Este deja un cliseu sa spui ca cel mai important lucru pentru parteneri este comunicarea intr-o relatie. Bineineles ca este un lucru important; fara a comunica, partenerii nu pot interactiona, nu se pot cunoaste si nu pot convietui. Acest articol insa doreste sa arate cat de importanta este comunicarea intr-o relatie atunci cand apare o problema.
Toata lumea se cearta, este un lucru banal si evident. Este imposibil sa ai o relatie 100% perfecta, feerica, in care nimic rau nu se intampla niciodata si nimeni nu greseste vreodata. Insa atunci cand certurile devin un obicei regulat, trebuie sa luati urgent masuri, caci oricat de sanatoasa poate fi o cearta din cand in cand, daca se intampla prea des, afecteaza cuplul.
Asadar, cum te poate ajuta comunicarea intr-o relatie sa eviti certurile? Cearta apare cand nu te poti confrunta cu toate emotiile pe care le simti si nu le mai poti controla. Insa cea mai fireasca cale de a-ti calma emotiile este de a le exprima fata de cel implicat. Totul depinde de modul in care o faci si in ce scop. Daca o faci brutal si pentru a da vina pe celalalt si a te elibera de nervi, atunci logic ca va fi un esec. Foloseste-te inclusiv de emotiile tale negative pentru a schimba ceva. De exemplu, furia poate fi o forta motrice care sa te impinga de la spate sa rezolvi problema, atat timp cat nu o reversi pe partener, ci o directionezi spre problema.
Comunicarea intr-o relatie devine sanatoasa si cu rezultate pozitive atat timp cat inainte de a incepe o discutie, tu iti clarifici cateva aspecte esentiale:
De ce am aceasta emotie? O emotie iti arata clar ce vrei si ce nu, foloseste-o pentru a-ti da seama ce anume vrei sa se schimbe in relatia ta; nu folosi emotia pentru a-i arata celuilalt cat de rau te-a facut sa te simti!
Ce trebuie facut pentru a inlatura aceasta emotie negativa? Nu trebuie sa pastrezi in tine o emotie, iti va provoca resentimente si problema se va agrava pe masura ce trece timpul. Gandeste-te cum sa faci aceasta emotie sa dispara: sa o explici partenerului, sa primesti scuze, sa vorbesti cu un prieten;
Gandeste-te a cui este, de fapt, problema! Va apartine amandurora sau este doar problema ta? Daca partenerul a iesit o seara intreaga cu prietenii si te-a privat astfel de compania sa, nu este problema lui, ci a ta! Devine problema lui doar pentru ca tu reactionezi in mod distructiv la situatie! Nu prelua controlul modului in care celalalt isi traieste viata, incearca doar sa iti prezinti propria ta problema si emotiile pe care le-a starnit intr-un mod calm si asertiv.
Ce mesaj receptezi tu din aceasta situatie? Revenind la situatia anterioara, cand partenerul iese cu prietenii sai, ce intelegi tu din acest comportament? Tu poti intelege ca asta inseamna: “nu ii pasa de mine”, “nu ii place sa petreaca timp cu mine”, pe cand el poate semnifica pur si simplu: “nu am iesit de mult timp in oras si simt nevoia sa fac ceva diferit in seara asta cu amicii mei”. Nimic grav, nu? Atat timp cat incerci sa vezi situatia si din perspectiva celuilalt. Dar emotiile negative te pot opri de multe ori sa faci acest lucru.
Doar comunicarea intr-o relatie te poate clarifica cu privire la situatie. Asadar, vorbeste cu partenerul si astfel vei scapa de emotii negative si vei intelege mesajul comportamentului sau.
Foarte important cand discutati este:
– sa eviti tendinta de a da vina sau de a pedepsi; ceea ce simti este din cauza ta, pentru ca ai permis emotiei sa domine ratiunea; nu da vina pe el ca te-a facut sa te simti asa, ci pur si simplu explica-i cum te simti; nu spune: “ma faci sa ma simt oribil”, ci “aseara cand am stat singur(a) m-am simtit oribil”; la fel, evita comportamente copilaresti de genul “ochi pentru ochi”: daca te-a facut sa te simti prost iesind in oras, nu i-o plati iesind la randul tau!
– sa cauti sa ameliorezi situatia: emotia pe care o simti te ghideaza sa afli ce anume ai vrea sa schimbi in relatia ta; in exemplul dat anterior, emotia negativa resimtita ar trebui sa te faca sa realizezi ca simti ca nu petreci destul timp impreuna cu partenerul, asa ca incearca sa-i explici asta si schimbati cate ceva in programul comun;
– sa-i comunici sentimentele adecvat: daca te deranjeaza comportamentul sau, spune-i imediat, nu astepta sa se umple paharul, caci atunci vei rabufni; dar nu acuza, caci celalalt va adopta instinctiv un comportament defensiv;
– comunicarea intr-o relatie inseamna in principal sa ii spui celuilalt prin ce sentimente bune sau rele treci; doar asa va cunoasteti unul pe altul, asadar impartaseste-i acest lucru;
– sa faci in asa fel incat sa nu se repete situatia: daca te-ai simtit atat de prost ultima oara cand a iesit fara tine, asta nu inseamna sa-i impui sa nu mai iasa, dar poti schimba situatia asa incat sa ai si tu un program amuzant in seara in care partenerul iese; astfel, iti vei tine in frau emotiile negative.
Comunicarea intr-o relatie inseamna impartasirea sentimentelor, ascultarea partenerului, intelegerea punctului sau de vedere si mai ales, atunci cand este o problema, evitarea represaliilor. Dorinta de razbunare este greu de controlat, insa incearca sa realizezi ca a raspunde la o lezare cu o alta lezare nu face decat rau relatiei. Nici critica, nici cearta nu duc undeva, caci tot ce fac este sa dezvolte emotiile negative. Singura solutie este comunicarea adecvata.