În prezent, cuplurile care își doresc un copil aleg fertilizarea in vitro (FIV) din mai multe motive precum: faptul că se confruntă cu infertilitate severă, au șanse naturale reduse de a concepe un copil pe cale naturală din cauza vârstei, au încercat alte tratamente (precum inseminarea artificială, tratamente hormonale) care au eșuat. Perioada ovulatorie are un rol important în succesul fertilizării in vitro (FIV).
Cele mai bune strategii de identificare a perioadei ovulatorii în clinici specializate
Determinarea perioadei ovulatorii are un aspect important în următoarele situații:
- Pentru cuplurile care încearcă să conceapă un copil
- Pentru femeile care își doresc să cunoască aspecte complexe despre ciclul lor menstrual.
Există mai multe metode de a determina perioada ovulatorie în clinici de fertilitate și ginecologie din țara noastră și anume: pentru a prezice maturitatea foliculilor ovarieni, se efectuează examinarea ecografică și de asemenea testele de sânge pentru a determina nivelurile hormonale care ne indică momentul ovulator.
Examinarea ecografică ajută la prezicerea ovulației, la determinarea maturității foliculului, în scopul inseminării intrauterine sau puncției foliculului și obținerii de ovocite în timpul fertilizării in vitro.
Momentul ovulației este important atunci când se folosește inseminarea artificială (o altă metodă de reproducere umană asistată), pentru a stabili momentul efectuării acesteia.
Trecerea de la perioada ovulatorie la opțiunile de fertilizare in vitro
Acest moment este important în tratamentul infertilității. Se fac evaluări de către medicii specialiști și se stabilește cea mai bună abordare pentru fiecare persoană ce are dificultăți de concepție.
FIV implică mai multe etape înainte de procesul de implantare. Într-un ciclu de fertilizare in vitro se efecuează:
- Stimularea ovariană controlată cu ajutorul medicamentelor
- Se monitorizează dezvoltarea foliculilor prin ecografii transvaginale
- Se colectează ovocitele care apoi sunt transferate într-un mediu de cultură special, unde sunt pregătite pentru fertilizare
- Are loc apoi fertilizarea ovocitelor cu spermatozoizi în laborator
- Se observă dezvoltarea embrionilor în mediul de cultură
- Se face transferul embrionilor în uterul femeii
- Urmează o perioadă de așteptare, de câteva zile, timp în care medicul prescrie un tratament care sprijină implantarea embrionilor.
Un lucru important de știut este că procesul de implantare se produce cam la 6-12 zile după ovulație. Atunci, embrionul începe procesul de implantare în mucoasa uterină, iar vasele mici de sânge din peretele uterin pot fi ușor afectate, ceea ce poate declanșa o sângerare de implantare.
Multe femei sunt interesate să afle mai multe aspecte despre sângerarea de implantare pentru a scăpa de sentimentul de îngrijorare (acela că ar putea semnala anumite probleme cu viitoarea sarcină). Când apare o astfel de sângerare – care este ușoară, ca o scurgere de culoare maronie sau rozalie – ar fi bine ca ele să contacteze medicul, sau chiar să facă o vizită la clinica de specialitate.
Astfel vor primi asistență medicală și li se va confirma faptul că totul este în regulă, că sângerarea este unul dintre primele indicii ale sarcinii.