Pești de acvariu Xiphophorus maculatus sau peștele Platty, o specie foarte populară și îndrăgită

0
346
Pesti de acvariu Foto: oradeahub.com
Pesti de acvariu Foto: oradeahub.com

Xiphophorus maculatus sau pestele Platty este o specie de peste de acvariu foarte populara care in mediul sau natural apare intr-un habitat format din apele dulci din Mexic, Guatemala, Guyana, Honduras si Belize. Este distribuit in raurile mari dar si in iazurile si lacurile cu temperatura apei de 18-25ºC.

Pestele Platty apare in salbaticie intr-o mare varietate de culori, pornind de la nuanta de baza galbui se ajunge la diferite pete de un albastru intens sau verde stralucitor si alte nuante inchise. La aceasta specie masculii au un colorit mai frumos si mai stralucitor decat femelele. Intotdeauna partea ventrala a corpului este mai luminoasa decat spatele si partile laterale. Cei care traiesc in Belize se disting prin coloritul predominant rosiatic si portocaliu. Exemplarele adulte pot avea lungimea corpului de 3-5 cm, femela depasind cu 1 cm masculul.

Xiphophorus maculatus sau pestele PlattyIn conditii de captivitate acest peste se adapteaza foarte bine, este sociabil, pasnic, nu este deloc agresiv cu alte specii, de aceea poate fi adapostit intr-un acvariu mixt, la comun cu alti pesti ce au un comportament asemanator. In perioada de reproducere insa daca sunt mai multi masculi si mai putine femele pot exista conflicte intre acestia. De aceea este bine sa fie doua femele si un mascul sau in orice caz mai putini masculi decat femele. La aceasta specie femela este cea care alege masculul sau il accepta in perioada de imperechere, apoi dupa o perioada de 24 de zile ea are burta umflata si naste pana la 80 de pui vii. In acvariu nu trebuie sa lipseasca plantele acvatice naturale mult preferate de acesti pesti. Hrana este specifica pestilor omnivori, alcatuita din alge, creveti mici, insecte, hrana vie sau uscata Artemia si Daphnia, granule si fulgi.

Citește și:  Specii de pești pentru acvariu: Labeo chrysophekadion, rechinul negru

Pestele Platty sau Xiphophorus maculatus face parte din ordinul Cyprinodontiformes, familia Poeciliidae.

Video – Pesti de acvariu – Xiphophorus maculatus sau pestele Platty:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.