Cum obisnuim bebelusul cu alte persoane? Treptat si dupa o perioada de timp in care v-ati obisnuit voi doi cu noul membru al familiei! Desi prietenii si diversele rude vor fi nerabdatoare sa vada mica minune, trebuie sa realizati ca bebe nu este o noua achizitie sau o piesa de muzeu, de aratat si cu care sa va laudati in fata lumii!
In plus, mai important decat cum obisnuim bebelusul cu alte persoane este cum va obisnuiti voi cu noile roluri de parinti, cu prezenta si nevoile micutului. Deci, in primele doua saptamani, ar fi bine sa stati voi doi impreuna, sa va apropiati de bebe, sa il cunoasteti. Poate credeti ca relatia dintre parinti si copii este naturala, nu trebuie consolidata, dar nu e chiar asa, mai ales in ceea ce priveste relatia tata-copil. Este nevoie ca proaspatul tata sa se obisnuiasca cu micutul, sa stea cu el, sa ii vorbeasca, pentru ca sentimentele sa infloreasca. Singurii care ar trebui acceptati in casa inca de la inceput sunt bunicii. Aici, nu se pune problema obisnuirii micutului cu ei, caci daca ii vede si le simte mirosul inca de la inceput, ii va recunoaste si ii va considera siguri.
Cum obisnuim bebelusul cu alte persoane
Bunicii
Dupa cum s-a spus, bunicii trebuie sa fie prezenti in viata bebelusului de la inceput – ei vor fi prezente intime, mai ales daca si mama sta langa ei cu bebelusul. Ei sunt si un sprijin valoros pentru proaspata mama si pentru tata si pot ajuta cu experienta lor. Insa chiar si cand este vorba de bunici, trebuie sa va asigurati ca nu il stimuleaza prea mult, ca nu il tin ocupat si nu il impiedica sa doarma.
Alte rude si prieteni
Oricat de nerabdatori se arata celelalte rude si prietenii apropiati, explicati-le ca aveti nevoie de timp si ca oricum, in primele doua saptamani, bebe mai mult doarme si somnul sau nu trebuie intrerupt. Mai important este sa reusiti si voi sa va relaxati – in special tu, ca mama, daca stai ziua singura cu bebe, trebuie sa prinzi cate un pui de somn odata cu micutul, altfel epuizarea te va ajunge. Deci nu ai timp de vizite!
Perioada vizitei
Gata, au trecut doua saptamani, bebe este deja membru „cu acte” al familiei, v-ati descurcat de minune pana acum si daca mai amanati vizitele celor dragi, i-ati putea jigni. Asa ca organizati aceste vizite, insa mare atentie la perioada. Dupa doua-trei saptamani, stiti cam care este ora de somn a micutului, deci nu primiti pe nimeni in aceasta perioada pentru a nu-l deranja.
Pe rand
Cum obisnuim bebelusul cu alte persoane? Nu invitati mai mult de doua persoane odata in vizita, caci agitatia, zgomotele, miscarile fie il vor irita, fie chiar il vor speria pe micut. In plus, asigurati-va ca vizita nu dureaza prea mult si ca vizitatorii vorbesc calm si cu o tonalitate joasa. Nu ii lasati sa petreaca prea mult in camera bebelusului si stati mereu – dar mereu – cu ei, langa bebe, pentru ca acesta sa nu se simta in pericol.
Apropiere
Inainte de a primi invitati, asigurati-ca ca nu sunt raciti si ca se spala pe maini. Nu ar trebui sa fie jigniti, ci explicati-le ca orice bacterie (de exemplu, de pe manerul usii) il poate afecta pe bebe. Daca unul dintre vizitatori doreste sa il ia pe bebe in brate, ai mare grija: intai, ia tu bebelusul in brate, leagana-l incet si gangureste-i; apoi, paseaza-l incet celuilalt, insa ramai cu o mana pe el, pentru a te simti langa el. Daca bebe nu plange si nu pare nervos, lasa-l cateva minute in bratele persoanei. Insa repeta acest procedeu primele dati cand este luat in brate de catre cineva.
Persoane dragi
Nu il obositi pe bebe si nici nu va obositi cu vizite inutile in prima sau a doua luna de viata: doar persoanele cu adevarat dragi trebuie sa faca parte din viata voastra in acest moment. Curiosii pot sa mai astepte. Iar cand va trece o luna, doua si credeti ca puteti face fata mai multor vizite, tot pe rand trebuie invitati oaspeti in camera micutului.
Limbajul bebelusului
Cum obisnuim pe bebelus cu alte persoane? Mergem in camera lui cu maxim doua noi persoane; insa prima oara, tu te apropii singura de el si ii vorbesti incet. Tu il iei in brate si il pasezi, cum s-a spus, altora. Insa atentie la limbajul sau: daca plange, se agita, isi misca gurita, s-ar putea sa protesteze, deci pune-l cu grija inapoi in patut si roaga-ti invitatii sa pastreze o distanta, nu sa stea deasupra bebelusului holbandu-se la el!
Nu il izolati
Din ce s-a spus inainte, ati putea crede ca mai bine izolati micutul in prima luna de viata si il protejati de orice persoane straine. Ei bine, nici chiar asa! In afara de faptul ca va jigniti apropiatii, asta inseamna ca bebe va avea un mic soc cand va cunoaste alte persoane, daca nu v-a vazut decat pe voi doi in prima sa luna. Deci, bunicii si cele mai apropiate persoane trebuie sa aiba acces la bebe, insa cu precautie.
Regulile esentiale cand ne gandim cum obisnuim bebelusul cu alte persoane sunt, asadar: pe rand, cand bebe este treaz, mereu in prezenta mamei, limitarea vizitei, igiena, apropierea fizica cu mijlocirea mamei si doar daca micutul nu protesteaza!