Înainte de a te căsători, crezi că știi despre ce este vorba, ce va urma, cum va fi viața ta de acum încolo. Adevărul? De abia acum vei începe să înveți! Sigur, ai planuri, ai așteptări și ai o idee despre ce presupune viața alături de soția sau soțul tău. Și poate că ai citit și ai ascultat poveștile altora.
Cine sunt de fapt experții care te pot învăța câte ceva despre căsătorie? Nu psihologii și alți specialiști (deși oferă sfaturi utile), ci oamenii care au trăit ani întregi căsătoriți. Aceștia sunt adevărații experți și chiar dacă experiența cuiva nu va fi similară cu a ta, merită să asculți ceea ce au de spus ei.
“Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”… Care este problema cu acest sfârșit? Poveștile de dragoste clasice și romantice se încheie în general cu nunta și cu această idee – că, odată căsătoriți, povestea se termină fericit. Nu mai este nimic de spus. Însă tocmai de aici începe reala poveste: ce urmează după nuntă? Căsătoria nu este finalul fericit, nu este scopul, nu este destinația – este o călătorie și o aventură zi de zi.
Ce poți învăța despre căsătorie de la experți?
„După ani de căsnicie, cel mai important lucru pe care l-am învățat este acesta: căsătoria chiar înseamnă o uniune; deveniți unul, împărțiți totul. Și nu este întotdeauna ușor.”
Ideea că deveniți unul este una romantică. Însă trebuie abordată și practic: odată căsătoriți, veți împărți aproape totul: casa, patul, obiectele, banii. Puține rămân doar ale tale. Cu timpul, acest fapt poate fi greu de acceptat – mulți simt nevoia de a avea timp și spațiu pentru sine. Într-o relație fericită, partenerii își oferă acest timp și spațiu. Însă chiar și așa, odată căsătoriți, trebuie să începi să gândești mai degrabă la nivel de „noi”, nu de mine.
„Ce am învățat? Că nu e important că ne certăm, nici că ne certăm mai des sau mai rar. Ce este cu adevărat important este cum reușim să trecem peste certuri. Rămânem supărați și nervoși? Sau ne împăcăm cu adevărat și rezolvăm dilema?”
O realitate de necontestat: nu există căsnicie fără certuri. Iar cearta nu înseamnă că există probleme mari, nici că nu sunteți fericiți. Sunteți două individualități și este normal să vă bateți câteodată cap în cap. Însă…știți să învățați împreună cum să vă certați, așa încât să treceți cu bine peste neînțelegeri? Știți că trebuie zi de zi să lucrați la felul în care interacționați, în care comunicați?
„Dacă te-ai căsătorit, aceasta nu înseamnă că vei fi ferit de îndoieli, uneori chiar de mici regrete! Iar acestea nu înseamnă că nu iubești.”
A avea gânduri din când în când de tipul „oare am făcut bine că m-am căsătorit?” sau „oare cum ar fi fost viața mea fără el/ea?” sau „asta e tot?” nu implică faptul că ai greșit în alegerea partenerului tău de viață. Nici că nu-l mai iubești. Îndoieli ocazionale și mici regrete sunt normale, atât timp cât nu regreți întreaga ta viață! Uneori, te sperii de ideea că vei fi întotdeauna cu partenerul tău, că nu vei mai avea alte relații.
Alteori, te întrebi chiar de ce l-ai ales tocmai pe el (pe ea) ca partener de viață. Câteodată, tinzi să crezi că ar fi totul mai simplu dacă ai fi singur. Da, totul este mai simplu de unul singur – și totuși, nimeni nu-și dorește cu adevărat să fie singur în această viață! Da, a fi căsătorit implică și perioade mai proaste, implică și multă muncă. Căsătoria nu este pentru cei leneși sau cei fricoși!
„După ani și ani de căsnicie, se întâmplă să te întrebi cine este de fapt cel/cea alături de tine. Iar acesta este un semn că trebuie să îl/o redescoperi!”
După cum s-a spus, căsătoria nu este finalul, destinația. Odată căsătoriți, nu înseamnă că ați făcut tot ce trebuia, nici că relația voastră s-a maturizat complet. Cu timpul, ambii parteneri se schimbă, iar fără a menține mereu deschisă poarta spre comunicare, ajungi să nu mai știi exact cine a devenit cel/cea de lângă tine. „Nu te mai recunosc, nu ești persoana de care m-am îndrăgostit” – iată replica ce provoacă certuri, chiar despărțiri. Trebuie să știi că, cu cât trece timpul, cu atât este mai important să nu presupui că îți cunoști la perfecție partenerul, ci să încerci să îl cunoști constant.
„Doar dacă nu ne-am mai culcat împreună de o lună, aceasta nu înseamnă că atracția a dispărut, nici că mă înșală. Înseamnă că am avut o perioadă mai stresantă, mai obositoare, mai ocupată etc..”
Lipsa intimității în căsnicie este semn al unei probleme de relație. Însă intimitatea nu ține strict de activitatea din dormitor, ci de gesturile, cuvintele de afecțiune. O perioadă în care nu vă culcați împreună nu înseamnă deloc un dezastru. Iar a trage pripit concluzii de tipul „nu mai este atras de mine” sau „mă înșală” este un pas greșit. Toți cred că ceilalți au parte de mai multă acțiune în dormitor decât ei, ceea ce nu este adevărat. În fiecare relație lungă apar și perioade de lipsă.
„Sunt căsătorită de 13 ani și pot să spun un lucru: vor exista momente în care simți că nu-ți mai iubești soțul (soția). Vor exista și zile în care nu vrei să îl/o vezi, vrei doar să stai de unul singur. Dar asta nu-i nimic – câteodată, totul te copleșește și ai nevoie doar de un moment de singurătate.”
Da, când stai împreună cu cineva ani întregi, apare câte o zi proastă în care nu simți iubire. Simți că tot ce vrei este o zi în care să stai singur și să faci ce-ți vine. A fi căsătorit nu înseamnă că vei pluti zi de zi pe un nor de iubire. Există zile minunate, zile bune, zile mai puțin bune și zile absolut îngrozitoare, și prezența partenerului de viață nu este întotdeauna dorită. Cine nu are nevoie din când în când de liniște și singurătate? Nu te speria că a dispărut iubirea doar pentru că ai o zi proastă în care preferi să nu stai alături de soț/soție.