Cum creste o relatie de cuplu – cum evolueaza si se schimba aceasta, prin ce stadii trece, de la inceput si pana la adanci batraneti sau la…despartire?! Ne putem foarte simplu imagina ca o relatie trece in evolutia sa prin aceleasi stadii ca omul: copilarie, adolescenta, maturitate si batranete (cand ajunge pana aici)… Si este nomal, chiar benefic ca relatia sa se schimbe – desi unii parteneri se tem si se plang de schimbarile aparute in cuplu…
Cum creste o relatie – copilaria cuplului
Este o varsta a „inocentei”, varsta inceputurilor, varsta romantismului si a idealismului! Ca un copil, in cuplu, partenerii se descopera, se exploreaza, se cunosc si viseaza… Ca un copil, ei sunt interesati si fascinati de noutatea reprezentata de partener, de relatie si privesc cu entuziasm si idealism la celalalt. Partenerii se privesc cu ochii unui copil – se idealizeaza si vad doar ceea ce este bun…
Este perioada „fluturasilor in stomac”, a noutatii incitante, a viselor si a fericirii simple. Noutatea este cea care stimuleaza toate emotiile pe care le simtiti in perioada aceasta – totul e pasionant deoarece e nou. Insa nu trece mult si lucrurile se schimba – odata cu cunoasterea reciproca, partenerul incepe sa fie privit asa cum este si nu asa cum il visam, iar daca se trece de acest prim test – a incepe sa il cunosti cu adevarat pe celalalt – relatia se incheaga, se consolideaza…
Cum creste o relatie – adolescenta cuplului
Adolescenta cuplului este o perioada in care cunoasterea reciproca va continua – partenerii vor discuta lucruri din ce in ce mai intime, mai personale, pana ce stiu aproape totul unul despre altul. In adolescenta cuplului, se formeaza si consolideaza „identitatea cuplului” – cine sunteti voi, ce fel de relatie aveti, ce va doriti si ce asteptati unul de la altul si de la relatie…
Este o perioada a experimentarii si a nebuniei – incercati cate in luna si stele, va distrati, va explorati intim – mereu exista ceva ce inca nu ati facut, va faceti surprize dragute si romantice! Este si o perioada pasionala – viata intima este grozava, este intensa, este inca noua – este ceea ce se cheama „luna de miere” a relatiei de cuplu.
Este perioada in care, dupa ce ajungeti sa va cunoasteti si consolidati legatura dintre voi, va puneti primele intrebari despre viitorul relatiei. Si odata cu varsta adolescentei apare si prima criza/primele crize – primele certuri care pot destrama cuplul sau il pot face mai puternic (multe dintre ele legate de momentul in care in sfarsit va vedeti unul pe altul cu ochi mai realisti, in care vedeti si defectele si lipsurile voastre).
Cum creste o relatie – maturitatea cuplului
Ei bine, cuplul ce rezista cu succes crizelor din perioada adolescentei va ajunge si la maturitate. Aveti deja un trecut impreuna, ati experimentat cam tot ce era de experimentat, cunoasteti cam tot ce se poate unul despre altul, stiti cine sunteti ca persoane si ca cuplu, relatia este solida si bazata pe o…rutina a cuplului. Pasiunea se domoleste – sfarsitul „lunii de miere”, ceea ce ii poate speria sau dezamagi pe unii.
Insa iubirea inca exista, daca a existat de la inceput si daca ati stiut cum sa intariti relatia – insa este o iubire mai calma, mai putin nebuneasca si pasionala. Incet-incet, increderea, cunoasterea, aprecierea devin mai importante decat pasiunea carnala – nimic rau in aceasta, deoarece o relatie nu va rezista sau nu va fi una armonioasa daca partenerii nu sunt si prieteni, nu se cunosc, nu se sustin si nu au incredere unul in altul. Va cunoasteti bine si nu numai – v-ati influentat subtil unul pe altul, asa incat acum va asemanati in unele privinte, aveti idei, valori, principii, gesturi, expresii, tabieturi comune…
Maturitatea aduce asezarea lucrurilor, curgerea lor intr-un ritm linistit si sigur – aveti formata o rutina de cuplu, obiceiuri comune si mare parte din programul cotidian comun. Aceasta rutina poate fi un motiv de griji sau de dezamagire pentru unii – unde este pasiunea, spontaneitatea, stropul de nebunie? Ele nu mai sunt caracteristice acestei perioade – si asa si trebuie sa fie! Sigur, nimeni nu v-ar opri sa mai faceti mici nebunii – insa relatia in sine a avansat la un stadiu calm, stabil – este ceea ce s-ar putea numi „bun venit in viata reala”: fara idealizari, fara vise copilaresti, fara experimente nebunesti.
Ceea conteaza cu adevarat in relatie sunt sentimentele de iubire (desi nu mai este pasionala, este acum mai puternica, mai reala), increderea, respectul, sinceritatea – si compatibilitatea partenerilor, capacitatea lor de a trai fericiti in comun. Gesturile pasionale sau romantice sunt mai putine – insa ai un sprijin pe care stii ca te poti baza oricand, un iubit si un prieten.
Vor aparea crize si la maturitate – asa cum omul trece uneori prin criza „varstei mijlocii”: de multe ori, cand se pune problema unei schimbari dramatice in cuplu, cum este casatoria sau copiii… Criza varstei mijlocii a cuplului este legata de faza in care partenerii pot trai mici dubii – este faza in care se decid: totul sau nimic. Daca rezistati si acestor crize, deveniti si mai puternici si veti ajunge incet la „adancile batraneti”…
Cum creste o relatie – „batranetea” cuplului
Nu, nu are legatura cu varsta partenerilor – o relatie poate ajunge la acest stadiu in evolutia sa chiar in patru-cinci ani! Este varsta intelepciunii – cand nu va mai faceti probleme despre disparitia pasiunii sau despre rutina banala de zi cu zi, ci le acceptati asa cum sunt si realizati ca…este chiar bine! Ca viata alaturi de partener va ofera tot ce aveti nevoie – si nu aveti nevoie de noutate sau aventura, ci de ceva real si sigur… Este perioada recunostintei si a multumirii cu ceea ce ai – a savurarii vietii impreuna, asa cum este ea.
Daca ati trecut cu bine peste faza in care realizati ca celalalt nu este chiar cum ati visat, daca l-ati acceptat asa cum este, daca ati trecut si peste celelalte crize ce au aparut – atunci veti ajunge si la stadiul in care intelegeti ca nu romantismul, nebuniile si pasiunea intensa formeaza o relatie reala de cuplu – ci viata impreuna, compatibilitatea, atasamentul, increderea, aprecierea. Ati trecut prin multe, v-ati cunoscut asa cum sunteti cu adevarat cu defecte si calitati, v-ati iertat multe de-a lungul timpului, ati trait bune si rele – ajunsi aici, puteti spune ca sunteti cu adevarat fericiti impreuna si ca relatia voastra este mai puternica decat orice!