Părinți și copiiCum afectează anxietatea socială creierul oamenilor și viața acestora?

Cum afectează anxietatea socială creierul oamenilor și viața acestora?

Tulburarea de anxietate socială apare la mulți oameni în ziua de azi. Deși această fobie socială poate afecta viața oamenilor, mulți dintre ei par să nu-și dea seama de asta. Oamenii de știință spun despre această problemă că se poate rezolva și că nu este foarte gravă. În cazuri mai dificile este nevoie de terapie psihiatrică profesională, deoarece ea ar putea ajuta la depistarea cauzelor, la eliminarea lor și obținerea liniștii sufletești.

Un om, pentru a depăși anxietate socială, trebuie să devină mai încrezător în forțele sale individuale, să aibă o stimă de sine mai mare și să învețe abilități valoroase de comunicare. Deși pare că anxietatea socială are legătură cu timiditatea, totuși nu este așa. Oamenii de știință spun că este o tulburare de personalitate numită pe scurt fobie socială.

Cum se manifestă anxietatea socială?

Ea se manifestă prin nervozitate ce vine de obicei din teama de control, implică o teamă intensă și irațională, este vorba despre o situație care poate speria acea persoană. Alte simptome comune ale acestei tulburări sunt:

  • Tendința de a te retrage și de a nu participa la activități în viața socială și profesională
  • Frica de anumite situații sociale, chiar dacă acestea ar putea fi pozitive
  • Frica de a comunica cu alți oameni, frica de a fi judecat, de a fi umilit sau de a deveni penibil
  • Incapacitatea de a se concentra pe o anumită conversație
  • Frica de a atrage atenția în locuri cu mulți oameni sau în grupuri
  • O viziune negativă asupra unor evenimente sociale viitoare.

Anxietatea socială poate duce deseori la sentimente de singurătate, la tot felul de complicații în ceea ce privește sănătatea fizică și psihică. Ei pot avea dificultăți respiratorii, amețeli, greață, transpirație din cauza stresului, o frecvență cardiacă crescută, tremurături, sentimente de panică, o pierdere a controlului, frici, în general un disconfort general.

Conform statisticilor, incidența tulburărilor de anxietate socială este de 7,1% la adulții din SUA. Această anxietate apare mai mult la femei decât la bărbați. De asemenea, se estimează că 9,1% dintre adolescenții din SUA au tulburări de anxietate socială.

Pot fi cazuri ușoare, dar și cazuri severe de anxietate socială, la unii oameni această problemă este de durată.

Ce spun cercetătorii despre anxietatea socială, despre modul cum poate afecta creierul?

Despre această fobie socială, cercetătorii spun că poate afecta anumite zone ale creierului – amigdala și hipocampul. De asemenea, ei spun că anxietatea socială afectează munca, activitățile zilnice și relațiile. Astfel oamenii cu anxietate socială au stări de nervi, irascibilitate și o perioadă dificilă, din care le este destul de greu să iasă. Ei fac cu greu față stresului din cauza interacțiunilor sociale dificile, simt acut o respingere socială și sunt prea sensibili la modul în care sunt percepuți de cei din jur.

Persoanele anxioase au zone ale creierului care funcționează diferit și care au legătură cu procesarea emoțiilor (ex. frică, anxietate, agresivitate) și a pericolului. Se pare că amigdala poate deveni hiperactivă la oamenii care suferă de anxietate socială. Astfel ei un răspuns sporit la frică și devin imediat nervoși. Amigdala este în poziția de a detecta semnalele ce pot fi interpretate drept amenințări. Ea pune creierul în alertă, poate declanșa un răspuns de frică, stochează amintiri, emoții, atașamente și asocieri între lucruri și situații experimentate.

Cercetătorii spun că oxitocina poate reduce anxietatea. Oamenii cu simptome de anxietate au un nivel redus de oxitocină. Într-un studiu recent, ei au arătat că administrarea de oxitocină la oamenii diagnosticați cu anxietate poate echilibra funcțiile amigdalei din creier.

De asemenea, cercetătorii au spus despre oamenii cu anxietate socială că au cortextul prefrontal mai mic și subactiv. Astfel comportamentul lor este modificat în unele aspecte care au legătură și cu autocontrolul, planificarea și luarea deciziilor. Cercetătorii sugerează că amigdala poate fi influențată și de cortexul prefrontal și astfel ea devine prea activă, iar asta face ca oamenii să aibă un nivel și mai mare de frică și anxietate.

Hipocampul are legătură cu memoria și interiorizarea experiențelor și situațiilor în care apare o amenințare. Acesta este afectat de anumite traume, probleme de stres post-traumatic. Cercetătorii au spus că la adulții ce au suferit abuzuri în copilărie, hipocampul este mai mic. Prin urmare, astfel de stări pot afecta anumite zone ale creierului, însă cercetătorii cred de asemenea că problemele mai trebuie studiate.

Cum se poate trata anxietatea socială?

Acești oameni pot fi nervoși, iritabili, sensibili, incapabili să facă față unor situații. Ei pot ajunge să aibă și alte probleme psihice, să ia anumite medicamente, să facă abuz de alcool și droguri.

Tratamentul constă în terapia cognitiv-comportamentală, în modificarea modului de gândire și eliminarea obiceiurilor rele și a gândurilor negative. Potrivit experților, pentru a scăpa de această tulburare de anxietate se recomandă:

  • Rugăciunea pentru vindecare psihică și liniște sufletească
  • Eliminarea fricii și a îngrijorării excesive
  • Renunțarea la obiceiul de a te compara cu alții sau de a-ți face griji inutile fără un motiv întemeiat, doar pe baza unor scenarii inchipuite
  • Privirea lucrurilor dintr-o altă perspectivă, într-o lumină nouă, mai optimistă
  • Înlocuirea gândurilor negative cu gânduri pozitive
  • Aplicarea unor tehnici de relaxare.

Anxietatea socială se poate trata în special prin schimbarea modului de gândire, a mentalității în general. Asta se poate face treptat, în timp. Cel mai simplu este să ai de-a face cu oameni care te iubesc, care îți fac complimente și care te ajută să te vezi într-o lumină pozitivă, pentru a avea mai multă încredere și stimă de sine.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.