Conform datelor estimative, peste 50% dintre femeile din întreaga lume pot suferi de cel puțin o infecție în timpul sarcinii. Cele mai periculoase infecții pot pune în pericol sănătatea bebelușului. Alături de cele mai frecvente – precum infecțiile urinare și gripa – se află și alte infecții care dacă nu sunt tratate corespunzător se pot agrava.
Bolile infecțioase, precum micoplasmoza și chlamydia, sunt o problemă serioasă dacă apar la gravide. Medicii specialiști în obstetrică și ginecologie spun că sănătatea reproductivă este foarte importantă la femei atât pentru ele cât și pentru sănătatea fătului în timpul sarcinii.
Vaginoza bacteriană produce simptome precum senzație de arsură, mâncărime, durere la urinare. Vaginoza nu trebuie confundată cu vaginita. Vaginoza este o alterare a florei microbiene, iar vaginita este un proces inflamator.
Astfel de infecții ce apar la femei pot fi un potențial pericol de infectare a fătului în timpul sarcinii.
Conform unui studiu realizat de cercetători:
- Chlamydia trachomatis este cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală din SUA; aproximativ 3 milioane de oameni sunt infectați anual, din care aproximativ 50% sunt bărbații și 75% femei
- 70% dintre infecțiile cu chlamydia apar la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani.
Uretrita, cervicita, faringita cauzate de gonoree sunt produse de chlamydia și mai rar de micoplasme. Chlamydia poate duce la salpingita, perihepatită, epididimită, conjunctivită neonatală si pneumonie infantilă.
Infecția salpingită cu chlamydia netratată se poate agrava și poate deveni cronică, astfel simptomele ei vor fi mai dificile și consecințele grave.
Infecția cu micoplasmoză și chlamydia
Cele mai frecvente boli dintre infecțiile cu transmitere sexuală sunt: chlamydia urogenitală și micoplasmoza. Acest lucru este specificat de OMS. S-a observat că bolile apar îndeosebi la femeile aflate la vârsta reproductivă. Conform cazurilor clinice, se pare că astfel de microorganisme (ce produc micoplasmoza și chlamydia) pot duce la complicații și pot afecta sănătatea mamei și a fătului.
Aceste boli afectează sănătatea reprductivă a femeilor. Infecția cu microorganisme produce inflamații și pot apărea în zone precum: colul uterin, tuburile, endometrul, membrana fetală și altele. În cazuri de micoplasmoză și chlamydia, femeile au scurgeri anormale din tractul genital, urinări frecvente, senzație de durere, disconfort genital, probleme menstruale.
La unele femei apar complicații:
- Obstrucție a trompelor uterine
- Scurgeri anormale la tractul genital
- Aderențe ale organelor pelvine.
Alte complicații ale acestor infecții (cu chlamydia) la femeile însărcinate sunt:
- Risc de naștere prematură
- Simptome ale infecției intrauterine
- Risc de naștere a unui copil cu greutate corporală redusă
- Conjunctivită, pneumonie la bebeluș, în prima sa lună de viață.
De asemenea, gonoreea poate cauza conjunctivită la nou-născuți. Alte infecții foarte grave sunt: sifilis și HIV. Sifilisul se transmite prin placentă la făt și poate cauza malformații congenitale. HIV se transmite de asemenea de la mamă la făt dacă nu se face un tratament cu medicamente speciale, antiretrovirale. Acestea pot reduce riscul de transmitere a infecției la 1%.
Cum se previn și se tratează micoplasmoza și chlamydia?
Pentru a preveni infecțiile prenatale la începutul sarcinii, medicii recomandă diagnosticarea la timp și tratamentul precoce. În acest fel se minimizează riscurile pentru mamă și bebeluș.
Riscul de a contacta infecții în timpul sarcinii variază mult în funcție de microorganisme, de obiceiurile alimentare și comportamentale. În cazul în care o femeie are anumite simptome și bănuiește că a contractat o infecție în timpul sarcinii, ea ar trebui să se adreseze medicului ginecolog, sau unei clinici pentru a efectua teste aprofundate, spre a confirma sau a exclude prezența unor infecții.
Majoritatea femeilor însărcinate pot fi diagnosticate cu infecții mixte. Dintre agenții patogeni predomină mai ales: mycoplasma, chlamydia, ureaplasma, gardnerella și candida. La femeile gravide cu infecție a tractului urinar, cei mai frecventi agenți patogeni sunt: E.coli, enterococi, streptococi, stafilococi.
Despre parazitul intracelular C. trachomatis se spune că se poate trata cu antibiotice. Infecția poate duce la boala inflamatorie pelvină, durere pelvină, dar și la infertilitate. De asemenea, infecția are un efect negativ și asupra nou-născutului, pentru că chlamydia este periculoasă în timpul sarcinii.
Infecția se poate transmite de la mamă la sugar în 23-70% dintre copiii născuți de femeile infectate.
Tratamentul se face cu antibioticele orale, uneori cu doxiciclină sau azitromicină.
În ultimii ani, antibioticele sunt din ce în ce mai folosite ca o alternativă la peniciline. Acestea sunt administrate pe cale orală și par a fi destul de eficiente.