Despre gelozia intre baieti – sunt si barbatii gelosi intre ei? La o prima vedere, s-ar parea ca nu! Competitia acerba, rivalitatea, gelozia si invidia par a fi mai mult tipic feminine… Barbatii pun mai putin accent pe ce au altii si se compara mai rar cu ceilalti barbati… In plus, ei se sustin reciproc – celebrul dicton „broes before hoes” (deci prietenii inaintea tipelor)…
Explicatia pentru care se pare ca gelozia intre baieti este mult mai rara este destul de simpla: ei nu sunt expusi si influentati la fel de mult de standardele exterioare: in timp ce o fata creste constienta ca trebuie sa fie cea mai draguta, cea mai desteapta etc. pentru a reusi in viata, un baiat creste cu ideea ca ceea ce reuseste in viata depinde de el insusi si nu de altii! In plus, femeile sunt fiinte emotionale, barbatii mai putin, emotiile lor fiind mai putin complexe.
Si mai important, o femeie isi dezvolta preponderent latura sociala – de comunicare, iar o fiinta sociala nu are cum sa evite comparatia constanta cu ceilalti; barbatii, in schimb, sunt oarecum mai individualisti. Iata de ce o femeie isi va crea imaginea de sine pornind deseori de la exterior (cum este privita de altii), in timp ce un barbat isi va crea imaginea de sine mai des pornind din interior (cum se percepe el pe sine)…
Aceasta inseamna ca nu exista gelozie intre baieti? Nici pe departe! Gelozia poate sa apara inca din familie, intre membrii de sex masculin:
In familie. Gelozia intre baieti este extrem de comuna cand discutam despre frati: de la inceput, teama ca celalalt frate va capata atentia si afectiunea parintilor naste gelozie; iar pe masura ce fratii cresc, cel care obtine mai multe succese si aprecieri va naste gelozie la celalalt. Insa gelozia se poate manifesta in familie – desi reprimata – chiar intre tata si fiu: fiul gelos (inconstient) pentru faptul ca mama lui ii apartine altui barbat, dar si tatal gelos ca partenera sa de viata acorda toata afectiunea sa fiului…
Cariera. Studiile arata ca in mediul profesional, gelozia se manifesta mult mai vizibil intre femei – care se compara prin prisma atractivitatii fizice, a postului ocupat, a venitului. Gelozia intre barbati nu este la fel de frecventa – iar cand apare, ea tine mai mult de atractivitatea sociala a unuia – cel care este mai placut si apreciat in grupul de munca. Insa barbatii percep mult mai rar un alt barbat de succes ca fiind o amenintare – caci doar pentru ca altul are succes, aceasta nu inseamna ca el nu va avea (in timp ce femeile au instinctul de a intra in competitie de parca doar una poate fi castigatoare)…
Succesul la femei si relatiile. Gelozia intre baieti poate sa apara cand discutam despre succesul la femei – insa nu in orice situatie! De exemplu, daca un prieten are succes la femei, celalalt nu, acesta nu va fi neaparat gelos – mai degraba va spune „bravo lui” (daca e vorba despre prieteni adevarati)! Insa cand acelasi prieten are o iubita care ii place celuilalt, gelozia si invidia pot sa apara (competitia pentru aceeasi fata)…
Gelozia apare si atunci cand unul dintre barbati incepe o relatie cu o fata si isi vede amicii mult mai rar, indepartandu-se de ei – acestia pot fi gelosi atat pe femeia care le-a „furat” prietenul, cat si pe el, care are ceva ce ei nu au… Si bineinteles, clasica gelozie in relatia de cuplu: barbatul gelos pe un alt barbat cu care iubita sa petrece timp sau pe care il apreciaza…
In grup. Gelozia intre baieti poate sa apara in grupurile de prieteni apropiati. Atunci cand grupul este format din, sa spunem, trei baieti, insa doi dintre acestia sunt mai apropiati intre ei si se intalnesc fara al treilea, acesta poate fi gelos, simtindu-se lasat in afara!
Intre straini. Apare, insa, gelozia la baieti intre straini, asa cum apare intre femei, care se analizeaza lung una pe alta fara a se cunoaste macar? Simte un barbat nevoia sa se compare cu un strain complet, pentru a vedea care „este mai bun”? Nu prea des! Barbatii sunt mai putin predispusi de a se autoevalua prin prisma comparatiilor exterioare cu altii si deci gelozia nu prea exista in asemenea situatii. Gelozia fata de un strain care arata bine, are bani, are succes sau are o iubita sexy nu prea are ce cauta – barbatul gandeste mai degraba „bravo lui”, „fiecare cu ale lui”; iar daca simte o impunsatura de invidie, prefera sa o ascunda…
O situatie in care un barbat va simti totusi gelozie fata de un strain este cand iubita sa va face ochi dulci acestuia – de abia in acest caz, el se va simti amenintat de un alt barbat, caci devine evident ca poate sa piarda ceva in favoarea altuia. In rest, barbatii nu gandesc decat rareori in termeni de „daca el are X, atunci eu nu voi avea X” – mai degraba gandesc „exista X pentru toti, nu trebuie sa ma iau la intrecere cu altul”…
Gelozia la baieti este mai rara deoarece multi dintre ei nu au nici tendinta de a se compara constant cu altii, nici mentalitatea conform careia atunci cand unul are ceva, celalalt nu are; sau ca fericirea si succesul unuia ar exclude sau diminua fericirea si succesul celuilalt; sau sa isi doreasca ceea ce are altul in termeni de lupta – „ori ai tu, ori am eu”. Bineinteles, totul depinde si de persoana: a spune ca baietii nu sunt gelosi intre ei este o greseala: exista si baieti/ barbati gelosi!
Gelozia intre baieti ramane mult mai putin vizibila – barbatul prefera des sa nu isi exteriorizeze emotiile; el nu actioneaza si nu isi arata gelozia prin priviri rautacioase, barfe, gesturi licentioase. Iar daca este gelos pe un altul, prefera pur si simplu sa nu aiba de-a face mult cu acea persoana – evitand-o, in loc sa afiseze comportamente fals amabile sau sa inceapa un „razboi”. Cati barbati ati vazut barfindu-se rautacios sau intepandu-se reciproc?… Iar cand gelozia nu poate fi ignorata – de exemplu, cand este vorba de lupta pentru castigarea inimii unei domnite – lupta se desfoara cel mai des deschis si direct – fara aluzii, fara siretlicuri sau subtilitati…