Nu este neobisnuit sa va confruntati cu probleme de somn la bebelusi, insa mare atentie: lipsa odihnei necesare si un somn insuficient nu numai ca determina ca micutul sa fie iritat, nervos, agitat, ci poate indica si o problema mai serioasa.
Ce trebuie sa stiti in primul rand despre problemele de somn la bebelusi este ca acestea nu apar atunci cand micutul se trezeste de cateva ori pe noapte pentru a cere mancare: este normal, macar in primele trei-patru luni de viata, ca bebelusul sa ceara sa fie alaptat de doua-trei ori in timpul noptii. Programul de somn si de hrana al bebelusilor difera de cel al copiilor marisori si al adultilor: el va dormi perioade anumite de timp (cateva ore) atat in timpul zilei, cat si al noptii si se va trezi la intervale mai mult sau mai putin regulate de timp pentru a cere mancare. Aceasta este normal si nu indica probleme de somn la bebelusi, desi va poate strica voua somnul!
Cand apar problemele de somn la bebelusi?
Frica de singuratate
In primele luni de viata, bebelusul are nevoie sa iti simta apropierea, sa nu se simta singur si in pericol. Asadar, apar probleme de somn atunci cand nu te stie in preajma sa – chiar daca doarme in patutul sau in aceeasi camera cu voi, el nu iti simte apropierea. Asadar, se trezeste si se agita sau chiar plange, chiar daca nu este ora normala la care cere de mancare.
Nu trebuie sa ii oferi lapte, ci asteapta cateva minute, iar daca nu se linisteste singur, trebuie sa il tii in brate, sa il legani usor pana ce se calmeaza, apoi sa il pui in patut si sa il lasi sa adoarma acolo. Un truc folositor este sa il invelesti sau sa pui in patut orice haina sau obiect care are mirosul tau – asa te va simti langa el.
Adormirea
Alte probleme de somn la bebelusi tin de faptul ca nu pot adormi cand este timpul de culcare – aceasta se poate remedia daca inainte il tii ocupat, ii vorbesti, il plimbi prin casa. Astfel, bebelusul va resimti nevoia de odihna. Stai cu el, leagana-l, insa ai grija sa nu il inveti sa adoarma in bratele tale, ci sa il pui usor in patut cand vezi ca il ia somnul – altfel, se va obisnui sa ceara sa il tii in brate mereu.
Colici
Daca bebe se trezeste in timpul noptii, plange, insa nu e ora mesei si nu pare sa se linisteasca doar la apropierea ta, poate fi vorba de disconfortul cauzat de colici. Nu este o problema grava – daca nu reusesti sa il alini, incearca un masaj usor pe burtica si pozitia bicicletei.
Apneea de somn
Alte probleme de somn la bebelusi tin de cauze fiziologice, de inflamarea amigdalelor – apneea de somn. In acest caz, bebelusul nu se trezeste neaparat, insa are un somn agitat, respira pe gura si zgomotos, chiar sforaie. Acest tip de afectiune trebuie tratata medical, de obicei prin indepartarea amigdalelor.
Sindromul mortii subite
Este printre problemele de somn care apar din motive necunoscute in timp ce micutul doarme. Pentru a evita acest risc, trebuie sa te asiguri ca bebe doarme pe spate, ca nu se poate sufoca in perne, paturi, jucarii.
Ce sa faceti pentru a diminua problemele de somn la bebelusi
Program regulat al somnului
Formeaza si respecta un program al perioadelor de somn si a celor de trezire care sa ramana constant in primele luni de viata. Acest program il formezi dupa ce observi nevoile de odihna ale micutului din primele zile. Apoi, vei respecta strict programul – nu il vei tine treaz cand este ora de somn pentru nimic in lume, dar nici nu il vei lasa sa doarma mai mult. Insa daca micutul nu va vrea sa doarma in timpul zilei, este agitat, refuza sa fie pus in patut, respectati-i dorinta – poate insemna ca trece spre un program normal de somn mai mult in timpul noptii. Trebuie sa aveti rabdare, iar la varsta de aproximativ sase luni, va avea un program strict, cu mai putine ore de somn ziua si mai multe noaptea.
O zi plina
Nu il lasati sa doarma mai mult decat e normal in timpul zilei si incercati sa il mentineti ocupat. Vorbiti-i, plimbati-l prin casa, scoateti-l si afara la o plimbare daca vremea este in regula, jucati-va cu el si oferiti-i jucarii pentru a isi ocupa timpul. Ganditi-va la o activitate placuta pe care sa o faceti in fiecare seara inainte de culcare, ca un ritual: cantat, un joc, o baita (doar daca ii plac baile).
Adormirea
Nu faceti un obicei sa ii cantati, sa il leganati de fiecare data cand este ora de culcare pana ce adoarme, caci va cere mereu acest tratament si daca nu il va primi, va face urat. Stai prin preajma, canta-i, insa apoi pune-l singur in patut si lasa-l sa adoarma singur, nu in bratele tale. Nu il obisnui sa doarma la tine in brate – cum vezi ca e somnoros, pune-l in patut.
Trezire
Daca auzi ca s-a trezit in mijlocul noptii si se foieste, desi nu este ora de masa, nu te grabi sa mergi la el, caci poate ca va adormi inapoi singur. Chiar daca incepe sa planga, asteapta un minut-doua, sa vezi daca plansul inceteaza. Daca il inveti ca oricand plange putin tu esti prezenta, asa se va invata sa ceara atentie constant.
Conditii
Evita lumini puternice sau intuneric total, o temperatura prea ridicata sau prea scazuta, infasatul prea strans, zgomote diverse – intr-un cuvant, asigura-i toate conditiile necesare unui bun somn. Unele mame pot crede ca o lampa sau niste desene animate pe TV date pe volum minim pot ajuta ca bebe sa se simta mai putin singur, insa acestea de fapt saboteaza odihna.
Patul conjugal
Chiar daca se agita, plange, pare ca nu vrea sa adoarma si esti epuizata, nu il lasa sa doarma niciodata in patul vostru. Ii va placea atingerea si apropierea ta constanta si va cere mereu acest lucru – ceea ce ii va afecta propriul somn, somnul vostru si relatia de cuplu. Atunci cand te simti epuizata, roaga-ti partenerul sa se ocupe din cand in cand de trezirile din timpul noptii.