Ghebele tomnatice cresc în pădurile de foioase și de conifere din țara noastră. Ele au denumirea științifică Armillaria mellea și sunt ciuperci galbene-maronii, comestibile, ce cresc pe trunchiurile de copaci vii sau căzuți la pământ, mai ales pe stejari și molizi.
Perioada de apariție a acestor ghebe este septembrie-noiembrie. Ele tind să crească în ciorchini, dar uneori le poți vedea crescând sporadic, câte una singură. Aceste ciuperci comestibile sunt prolifice și sunt destul de comune și răspândite în pădurile din țara noastră.
Ghebe tomnatice – Cum le recunoaștem?
Când sunt tinere, ghebele tomnatice au pălăria mică și convexă, cu marginea aplecată, apoi ele se mai deschid pe măsură ce se maturizează. Ghebele au rizomorfi, un fel de miceliu armat care se scurge și ajunge între scoarța și lemnul copacului, înfigându-se eficient și apoi absoarbe toți nutrienții din copac. Ele cresc în buchet și sunt ciuperci parazite pentru copaci.
Ghebele tomnatice sunt asociate întotdeauna cu un anumit tip de copac.
Aceste ciuperci au pălăria chiar și de 10-15 cm. Aceasta are deasupra ei niște puncte, ca șmirghelul, este cărnoasă și are marginea puțin răsucită în jos. Ciupercile cresc în mănunchi și nu au inel când sunt tinere. Sub pălărie se observă lamelele care sunt albe, inegale și acoperite cu firicele.
Piciorul este destul de gros și poate ajuge la lungimea de 20 cm. Are un aspect viguros, este elastic, puțin curbat și pufos la interior.
La ghebele mai bătrâne apare un inel în partea superioară a piciorului. Culoarea pălăriei este gălbui-maronie. Pulpa este albicioasă, dar prin fierbe se închide la culoare, devine neagră.
Aceste ghebe de tomană se mai numesc și ciuperci de miere, ghebe cu miere. Atunci când se culeg, ele se pun în coșuri sau în pungi de hârtie, pentru a nu se încinge sau deteriora. Nu este indicat să fie culese în pungi de plastic.
Mirosul lor este foarte plăcut ca de ciuperci, iar gustul delicios. Nu se consumă ghebele bătrâne, ci doar acelea tinere, care sunt foarte gustoase. În concluzie, sunt recomandate pentru consum ghebele tinere, care se fierb înainte de a fi mâncate.
Proprietăți
Aceste ciuperci (Armillaria mellea) au proprietăți benefice pentru sănătate:
- Conțin antioxidanți care ajută în lupta împotriva atacului nociv al radicalilor liberi
- Îmbunătățesc funcția creierului, riscul de tulburări neurodegenerative
- Îmbunătățesc funcția neuronilor
- Previn leziunile celulare
- Scad riscul de boală Alzheimer.
Unele studii arată că ghebele (Armillaria mellea) pot inhiba dezvoltarea celulelor cancerose. De asemenea, cercetătorii au spus că aceste ciuperci ajută în tratamentul leucemiei și a cancerului esofagian.
Conform unui studiu de pe NCBI, extractul de ghebe (Armillaria mellea) are acțiune puternică antioxidantă, antitumorală și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Suplimentele din acest extract de ghebe ar putea ajuta în tratamentul diabetului. Această ciupercă comestibilă și medicinală a fost folosită de sute de ani în Asia de Est.
Ghebe de stejar – Gymnopus fusipes
În țara noastră se găsesc toamna, în păduri și ghebe de stejar care cresc la baza stejarilor sau pe cioate și butuci. Sezonul de creștere a ghebelor de stejar este în mod normal acela de la sfârșitul verii, până în luna octombrie.
Această ciupercă comestibilă poate fi recunoscută ușor după câteva caracteristici clare:
- Are pălăria cu suprafața netedă și umedă, convexă, cu diametrul de 3-10 cm, cu marginea aplecată și culoare brun-roșcată
- Sub pălărie apar lamelele care sunt late, groase și distanțate, în nuanțe cenușii albicioase
- Piciorul poate ajunge la lungimea de 5-16 cm și grosimea de 1-2 cm; acesta este crem în partea superioară și spre maroniu în partea inferioară
- Pulpa ciupercii de sub pălărie este subțire, iar cea a piciorului este mai fibroasă.
De la ghebele de stejar se consumă în general pălăria ciupercilor tinere. Nu sunt recomandate ghebele de stejar bătrâne, pentru că pot cauza diaree.
Înainte de a consuma astfel de ciuperci trebuie să le identifici cu atenție, să fii sigur că nu culegi altfel de specii de ciuperci sălbatice. Orice vei consuma este pe riscul tău. Prin urmare, este bine să ai abilitățile necesare să le identifici corect, după caracteristicile lor.
Vezi aici un video cu ghebe de stejar: