Sarcină & BebeCele mai bune remedii naturiste pentru depresia postpartum

Cele mai bune remedii naturiste pentru depresia postpartum

Multe femei suferă de depresie postpartum în primele săptămâni după naștere, unele chiar de psihoză postpartum ce provoacă gânduri delirante. Medicii precizează o serie de consecințe grave, importante, cum ar fi: riscuri de pruncucidere, sinucidere în perioada postpartum, tulburări psihiatrice, necesitatea de tratament, sau chiar de spitalizare în anumite cazuri grave.

Conform statisticilor, peste 30% dintre femeile care au născut suferă de anxietate și depresie postpartum. Oamenii de știință consideră că depresia postpartum este mult mai frecventă decât arată datele statistice.

Simptomele depresiei postpartum

Anumite simptome – precum iritabilitate, anxietate, crize de plâns, oboseală, neliniște, îndoială, frica de a fi judecată, disperare, lipsa dorinței de a avea grijă de copil, irascibilitate – indică un tip de depresie postpartum. Astfel de stări apar din cauza modificărilor hormonale, care apar imediat după naștere și pot să dispară de obicei în câteva săptămâni, sau din contră se pot agrava, asta depinde de mulți factori.

În multe cazuri de depresie postpartum, mamele pot avea simptomele de mai sus și asta se poate trata. Mulți factorii pot duce la dezvoltarea depresiei postpartum, ce includ de pildă: schimbările hormonale după naștere, deficitul de somn, alte boli psihice. Medicii spun că în 70% din cazuri (mame diagnosticate cu depresie postpartum) apare o tulburare bipolară sau chiar un risc de schizofrenie. Astfel de femei au nevoie de tratament și spitalizare pe perioada depresiei postpartum. La acestea pot să apară și simptome mai grave, cum ar fi: confuzie, scăderea nevoii de somn, insomnie, gândire negativă, halucinații, comportament dificil, agitație, neliniște, iritabilitate, tristețe, anxietate.

În literatura psihiatrică însă apar și cazuri grave, în care mamele au experimentat psihoză, depresie cronică, stres acut, tendință de suicid. Studiile cercetătorilor sugerează că există anumiți factori care duc la astfel de probleme grave, precum: abuzul emoțional din familie, consumul de alcool, tulburările psihice, stresul financiar, etc. Conform statisticilor, cauza principală a 20% dintre decesele postpartum este sinuciderea.

Alți factori care pot accentua simptomele depresiei postpartum

Medicii obstetricieni spun că la femeile cu depresie postpartum pot apărea și simptome psihotice și necesitatea de a face și alte analize prin care eventual să se depisteze eventualele probleme cardiovasculare, neurologice, infecțioase, metabolice. Uneori depresia poate fi accentuată din cauza unor probleme precum: boli ale tiroidei, infecții, consumul de corticosteroizi, lipsa vitaminei B, anomalii electrolitice.

Spitalizarea este indicată în multe cazuri, pentru ca femeia să primească un tratament adecvant și să fie monitorizată. Uneori tratamentul este mai simplu și se poate face și acasă.

Una dintre tulburările dificil de tratat în tipul sarcinii sau după naștere este tulburarea bipolară. Totuși cu ajutorul unui tratament medical adecvat, această tulburare se poate ameliora, iar asta poate reduce și riscul de depresie postpartum.

În cazul în care mama este psihotică, pe perioada de spitalizare copilul trebuie să rămână cu membrii familiei, însă el va fi adus la mamă în vizită, pentru că legătura mamă-copil este importantă. Mama va urma un tratament antipsihotic recomandat de medic, care va ameliora simptomele bolii.

În unele cazuri, spun medicii, mamele cu depresie postpartum au avut și stări de frustrare și furie atunci când s-a decis internarea lor. Ele și-au manifestat supărarea că rudele le-au abandonat și că nu au făcut nimic să le fie mai mult alături.

O astfel de boală este destul de greu de gestionat, mai ales dacă există și alte afecțiuni și boli psihice netratate. Boala este însoțită și de crize frecvente de anxietate, plâns repetat, stări de iritabilitate, pierderea încrederii și a stimei de sine.

Remedii naturiste pentru depresia postpartum

Magneziu

Prin aportul de magneziu se poate trata depresia postpartum. Conform studiilor cercetătorilor, deficitul de magneziu și zinc este asociat cu simptome mai grave ale depresiei postpartum.

Magneziul are un efect bun asupra stării de spirit a proaspetei mămici, asupra funcțiilor ei cognitive, arată un studiu din 2022. De asemenea, magneziul ajută în prevenirea convulsiilor în tulburările hipertensive ale sarcinii.

Vitaminele B și D

Cu ajutorul suplimentelor de vitamine B se previne depresia postpartum și se reduc simptomele acesteia. Medicii prescriu vitamina B6 femeilor însărcinate, deoarece aceasta scade riscul de depresie postpartum. Vitamina D ajută în tratamentul depresiei și poate oferi și alte beneficii pentru sănătatea organismului.

Acizii grași Omega-3

Prin administrarea de suplimente de acizi grași Omega-3 se pot reduce simptomele depresiei și riscul de depresie postpartum. Pentru asta se recomandă uleiul de pește, semințele de in, macroul, semințele de chia și alte alimente bogate în acizi grași Omega-3.

Turmeric

Curcuma din turmeric ameliorează simptomele depresiei. Se spune că acest condiment poate înlocui antidepresivele și nu are efecte secundare ca medicamentele.

Studiile oamenilor de știință sugerează că turmericul are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și poate activa serotonina. Acest hormon induce o stare de bine și are rol în reglarea apetitului, a somnului și a stării de spirit.

O dietă care conține și turmeric poate scădea mult riscul de depresie și poate combate și stresul, anxietatea, tulburările de somn.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.