Animale de companieCum alegem și întreținem perușii? Află cum se pot îmblânzi aceste păsării

Cum alegem și întreținem perușii? Află cum se pot îmblânzi aceste păsării

Perusii sunt cele mai iubite pasari de colivie. Pentru a le asigura o viata fericita trebuie sa stim cum ingrijim perusii, ce nevoi au, ce tip de hrana consuma, etc. Crescatorii de pasari sunt impresionati de capacitatea afectiva a acestor pasari, care in momentul cand se obisnuiesc cu stapanul lor, zboara singure pe umarul acestuia. Uneori pot fi si incapatanati, si daca nu le convine ceva pot face uz de ciocurile lor orientate in jos.

Imblanzirea acestei pasari depinde de fiecare exemplar in parte, de caracterul acestuia. Unii perusi nu pot fi imblanziti niciodata daca nu capata incredere in stapan si astfel ei decid sa duca un mod de viata individual. Spre deosebire de acestia, alti perusi sunt cuminti, blanzi, prind incredere in cateva zile si se obisnuiesc cu stapanul lor foarte usor.

Cei care cumpara perusi trebuie sa-si asume o anumita responsabilitate fata de acestia. De asemenea, trebuie sa stie ca a tine un perus intr-o colivie intr-un apartament inseamna nisip, seminte si pene raspandite in camera si deci implica zilnic mentinerea curateniei. De asemenea, o astfel de pasare lasata libera sa zboare prin casa va inspecta cu ciocul orice gaseste in cale – alimente, fructe, legume, pereti, hartie, si multe altele. Va rupe bucati din ele si va face mizerie in toata casa.

Sunetele pe care le scot vor trebui suportate si uneori nu este chiar usor, deoarece ele depasesc chiar si strigatul altor pasari domestice (cum sunt cele destul de stridente ale cocosului). Cel mai bine pentru a se evita mizeria si zgomotul este ca pasarea in colivie sa fie tinuta intr-o camera separata, astfel se poate inchide usa cand stapanul doreste un pic de liniste.

Colivia pentru perusi trebuie sa fie spatioasa, de obicei doua astfel de pasari trebuie sa aiba o suprafata de L x l (80X60 cm). Avand in vedere ca perusii sunt pasari care in salbaticie traiesc in grupuri mari, trebuie achizitionate macar doua exemplare. O pasare crescuta singura va fi trista si este posibil sa-si schimbe comportamentul in rau. Cand sunt mai multi perusi la un loc, ei ofera in spectacol placut observatorului, mananca seminte impreuna, se joaca cu ciocul in penaj unul la altul, in orice caz nu se plictisesc niciodata.

In colivie se pun stinghii si jucarii, boluri pentru apa si alimente. Bolul pentru mancare poate fi din otel inoxidabil, ceramica, mai putin recomandat este cel de plastic. Bolul de apa trebuie sa contina intotdeauna apa proaspata. Foarte important este ca apa sa fie schimbata macar de doua ori pe zi pentru a fi curata. Astfel pasarea nu se va imbolnavi foarte usor.

Jucariile (de tipul scarilor, inelelor, clopotelor, leaganelor si altele) trebuie analizate cu atentie, sa se verifice daca nu prezinta un risc de a rani pasarea.

Cum alegem și întreținem perușii

Colivia trebuie mentinuta mereu curata, deoarece in caz contrar aceasta va avea un impact negativ asupra pasarii, iar dupa un timp ea se va imbolnavi. Perusii tineri sunt foarte sensibili la poluarea aerului, la infectii si paraziti. Daca se achizitioneaza mai multe pasari, trebuie asigurat si spatiu suficient pentru ele, o colivie mare sau o voliera. Lipsa de spatiu poate contribui la starea de stres si scaderea sistemului imunitar al pasarilor.

Colivia nu trebuie sa fie niciodata rotunda pentru ca perusul nu va putea sa se orienteze in ea. Cel mai bine este sa fie patrata, cu bare orizontale pe care pasarea sa stea cu picioarele. Un lucru important este ca barele din colivie sa fie de culoare inchisa deoarece culorile deschise sunt mai putin odihnitoare pentru ochii pasarilor. Se pot alege ramuri de pomi fructiferi, tei, ulm, plop, mesteacan sau artar.

Ramurile de conifere contin uleiuri esentiale si nu sunt deloc indicate. Colivia se pozitioneaza intr-un loc linistit in camera, luminos, dar niciodata expusa in lumina directa a soarelui. Temperatura in camera trebuie sa fie normala, astfel incat aerul sa nu devina foarte uscat. Nu este bine sa se tina colivia in bucatarie aproape de aragaz, plite de incalzit, de vapori care uneori pot fi toxici pentru pasare.

Cand se alege un perus, trebuie observat cu atentie pentru a se vedea eventuale semne care ar putea arata o anumita boala. Astfel pasarea trebuie sa nu aiba secretii nazale, tendinta de a stranuta si a respira greu, ochii rosi sau neclari, fecale in zona posterioara a corpului. Penajul trebuie sa arate frumos, sa nu existe zone pe corp cu pene lipsa, sau parti in care pasarea isi smulge singura penele. Un lucru important este sa se verifice daca perusul poate sa zboare. In acest sens penele aripilor sale trebuie sa fie bine dezvoltate si sanatoase.

Perusii sunt pasari potrivite pentru familiile care au copii. Dupa cum spun expertii, astfel de pasari (si alte animale de companie) ajuta la dezvoltarea intelectuala a copiilor si ii face sa aiba abilitati sociale, sa fie mai putini agresivi. Perusii pot deveni tovarasi de joaca ai copiilor, iar acestia la randul lor isi dau de obicei singuri seama ca o astfel de pasare este o fiinta independenta si nu trebuie stresata sau fortata sa faca ceva. Copiii trebuie sa aiba libertatea sa se joace cu aceste pasari dar sa fie invatati si sa aiba grija de ele, sa le asigure hrana si confortul necesar.

In general copiii se ataseaza de astfel de pasari si vor dori sa aiba doar ei grija de ele, insa responsabilitatea nu trebuie lasata doar pe umerii lor, ci sa fie mai mult a parintilor. Interactiunea dintre copii si pasari este destul de stransa, la fel cum este intre acestia si un caine, iar uneori daca se intampla ca un perus sa moara, copilul va fi afectat destul de mult de pierderea acestuia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.