De ce plange bebelusul? In prima luna dupa ce l-ai adus acasa, iti este greu sa intelegi intotdeauna ce isi doreste: ii este foame, frig, trebuie schimbat, il doare ceva, ce vrea sa iti transmita? Din pacate, nu il poti intelege si asta te poate speria, frustra sau supara uneori… Poti sa crezi ca nu esti o mama destul de buna, pentru ca nu te pricepi sa iti ingrijesti copilasul! Dar asta se intampla tuturor. Nu iti face griji, caci pe masura ce ii vei cunoaste programul, vei invata sa iti dai seama ce nevoie are mai bine ca oricine.
Uneori plange pentru ca are nevoie de ceva anume, insa exista si bebelusi constant nemultumiti, care plang fara un motiv aparent, fara a avea o nevoie imediata – insa acest comportament dispare dupa trei luni. De ce plange bebelusul daca nu doreste ceva? Pentru ca el inca se adapteaza mediului exterior, nu intelege nimic in jurul sau, iar la unii copilasi, sistemul nervos, capacitatea de perceptie a factorilor externi se dezvolta mai dificil. Intr-un cuvant, el plange pentru ca nu intelege nimic!
Insa de obicei, raspunsul la intrebarea de ce plange bebelusul tine de o nevoie imediata: tu ca mama vei invata destul de rapid care sunt acele nevoi si vei deveni o experta in prevenirea si satisfacerea lor. Bebelusul va avea diverse tipuri de plansete in functie de ce doreste: un plans tare si ascutit arata de obicei ca ii este foame sau ca trebuie schimbat, un plans incet, jos, poate arata ca este pur si simplu artagos sau ca vrea sa stai cu el. Insa fiecare bebelus va avea propriile lui particularitati de planset.
Deci, raspunsul numarul 1 la intrebarea de ce plange bebelusul: ii e foame! Cel mai bine este sa il inveti cu anumite ore de hranit si astfel, daca acest program stabilit ii satisface nevoile nutritive, nu va plange atat timp cat atunci cand se apropie ora mesei, tu esti langa el. Daca la o sedinta de alaptat, bebelusul nu va manca la fel de mult ca de obicei, atunci sunt sanse mari sa auzi semnalul inainte de vreme.
Odata hranit, bebelusul nu mai are nevoie de alaptat pentru aproximativ trei ore, cand iti va da semnalul. Insa odata cu dezvoltarea bebelusului, trupul lui va cere o cantitate din ce in ce mai mare de nutrienti, astfel ca se poate intampla ca dupa o masa obisnuita, sa se trezeasca si sa inceapa sa planga, caci ratia obisnuita nu i-a satisfacut nevoile. Sa fii nevoita mereu sa fii in preajma bebelusului poate fi frustrant si extrem de obositor: daca simti pur si simplu ca nu mai suporti, ca intreaga ta zi se invarte in jurul orelor de alaptat, poti pompa lapte si il poti ruga pe tata sa il hraneasca cu biberonul din cand in cand. Asa, mai castigi si tu putin timp pentru tine.
Raspunsul numarul 2 la intrebarea de ce plange bebelusul: trebuie schimbat! Daca il auzi plangand la mai putin de doua-trei ore dupa o masa, atunci cel mai sigur nu ii este foame, ci are nevoie de un scutec curat si uscat. Verfica scutecul si schimba-l, daca acesta este cauza. Insa de multe ori, in prima luna de viata, bebelusul poate sa nu planga cand are nevoie de schimbat, asa ca ar fi bine sa verfici periodic daca este nevoie sau nu de aceasta.
Tocmai a mancat, scutecul este curat ca lacrima, insa il auzi deodata plangand! De data aceasta, de ce plange bebelusul?! Gandeste-te ce poate fi in neregula: de multe ori, nu se simte confortabil si ii poate fi fie frig (bebelusii sunt extrem de sensibili la orice adiere), fie prea cald (daca il infasori in zeci de paturi). Cam greu sa iti dai seama cat de gros sa il imbraci pentru a nu ii fi nici cald, nici frig, insa te vei invata cu timpul, in special daca te ajuta cu semnalele. Ai grija sa ii lasi putina libertate de miscare, nu il infofoli strans in paturi, caci va amorti.
Nu-i asa ca dupa o zi epuizanta si stresanta, cateodata mai-mai ca-ti vine sa plangi? Ei bine, si bebelusului! Daca a avut o zi plina, a avut multi vizitatori, in jurul sau a fost multa agitatie, zgomot si nu a dormit ca de obicei, copilasul devine extrem de iritat, agitat si nervos. Iar descarcarea este simpla: plange! Cand stii ca alta nevoie imediata nu are si a fost privat de somnul obisnuit sau agitat, atunci acesta este motivul. Poti astepta cu rabdare, caci la un moment dat se va plictisi de plans si va adormi – caci si asa este obosit, sau il poti tine in brate si legana usor pana adoarme.
De ce mai plange bebelusul? Daca totul pare in regula, a mancat, a dormit, are scutec curat, in camera temperatura este perfecta si el imbracat bine, nu se confrunta cu vreun disconfort, poate ca plange pentru ca este bolnavior. In cazul acesta, plansul sau va fi diferit si iti va fi, ca mama, usor sa iti dai seama de aceasta. Daca refuza si mancarea, continuand sa planga, atunci este sigur ca s-a imbolnavit. Verifica-i temperatura, daca are peste 38 de grade, are febra. Dar chiar daca nu are febra sau vreun alt semn ca ar fi bolnav, plansul – combinat cu agitatie si refuzul alaptatului – poate fi primul semn al iritarii si neplacerii cauzate de o raceala pe cale sa se manifeste!
Alte raspunsuri la intrebarea de ce plange bebelusul: ii vine sa regurgiteze, senzatia neplacuta il irita si deci plange; are nevoie sa ragaie; are colici (il poti ajuta masandu-l usor pe burtica); ii apar primii dinti.
Dar uneori, bebelusul poate plange pentru ca se simte singur si a invatat ca daca isi manifesta zgomotos iritarea sau supararea, mami vine imediat si il alina! Daca sta prea mult singur, se poate plictisi sau chiar simti abandonat, deci are nevoie, ca oricine altcineva, de putina companie, sa te vada langa el. Daca iti aude vocea, te vede aproape de el sau chiar iti simte mirosul, el se va linisti curand, stiind ca vei fi mereu aproape. Un truc folositor atunci cand esti nevoita sa il lasi putin timp singur: asaza-l pe o bluza moale de a ta, asa iti va simti mirosul si va fi calm o perioada.
Ce faci atunci cand bebelusul plange si parca nu mai vrea sa se opreasca? In primul rand, el are nevoie de apropiere si contact uman, asa ca tine-l in brate si leagana-l usor. Il poti plimba usor in brate prin tot apartamentul, pentru el va fi o adevarata aventura care il fereste de plictiseala. Daca iti place, foarte calmant si relaxant pentru el este sa iti auda vocea, dar si mai placut este sa te auda cantandu-i. Prietenul tau cel mai bun este suzeta – de multe ori, aceasta are un efect aproape magic de calmare a bebelusului!
Si tine minte, oricat de obositor, frustrant, enervant poate fi plansul bebelusului, este singura sa cale de a comunica cu lumea exterioara si, mai ales, este doar o faza: pe masura ce se obisnuieste cu lumea, invata, se adapteaza, va plange din ce in ce mai putin. Nu te enerva, pune-te in locul lui: nu poate intelege, de abia distinge ce se intampla in jurul lui, persoanele cu care era obisnuit si care aveau grija de el nu sunt aproape, este singur si ii este foame… Tu ce ai face?!