Parchetul a devenit din ce in ce mai popular atat datorita functionalitatii sale, cat si datorita elegantei pe care o imprima intregii locuinte. Exista mai multe tipuri de parchet insa, dintre toate acestea, parchetul laminat este cel mai popular deoarece are un aspect deosebit, pretul sau nu este deloc piperat, iar cand vine vorba despre intretinere nu da deloc batai de cap. Cum sa ingrijiti parchetul laminat? Ei bine, citind randurile urmatoare veti afla cateva sfaturi despre cum sa intretineti aceasta frumoasa haina a podelelor dumneavoastra.
Chiar daca, dupa cum am mentionat si anterior, parchetul laminat nu necesita o ingrijire deosebita si este mai rezistent fata de alte tipuri de parchet, este important ca, pentru a va bucura mai mult timp de frumusetea si stralucirea sa, sa il ingrijiti cat mai corect cu putinta.
Nu folositi apa sau substante acide!
Aceasta este cea mai importanta regula de care trebuie sa tineti neaparat cont in momentul in care doriti sa stergeti parchetul. Apa este inamicul numarul 1 al lemnului, iar substantele de curatat care nu sunt destinate lemnului sau chiar parchetului, pot distruge iremediabil aceasta suprafata.
De asemenea, nu este indicat sa folositi alte tipuri de detergenti in afara celor destinati ingrijirii parchetului si nici substante abrazive care il pot zgaria.
Apa poate fi utilizata in cantitati foarte mici pentru a dilua substantele destinate intretinerii suprafetelor din lemn.
Indepartati cu atentie praful!
Primul pas catre curatarea parchetului il reprezinta indepartarea prafului. Praful poate fi indepartat fie cu aspiratorul, cu o matura moale, sau cu un mop uscat. Daca folositi aspiratorul, puteti atasa peria din dotare pentru a curata si locurile mai greu accesibile.
Indepartati petele cu o solutie speciala!
Pentru a curata petele si murdaria de pe parchet este important sa folositi o solutie speciala si o carpa moale din bumbac. In functie de tipul solutiei, acesta poate fi diluata cu apa calduta.
Dupa ce parchetul a fost sters cu o carpa bine stoarsa, urmeaza procesul de uscare cu ajutorul unei carpe uscate. Este foarte important sa nu lasati parchetul, in cazul in care l-ati sters chiar si cu foarte putina apa, sa se usuce de la sine deoarece petele care apar vor fi foarte inestetice.
Nu ceruiti parchetul laminat!
Pentru a-si recapata stralucirea, parchetul laminat nu trebuie sa fie ceruit. Este important doar sa fie foarte bine sters. Daca il veti cerui, acesta va avea un aspect imbacsit.
Evitati sa zgariati parchetul!
Tot de ingrijirea parchetului si de marirea duratei sale de viata tine si evitarea zgarieturilor. Atunci cand mutati mobila asigurati-va ca nu veti zgaria parchetul. Daca obiectele de mobilier nu sunt fixate inca din fabricatie pe roti, incercati sa le fixati pe un subtire suport din cauciuc. De asemenea si scaunele si alte obiecte de mobilier pe care le miscati mai des prin casa vor trebui „accesorizate” cu astfel de pernite cu rol protector.
De asemenea, evitati ca in camerele in care aveti parchet sa existe un nivel crescut de umiditate deoarece, ca oricare alt produs din lemn, parchetul se poate umfla si se poate deteriora.
In zonele caracterizate prin trafic intens nu ezitati sa folositi mici covorase. Acestea nu doar ca vor proteja parchetul si vor asigura si un oarecare nivel de protectie termica si fonica, ci vor intregi intregul decor al locuintei dumneavoastra.