Rolul oglinzilor pentru o locuinta este unul foarte important atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere functional. Si cand spunem functional nu ne referim la faptul ca oglinzile sunt aceste instrumente in care imaginea noastra se reflecta in fiecare zi, ci la faptul ca oglinzile pot reprezenta un ideal artificiu ce va poate ajuta sa schimbati anumite aspecte ale locuintei. Insa, indiferent de situatie, este important sa stiti cum sa pozitionati corect o oglinda, asa ca in randurile care urmeaza va vom oferi cateva sfaturi utile.
Oglinzile – un simbol al puterii Existenta oglinzilor este esentiala pentru orice locuinta, acestea avand, dupa cum am mentionat si anterior, mai multe roluri, precum si o simbolistica aparte. Oglinzile ne arata zi de zi cine suntem cu adevarat, ne arata cum ne sta parul, cum ne vin hainele si ce ne exprima chipul in fiecare dimineata cand ne trezim. Oglinzile ne ofera sansa sa comunicam cum noi insine si dupa o lunga zi, dupa ce totul parca a mers cum nu se poate mai prost, fiecare simte nevoia de a se privi in oglinda si de a purta un monolog cu sinele.
Aceste obiecte magice au avut o mare insemnatate inca din timpurile stravechi, atunci cand ele erau detinute doar de catre persoanele bogate, considerandu-se ca doar acestea au dreptul de a se privi in oglinda. Intr-o lume in care frumusetea fizica este vitala, oglinzile au ramas in continuare obiecte cu o valoare si o simbolistica impresionante.
Oriunde am merge, in locuinte, cafenele, restaurante, sali de sedinte, suntem inconjurati de oglinzi sau de obiecte care reflecta lumina si ne reflecta propria imagine. Oglinzile nu sunt toate la fel: sunt oglinzi care respecta realitatea, dar si oglinzi ce o distorsioneaza, acestea avand un rol pur estetic. Asadar, inainte de toate, oglinzile sunt simbolul puterii si al vietii materiale, insa in acelasi timp ele reflecta o lume reala.
Importanta oglinzilor pentru locuinta si amplasarea corecta a acestora Pentru unele persoane, pozitionarea unei oglinzi nu este deloc un lucru care sa necesite prea mult timp de gandire, din acest motiv efectele nu sunt intotdeauna cele dorite. Atunci cand alegem o oglinda pentru locuinta, nu trebuie sa tineti cont doar de faptul ca aceasta va fi folosita pentru a va reflecta imaginea. Nicidecum. Oglinzile au o mare influenta asupra locuintei, fiind considerate unele dintre cele mai importante elemente folosite in feng shui. Oglinda trebuie sa fie aleasa in functie de camera, deopotriva de designul abordat in aceasta, cat si de dimensiunile sale.
De asemenea, inca de la inceput trebuie sa stabiliti scopul exact al oglinzii, pentru ca exista oglinzi in forme diferite, dupa cum am mentionat si anterior, unele putand indeplini atat un scop functional si cat si unul pur decorativ, altele fiind alese doar ca element de decor. De obicei, pe hol, in baie si in dormitor exista oglinzi care indeplinesc ambele scopuri, pentru camera de zi fiind alese, de cele mai multe ori, oglinzi frumos inramte, folosite pentru a oferi adancime camerei.
Trebuie sa mentionam ca, pentru dormitor, oglinzile nu au tocmai un impact pozitiv, fiind indicat ca acestea sa nu existe in aceasta camera si chiar daca o fac, oglinda aferenta mesei de toaleta ar fi suficienta. Oglinda nu va fi pozitionata oriunde ci se va alege un spatiu potrivit in asa fel incat aceasta sa reflecte un colt deosebit al incaperii si in acelasi timp sa ajute la crearea unei simetrii, simetrie ce va crea la randul sau echilibrul mult dorit.
Oglinzile de dimensiuni medii vor fi pozitionate in partea superioara a peretilor, deasupra spatarelor scaunelor, a canapelei, fotoliilor sau deasupra semineului in cazul in care acesta exista, si intotdeauna in rame adecvate decorului. Un sfat pe care ar trebui sa il urmati este acela de a nu pozitiona oglinda drept, lipita de perete, ci este indicat ca aceasta sa fie usor inclinata in jos.
In baie, oglinda va fi intotdeauna pozitionata deasupra chiuvetei in unele cazuri, cand baia este foarte mica si se doreste marirea spatiului, oglinda fiind folosita si pentru a acoperi un perete de deasupra cazii. Pe de alta parte, o oglinda de mici dimensiuni poate fi utilizata pentru a reflecta intr-un mod inedit lumina, asa ca acestea pot fi asezate in spatele surselor de iluminat: de exemplu, pe masa de toaleta sau deasupra semineului.
Este important sa se faca diferenta dintre impactul acestor doua tipuri de oglinzi deoarece, in timp de o oglinda de mari dimensiuni este un element de decor ce nu poate trece neobservat, o oglinda de mici dimensiuni are rolul de a scoate in evidenta anumite aspect ale locuintei. Modul in care o oglinda este pozitionata poate fi considerat o arta deoarece nu este importanta pozitionarea in sine, ci faptul ca aceasta trebuie sa reflecte ceva inedit, in afara chipului uman.
Oglinda nu este un obiect usor asa ca este indicat ca, inainte de a agata o oglinda pe perete, sa se cunoasca greutatea acesteia. Alegeti o rama potrivita sau un suport adecvat care contine si suportul de prindere si instructiunile care pot diferi de la un tip la altul.