Copii & adolescențiCum îmbrăcăm copilul iarna pentru a-l feri de ger - ghid practic...

Cum îmbrăcăm copilul iarna pentru a-l feri de ger – ghid practic pentru părinți

Cum imbracam copilul iarna, astfel incat sa fie protejat de vremea ostila, insa fara a fi supraincalzit si infofolit incomod? Copiii iubesc iarna, zapada si frigul nu ii impresioneaza – odata cu prima ninsoare, ei de abia asteapta sa iasa si sa se joace… Iata un ghid practic cu sfaturile cele mai importante pentru protejarea micutului de frig si umezeala.

Cum imbracam copilul iarna

Pentru partea superioara a trupului, il puteti imbraca in felul urmator: un tricou pe corp (body pentru bebelusi), o bluza pe gat cu maneca lunga care sa ii intre in pantaloni si un pulover calduros – tricotajele sunt preferate, lana fiind materialul recomandat pentru pulover. Pentru primul strat, desi bumbacul este de preferat pentru imbracamintea comoda in casa, la iesirile afara, bluzitele de polyester ar fi mai adecvate.

Pentru partea de jos a trupului, pe sub pantaloni, colantii pot fi o idee buna, peste care ii puneti fie niste ciorapi de lana, fie inca o pereche de pantalonasi mai subtiri ca stratul doi (cum sunt cei de la pijama). Pantalonii de fas (sau orice alt material impermeabil) sunt perfecti pe deasupra, caci asigura ca zapada nu ii va ajunge pe piele, oricat se rostogoleste micutul in zapada (blugii nu sunt prea potriviti, caci absorb umezeala).

Nu sunt mereu necesare trei piese de haine in partea de jos – o pereche de colanti si pantalonii pot fi suficiente, daca cei de suprafata sunt impermeabili si daca micutul spune ca astfel se simte mai comod. In special daca ii luati pantaloni speciali de zapada, care au un strat exterior si inca un strat termoizolant (cum sunt cei de ski), nu mai este nevoie decat de niste colanti subtiri pe dedesubt. Nu uitati de o pereche de sosete groase flausate (daca are colanti fara talpa piciorului, puneti-i doua perechi de sosete – una mai subtire, a doua groasa).

Haina de iarna. Important este un material impermeabil, asa incat copilul sa nu se ude jucandu-se in zapada. Geaca de fas cea mai buna alegere – puteti alege o geaca cu gluga din fas cu o captuseala termoizolanta. O geaca care sa ii vina pana peste fundulet este perfecta, insa ar trebui sa aiba o banda elastica in talie, asa incat frigul si zapada sa nu intre in interior cand micutul cade prin zapada.

Cand alegeti geaca, mergeti neaparat cu micutul, asa incat sa o probeze, sa va asigurati ca ii vine nici prea larg, nici prea strans si ca i se pare comoda. Gecile cele mai eficiente in protectia de frig si umezeala sunt cele din magazine sportive, de la raionul cu articole pentru activitati de iarna.

Accesoriile sunt esentiale cand ne intrebam cum imbracam copilul iarna. In primul rand, o caciula calduroasa care sa ii acopere pe cat posibil si urechile. In al doilea rand, un fular nu prea mare si gros care sa ii protejeze gatul (nu ii puneti un fular ale carui capete sa atarne lungi). In al treilea rand, niste manusi adecvate – desi sunt recomandate cele cu un deget, copilul poate sa le refuze odata ce este mai marisor – nu il fortati, caci si le va scoate.

Mergeti cu el si lasati-l sa isi aleaga – bune sunt manusile din fas captusite in interior, copilul putandu-se juca cu zapada cu ele (daca in schimb ii luati manusi din lana, el nu va putea sa se joace si si le va scoate rapid pentru a face bulgari de zapada). Manusile sa fie elastice pe incheietura, asa incat sa nu ii cada si zapada sa nu intre inauntru.

cum imbracam un copil iarna

Bocancii copilului sunt piesa foarte importanta cand ne intrebam cum imbracam copilul iarna. Extremitatile fiind atat de vulnerabile, este important ca picioarele sa fie protejate de frig si umezeala.

Bocancii trebuie in primul rand sa fie dintr-un material impermeabil; trebuie sa fie captusiti cu blanita pe interior; trebuie sa fie mai inalti, asa incat zapada sa nu intre pe la glezne; trebuie sa aiba o talpa putin inalta si cu striatii, sa previna alunecarea; trebuie sa fie cu jumatate de numar – un numar mai mare, pentru a permite sosete groase si a lasa putin spatiu pentru miscarea degetelor (cand copilul ii probeaza, puneti-i sosete groase in picioare); in nici un caz nu trebuie ca bocancii sa il stranga, de aceea trebuie periodic sa vedeti daca i-au ramas mici; inainte de a-i pune sosete, puneti-i pe picior putina pudra de talc care absoarbe umezeala in caz ca transpira.

Cand alegeti accesoriile – caciula, manusi – mergeti impreuna cu copilul; chiar de la varste mici, cand inca nu au dezvoltat prea mult simtul estetic, copiii tot au tendinta sa poarte ceea ce este „la moda” – mai exact, ce au vazut ei la alti copii. Atat timp cat ce vrea el indeplineste cerintele de protectie, lasati-l sa isi aleaga modelele care ii plac. Daca il puneti sa poarte o caciula care lui i se pare urata sau jenanta, si-o va scoate!

Evitati ca orice piesa de imbracaminte sa fie prea stransa pe corp – doar primul strat de imbracaminte trebuie sa fie oarecum mai stramt, dar nu fix pe corp!

Asigurati-va ca tricoul si bluza de dedesubt sunt bine bagate in pantaloni (puteti sa ii puneti o curea).

Cand iese la joaca, este bine sa aiba ca schimb o alta caciula.

Pentru bebelusii care prind gustul jocului afara, in zapada, o salopeta speciala de iarna poate fi adecvata, insa doar daca iesirile afara chiar sunt lungi – daca nu, tot straturile sunt de preferat, asa incat sa ii puteti scoate rapid un strat odata intrati undeva in interior.

Un sfat important cand ne gandim cum imbracam copilul iarna – toate cele de mai sus costa! Insa este important sa ii luati imbracaminte si incaltaminte de calitate si sa nu faceti nici un compromis aici (mai ales la geaca si bocanci)! Dar daca pur si simplu nu va permiteti? Dati o raita (sau mai multe) la magazinele second hand – au piese de calitate; le duceti apoi la curatat sau le curatati cu grija acasa si scapati de cheltuieli majore!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.