Cu siguranta ca multi dintre dumneavoastra v-ati intrebat de multe ori cum functioneaza un frigider. Ei bine, ca sa intelegeti exact cum are loc procesul de congelare, va vom prezenta in randurile care urmeaza, detaliat, cum exact se desfasoara activitatea mai sus mentionata.
Vom incepe totusi cu un scurt istoric al frigiderului. Se pare ca prima forma care poate fi asociata unui frigider a fost creata in secolul al XI-lea, de catre un om de stiinta persan, Ibn Sina. Cu toate acestea, scopul principal al dispozitivului era acela de a distila vaporii si de a produce cele mai importante substante.
La jumatatea secolului al XVIII-lea, britanicul William Cullen inventeaza o noua forma de frigider. In urmatorii ani, o multime de alti cercetatori creeaza dispozitive similare, printre care si Carl Von Linde, cel care a fost initiatorul variantei practice a frigiderului. Frigiderul pentru uzul casnic a aparut in anul 1915, in Statele Unite, de unde s-a dezvoltat in restul lumii.
Pentru a intelege care sunt mecanismele care stau la baza functionarii frigiderelor, trebuie sa detaliem putin principiile termodinamice care ajuta la bunul mers al proceselor din interiorul acestor electrocasnice. Frigiderele au o functie prin care pot absorbi caldura din alimente, ajutandu-se de evaporarea lichidului. Astfel, are loc evaporarea, lichidul preschimbandu-se in gaz. In modul mai sus prezentat, are loc efectul de racire atat de eficient in cazul frigiderelor.
Agentul frigorific folosit de catre aceste electrocasnice previne fenomenul de vaporizare rapida, intrucat acestea au temperatura de fierbere foarte scazuta. De asemenea, propanul utilizat de catre frigidere ne ajuta sa nu fim expusi la radiatiile ultraviolete.
In exteriorul unui frigider intalnim urmatoarele componente: un compresor electric, o conducta de lichefiere, circuitul de racire, valva de expansiune si lichidul de racire (agentul frigorific).
Compresorul electric este cel care are o actiune directa asupra lichidului de racire. Dupa cum insasi denumirea sugereaza, poate fi actionat electric si are capacitatea de a transfera energie catre aparatul electrocasnic.
Conducta de lichefiere se afla in exteriorul frigiderului si este parte componenta a condensatorului.
Circuitul de racire este alcatuit din tevi interioare, pe unde curge lichidul de racire.
Astfel, orice frigider are mai multe retele de tevi sau conducte, aflate atat in exterior (condensator), sau in interior, la circuitul de racire. Dupa cum am spus si mai sus, prin acestea curge agentul frigorific. El poate fi atat lichid, cat si sub forma de gaz, in functie de locul in care se afla.
Compresorul si condensatorul unui frigider au un rol extrem de important in angrenajul acestuia. Agentul frigorific emana caldura, care este extrasa in timpul procesului. Aici intervine compresatorul, care poate presuriza gazul. Acesta traverseaza conductele de lichefiere, dand drumul la intreaga cantitate de caldura, iar aerul cald ajunge in partea din spatele aparatului electrocasnic. In interiorul conductelor, se produce o racire care permite schimbarea in forma lichida a agentului frigorific.
Urmatoarea etapa prin care va trece agentul frigorific, acum in stare lichida, este valva de expansiune, care-l va schimba intr-o mixtura atat gazoasa, cat si putin lichida. Tot acum el se va raci foarte mult si va putea sa inghete alimentele din congelator. Acest ciclu se repeta in momentul in care agentul ajunge inapoi in conductele de lichefiere.
Din punct de vedere termodinamic, racirea alimentelor din frigider se realizeaza cu ajutorul unor procese de condensare si de vaporizare produse de freon sau de propan. In mare, aceste aspecte pot fi explicate in cativa pasi simpli:
1. Compresorul actioneaza ca lucru mecanic asupra agentului frigorific, fapt ce-i sporeste acestuia nivelul de presiune, dar si temperatura. De aici, agentul patrunde in conductele de lichefiere.
2. Mai departe, din cauza faptului ca toata caldura se deplaseaza inspre partea mai rece a condensatorului duce la condensarea gazului frigorific intr-un lichid. Aceasta reactie de eliberare de caldura poate fi resimtita daca veti pune mana pe tevile aflate in spatele aparatului electrocasnic.
3. In continuare, caldura este transmisa inspre portiunile circuitului de racire, astfel incat temperatura din interior va scadea. Atunci cand acest lichid va deveni gaz, procesul va incepe din nou, repetandu-se aceeasi pasi. Termostatul este cel care controleaza buna desfasurare a ciclului. Temperatura din frigider nu poate fi mai mica decat cea stabilita de dumneavoastra, astfel incat daca ea tinde sa scada sub aceasta valoare, termostatul este cel responsabil cu pornirea compresorului si cu mentinerea temperaturii setate.
Speram ca v-am putut fi de ajutor si ca acum veti sti mai bine cum anume se desfasoara procesul de racire si de congelare a alimentelor din interiorul unui frigider. Este important sa cunoasteti aceste lucruri, intrucat secretele care stau la baza lor nu sunt foarte dificile de inteles. In plus, daca vreodata veti avea vreo problema cu acest aparat casnic, puteti chiar sa incercati remedierea acesteia, daca gravitatea ei nu este foarte mare.