Etapa copilului de 1-3 ani este denumita prima copilarie sau varsta anteprescolara. In aceasta etapa la copilul de 1-3 ani apare un inceput de independenta, se dezvolta mersul, vorbirea, si copilul manevreaza mai bine obiectele din jurul sau. In perioada anteprescolara au loc multiple transformari (fizice, motorii, cognitive, afective). Copilul incepe sa simta si sa traiasca copilaria, sa se joace si sa imite comportamentele celor din jur.
Copilul de 1-3 ani isi dezvolta o relativa independenta, dezvolta achizitii motorii, de limbaj si de gandire, invata limitele, invata sa se ingrijeasca singur, se joaca cu o varietate de obiecte. Copilul nu are dificultati cand se afla in mediul sau, insa intampina dificultati in mediul social. Se spune ca pana la varsta de 3 ani copilul acumuleaza 60% din experienta fundamentala de viata.
Prima copilarie poate fi impartita in trei perioade de varsta:
de la 12-18 luni: este perioada consalidarii mersului si explorarii mediului inconjurator;
de la 18-18 luni: este etapa dezvoltarii comunicarii verbale;
de la 28-36 luni: este etapa intelegerii cuvintelor adultilor.
Dezvoltarea fizica la copilul de 1-3 ani
La varsta de un an copilul cantareste de 3 ori mai mult decat greutatea sa la nastere si are o inaltime cu o treime mai mare decat lungimea sa la nastere. La varsta de doi ani copilul cantareste de 4 ori mai mult decat greutatea sa la nastere, iar inaltimea lui reprezinta jumatate din inaltimea pe care o va avea cand va fi adult. Intre 2 si 3 ani copilul va luat cam 2 kg in greutate si va creste aproximativ 5-6 cm in inaltime. Ritmul cresterii se mentine intens in perioada de varsta 1-3 ani si se diminueaza de la varsta de 3 ani.
Aceste valori sunt valabile doar pentru copiii care au o crestere normala. Bineinteles, exista si cazuri in care copiii se dezvolta diferit fata de reperele normale datorita unor factori perturbatori, cum ar fi: carentele afective, malnutritia, accidentele, dereglarile hormonale etc.
Valori orientative ale inaltimii si greutatii la copilul de 1-3 ani:
la 1 an: inaltime 74 cm si greutate 9.400 kg la baieti si 9.200 kg la fete;
la 2 ani: inaltime 84 cm si greutate 12 kg la baieti si 11.800 kg la fete;
la 3 ani: inaltime 92 cm si greutate 14 kg la baieti si 13 kg la fete;
Formula de calcul pentru a aprecia greutatea medie a copilului de 1-3 ani:
greutatea (in kg) = varsta (in ani) x 2 + 8
Formula de calcul pentru a aprecia inaltimea medie a copilului de 1-3 ani:
inaltimea (in cm) = varsta (in ani) x 6 + 77
De asemenea, in aceasta perioada se dezvolta sistemul nervos (creierul creste de la 980 grame la 1 an, la 1100 grame la 3 ani) si sistemul muscular si al ligamentelor, ceea ce face ca corpul sa devina mai agil si sa efectueze miscari intentionate. Pana la 3 ani, copilului ii cresc toti dintii de lapte (caninii, incisivii si premolarii).
Dezvoltarea motorie la copilul de 1-3 ani
Abia la sfarsitul primului an de viata copilul incepe sa mearga singur. Pentru aceasta este necesar sa fie dobandit controlul posturii (ex: sustinerea capului si trunchiului) si controlul miscarilor si deplasarilor (ex: intoarecerea corpului, mersul in patru labe). Mersul independent al copilului (fara sustinere) apare in medie la varsta de 13 luni, insa variaza intre 9 si 18 luni in functie de copil.
Intre un an si doi ani, copilul poate sa mearga singur, independent si poate sa urce scarile cu ajutorul mainilor (la 15 luni), copilul poate sa mearga lateral (16 luni) si poate sa mearga cu spatele (17 luni), copilul poate sa mearga repede, poate sa urce scarile sustindu-se cu o mana, si se poate aseza pe un scaun singur (18 luni), copilul poate sa urce si sa coboare scarile tinandu-se cu o mana, poate sta intr-un picior si poate sa dea cu sutul la minge (20 luni).
La 2 ani copilul poate sa alerge fara sa cada jos, iar la 3 ani copilul poate sa sara de pe un picior pe celalalt, poate sa mearga pe varfuri, poate sa mearga pe bicicleta, poate sa tina creionul corect, si poate sa urce si sa coboare scarile ca adultii (cu un picior pe fiecare treapta, nu cu ambele).
Dezvoltarea psihomotorie la copilul de 1-3 ani
Abia la varsta de 3 ani un copil poate sa contruiasca un turn si un pod din cuburi. La varsta de 15 luni copilul poate sa realize un turn folosind doua cuburi, numarul de cuburi crescand cu doi la fiecare 3 luni. Adica dupa 3 luni copilul va putea construi cu doua cuburi mai mult decat inainte. Astfel la 2 ani si jumatate copilul va putea construi un turn folosind 8 cuburi.
In cee ce priveste desenatul, la un an si jumatate copilul stie doar sa mazgaleasca pe o foaie de hartie. Abia la 2 ani copilul incepe sa desene pe foaia de hartie linii orizontale si linii verticale. La varsta de 3 ani copilul poate sa deseneze si sa explice ce a desenat. De exemplu, daca ii faci un cerc mare si ii spui ca este un cap de copil, copilul tau va sti sa-i deseneze corect nasul, gura, ochii si urechile.
Copilul de 1-3 ani este fascinat de carti. Inca de la varsta de 15 luni copilul incerca sa intoarca o pagina cu mana, iar pe la 2 ani poate sa intoarca o pagina cu degetelele fara a indoi coltul. Pentru aceasta varsta sunt utile cartile cartonate pe care copilul le poate manevra mai usor si pe care nu le poate rupe usor. Sunt recomandate cartile educative, cum ar fi: primele 100 de cuvinte pe care le zice copilul, animalele domestice, animalele salbatice, numerele, etc. De asemenea, parintii pot sa-i citeasca copilului inainte de culca o poveste scurta si cu multe imagini pe care sa-i le explice.
O achizitie importanta in aceasta perioada de varsta este controlul sfincterelor. La 15 luni copilul isi poate controla doar partial sfincterele, adica cateodata face pe el fara sa isi dea seama, altadata face in drum spre olita. La un an si jumatate copilul isi poate controla sfincterele doar pe parcursul zilei, adica daca ii vine in timpul noptii, nu se va trezi sa ceara olita ci va face pe el in somn.
Incepand cu varsta de 2 ani copilul isi poate controla sfincterele si pe parcursul noptii, adica atunci cand ii vine se va trezi si va cere olita si nu va mai face pe el. Abia la 3 ani copilul va avea un control total asupra sfincterelor si nu va mai face deloc pe el si se va putea tine pana va ajunge la toaleta (bineinteles, in cazul unei dezvoltari normale a copilului).