradina in propriul balcon veti simti cum un colt de natura va va invada intreaga locuinta si veti profita de prospetimea legumelor aproape tot timpul anului.