Animale de companiePești de acvariu Xiphophorus maculatus sau peștele Platty, o specie foarte populară...

Pești de acvariu Xiphophorus maculatus sau peștele Platty, o specie foarte populară și îndrăgită

Xiphophorus maculatus sau pestele Platty este o specie de peste de acvariu foarte populara care in mediul sau natural apare intr-un habitat format din apele dulci din Mexic, Guatemala, Guyana, Honduras si Belize. Este distribuit in raurile mari dar si in iazurile si lacurile cu temperatura apei de 18-25ºC.

Pestele Platty apare in salbaticie intr-o mare varietate de culori, pornind de la nuanta de baza galbui se ajunge la diferite pete de un albastru intens sau verde stralucitor si alte nuante inchise. La aceasta specie masculii au un colorit mai frumos si mai stralucitor decat femelele. Intotdeauna partea ventrala a corpului este mai luminoasa decat spatele si partile laterale. Cei care traiesc in Belize se disting prin coloritul predominant rosiatic si portocaliu. Exemplarele adulte pot avea lungimea corpului de 3-5 cm, femela depasind cu 1 cm masculul.

In conditii de captivitate acest peste se adapteaza foarte bine, este sociabil, pasnic, nu este deloc agresiv cu alte specii, de aceea poate fi adapostit intr-un acvariu mixt, la comun cu alti pesti ce au un comportament asemanator. In perioada de reproducere insa daca sunt mai multi masculi si mai putine femele pot exista conflicte intre acestia. De aceea este bine sa fie doua femele si un mascul sau in orice caz mai putini masculi decat femele.

La aceasta specie femela este cea care alege masculul sau il accepta in perioada de imperechere, apoi dupa o perioada de 24 de zile ea are burta umflata si naste pana la 80 de pui vii. In acvariu nu trebuie sa lipseasca plantele acvatice naturale mult preferate de acesti pesti. Hrana este specifica pestilor omnivori, alcatuita din alge, creveti mici, insecte, hrana vie sau uscata Artemia si Daphnia, granule si fulgi.

Pestele Platty sau Xiphophorus maculatus face parte din ordinul Cyprinodontiformes, familia Poeciliidae.

Video – Pesti de acvariu – Xiphophorus maculatus sau pestele Platty:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.