Casă și grădinăCum săpăm corect gradina pentru a avea o gradină sănătoasă și recoltă...

Cum săpăm corect gradina pentru a avea o gradină sănătoasă și recoltă bogată

Pentru a avea o gradina sanatoasa si o recolta bogata, saparea solului joaca unul dintre cele mai importante roluri, aceasta procedura fiind necesara atat in cazul culturilor ce se intind pe o suprafata intinsa, cat si micilor gradini de legume sau flori. Insa, sapararea gradinii nu se face la intamplare, ci este necesara repesctarea unor reguli precise. De aceea, in randurile care vor urma va vom prezenta cum sa sapati corect gradina.

De ce este important ca gradina sa fie sapata?

Dupa cum am mentionat si anterior, importanta saparii gradinii este vitala, indiferent daca este vorba despre gradina de flori, de legume sau de gradina din balcon.

Saparea gradinii, dar si a pamantului din ghivece, este importanta deoarece ajuta la afanarea solului si tocmai din acest motiv aceasta lucrare ar trebui sa fie frecventa in toate gradinile pentru ca, in acest fel, solul este vizibil imbunatatit, apa va patrunde cu o mai mare usurinta in profunzime si aerul va oxigena corespunzator radacinile. Sapati cu grija gradina fara a atinge sistemul radicular iar plantele din gradina dumneavoastra se vor dezvolta armonios.

Sapararea gradinii este deosebit de importanta in procesul de indepartare a buruienilor. Fie ca este vorba de gradina de legume sau de cea de flori, buruienile isi fac mereu aparitia si in pun in pericol sanatatea plantelor culturilor dumneavoastra deoarece se vor hrani cu substantele nutritive din sol. De aceea, prin saparea paamntului din gradina, radacinile buruioenilor vor fi indepartate iar acestea nu vor mai reprezenta un pericol.

Inainte de a planta noi culturi, gradina trebuie sa fie sapata atat pentru pregatirea solului in sine, cat si pentru indepartarea resturilor vegetale de la vechile culturi.

Saparea gradinii se face si in momentul in care se adauga fertilizatori (de exemplu gunoi de grajd) pentru ca acesta sa se imbine mai rapid cu solul.

Pentru orice gradina este important ca saparea sa se faca indiferent de anotimp, acest pas facand parte si din procesul de intretinere si ingrijire a gradinii pe timp de iarna.

Pe scurt, saparea gradinii este obligatorie daca doriti ca gradina dumneavoastra sa fie sanatoasa si sa ofere toate conditiile necesare dezvoltarii unor culturi bogate.

cum sapam gradina

Cum sa sapati corect gradina

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, saparea gradinii nu se face la intamplare ci se face in urma unor reguli.

Inainte de toate, folosirea unor unelte potrivite pentru saparea gradinii este un pas important. Alegeti o sapa ascutita si dezinfectata in prealabil si folositi o cazma potrivita si o grebla pentru nivelarea si maruntirea bulgarilor mai mari de pamant.

Sapati cu foarte mare atentie gradina inainte de cultivarea acesteia. Atunci cand sapati gradian pentru a cultiva rasadurile sau pentru insamantare, trebuie sa tienti cont de cerintele fiecarei plante in parte. Solul va fi sapat uniform cu cateva saptamani inainte dupa care se vor sapa randurile la distanta potrivita, in functie de cerintele plantelor si, de asemenea, se vor sapa cu mare grija si gropitele in care vor fi introduse rasadurile sau semintele.

Saparea se va face pe portiuni, de cele mai multe ori pe randuri de la un capat la altul al gradinii.

Adancimea la care se fac saparile este foarte importanta. Saparea gradinii se face la o adancime de cel putin 25 de cm insa trebuie sa se tina cont de radacinile plantelor in momentul saparii de intretinere.

Pentru ca solul sa poata fi sapat corespunzator, acesta nu trebuie sa fie nici foarte umed, nici foarte uscat. Daca este foarte uscat, saparea va fi in zadar, iar daca este foarte umed pamantul se va lipi. Asadar, este foarte important sa alegeti un moment potrivit pentru saparea solului, indiferent de anotimp.

Inainte de plantare, solul va fi greblat si udat si se vor lasa sa treaca 3 – 5 zile inainte de cultivare.

Saparea de intretinere joaca un rol foarte important dupa cum am mentionat si in randurile anterioare. Sapati cu grija in jurul radacinilor si indepartati buruienile daca acestea exista. Sapaturile de ingrijire se efectueaza o data pe saptamana.

Toamna, dupa recoltare, solul va fi in nou sapat in cadrul curateniei de toamna. Resturile vegetale vor fi indepartate iar solul va fi pregatit pentru iarna cea lunga. Dupa sapare se vor adauga substantele nutritive de care solul se va bucura in sezonul rece, procesand toate aceste substante pentru culturile de primavara ce vor urma. Saparea de primavara reprezinta un pas foarte important deoarece apa rezultata in urma zapezilor se va putea infiltra cu o mai mare usurinta in sol.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.