Cu toții vrem să ne distrăm cu animalul de companie iarna. Acest anotimp este minunat, mai ales când ninge și zăpada s-a așezat pretutindeni. Țara noastră are zone montane grozave, unde a nins deja și deci, oricând ai putea face o excursie fantastică alături de câinele tău iubit, pe care nu o vei regreta niciodată. Nu uita însă că în timpul iernii, câinele are nevoie de o atenție suplimentară, pentru a fi în siguranță și a-i menține sănătatea.
Navigare rapidă în articol:
- Cum îți îngrijești câinele iarna, pentru a fi în siguranță
- Cum te distrezi cu animalul de companie iarna
1. Cum îți îngrijești câinele iarna, pentru a fi în siguranță
Un câine adoră să facă plimbări în natură în cea mai mare parte a timpului. El vrea la aer curat în orice anotimp, însă iarna el are nevoie să fie protejat de ger. Unele rase de câini – cum este Saint Bernard, Samoyed, Golden Retriever și Husky – se adaptează perfect la ger și se aventurează fără probleme în plimbările montane, chiar dacă temperaturile sunt scăzute deseori. Ei sunt rezistenți la frig, au blană lungă și deasă.
În ceea ce privește câinii de talie mică, sau cei care au părul scurt, aceștia au nevoie de o haină rezistentă la umezeală, care să le țină cald.
În timpul plimbărilor pe vreme de iarnă câinele trebuie ținut în lesă, pentru că astfel el va fi în siguranță. Iarna, câinele poate aluneca pe gheață sau zăpadă și astfel, dacă are lesă, el va putea fi recuperat ușor de stăpân. Cel mai potrivit este un ham special, care se fixează peste umăr și este foarte confortabil pentru animal.
Dacă este o zonă sigură, câinele poate fi lăsat liber, să alerge, să facă mai multă mișcare, iar astfel el se va încălzi foarte ușor și va avea și o condiție fizică mai bună.
Plimbările iarna sunt foarte interesante, însă nu trebuie să fie prea îndelungate. Uneori, dacă animalul stă prea mult timp afară în timpul iernii, poate ajunge să aibă degerături pe labe. Dacă vezi că animalul dă semne că se simte incomod – dacă tremură sau ezită să meargă mai departe – este indicat să nu-l forțezi să continue plimbarea; mult mai bine ar fi să-l aduci acasă. În concluzie, plimbările în această perioadă a anului ar putea fi scurte și dese.
Alte sfaturi de îngrijire a câinelui iarna
După o plimbare iarna, blana câinelui trebuie să fie periată, pentru că în ea se formează noduri de la gheață și zăpadă. Blana are rolul de a proteja corpul câinelui de factorii externi, de a-l proteja de ger și trebuie să fie îngrijită adecvat.
În ceea ce privește lăbuțele câinelui, acestea pot suferi de degerături dacă este foarte ger afară. Acestea fiind afectate foarte mult de frig pot fi negre, mai ales dacă au țesuturile compromise. Desigur aceste situații nu sunt frecvente, însă dacă se întâmplă, câinele trebuie dus la un medic veterinar pentru un tratament.
Câinele trebuie ferit de zonele în care sunt folosite substanțe pentru topirea zăpezii, pentru că altfel există riscul să aibă lăbuțele umflate.
Un alt lucru important este hrana câinelui – aceasta trebuie să fie bogată în calorii, acizi grași Omega-3 și Omega-6, în suplimente de minerale și vitamine. Rația zilnică trebuie mărită, pentru că animalul are nevoie iarna de mai multă energie.
2. Cum te distrezi cu animalul de companie iarna
Pe vreme de iarnă, te poți distra alături de câine în diferite moduri, mai ales că acesta este dornic de plimbări și joacă. Câinele are nevoie iarna să alerge, să-și consume energia și de joacă pentru că asta îi aduce foarte multă bucurie.
Așadar, nu mai rămâne decât să urmărești prognoza meteo și să te distrezi alături de câine în zilele de iarnă mai puțin geroase, când meteorologii nu anunță îngheț, viscol, sau prea multe precipitații.
Fiecare rasă de câine percepe frigul diferit, unele rase adoră plimbările iarna și chiar se adaptează foarte bine la ger. De exemplu câinii Saint Bernard sunt folosiți de salvamontiști. Aceștia sunt și rezistenți la efort și au o inteligență deosebită. Ei au nevoie de un climat rece, trebuie crescuți la munte.
Unii oameni se joacă cu animalul de companie acasă, alții merg cu el la munte, în anotimpul de iarnă. El trebuie echipat de plimbare iarna și determinat să se distreze pe zăpadă.
Jocuri de iarnă cu un câine
Există câteva jocuri și activități interesante pentru câini, care îl fac să se distreze și să facă mai multă mișcare. Iată câteva dintre acestea:
- Antrenamente pentru câine pe zăpadă
- Lasă câinele să se joace, să sape în zăpadă, să adulmece și să-și stimuleze astfel abilitățile fizice și mentale; îi poți îngropa chiar anumite jucării sau bucăți de hrană, pe care el să le găsească; câine va fi foarte încântat să le descopere în zăpadă și va da fericit din coadă
- Scufundări în zăpadă – unii câini adoră să se rostogolească prin zăpadă
- Dacă ai un câine puternic și rezistent, îl poți înhăma la o sanie, astfel vei avea parte de multă distracție
- Aruncările de bulgări de zăpadă sunt interesante, ca și cum câinele ar prelua o comandă să-i prindă, ca în jocul cu mingea sau cu anumite jucării preferate
- Poți face un om de zăpadă, care i-ar atrage atenția câinelui; el va fi fericit să stea alături de tine, să te vadă cum îți faci capodopera; această activitate îți va aduce aminte de copilărie și te vei simți și tu foarte bine, ca în vremurile când erai un copil.
Indiferent de tipul de activitate pe care o alegi, ține cont de faptul că animalul trebuie să se simtă confortabil și să perceapă cu bucurie toate acțiunile tale. În general câinii sunt pasionați de zăpadă și abia așteaptă să iasă cu stăpânul la plimbare în orice anotimp.
Deținerea unui animal de companie împlică multă responsabilitate, dragoste și reprezintă și o investiție de timp și bani.