Specii de pești de acvariu – Aplocheilus lineatus îndrăgiți pentru frumusețea lor

0
462
Aplocheilus lineatus Foto: www.plantedtank.net
Aplocheilus lineatus Foto: www.plantedtank.net

Peștele Aplocheilus lineatus este foarte frumos și de aceea preferat de acvarofili. Are denumirea științifică Aplocheilus lineatus dar numele speciei este sinonim și cu Panchax lineatus, Affinis aplocheilus, Lineatus aplocheilus. Este originar din Asia de Sud-Est, din India, Sri Lanka și este un pește răpitor de apă dulce sau de apă salmastră.

Cei care doresc să achiziționeze un astfel de pește de acvariu trebuie să știe că este o specie dificilă în sensul că poate deranja pe ceilalți pești mai pașnici. Trebuie ținut în compania unor pești mai mari, recomandate sunt speciile tetra și gourami. Având în vedere faptul că în mediul său natural preferă apele cu multă vegetație și înoată aproape de suprafața apei pentru a-și căuta hrana preferată vie (alcătuită din insecte de apă), și în captivitate, în acvariu, este indicat să aibă plante acvatice, preferatele sale fiind speciile Riccia și Fontinalis. Temperatura apei în acvariu trebuie să fie de 22-26 grade Celsius, acest pește preferă un astfel de interval de temperatură, nu se simte bine sub 20 de grade Celsius. De asemenea, pH-ul apei este bine să fie de 5,5-7, iar duritatea apei de 5-8 grade DG.

Peștii Aplocheilus lineatus ajung la maturitatea sexuală la vârsta de 4-5 luni. Hrana lor constă din gridal și chironomide. În mediul lor natural se hrănesc cu insecte acvatice care apar pe suprafața apei. Această specie preferă în general hrana vie și este ovipară (depune icrele pe frunzele fine ale plantelor din apă). În perioada de reproducere, femela depune 10-15 icre într-o perioadă de timp de 7-10 zile. Pentru ca acestea să se dezvolte normal, în doar 2 săptămâni, temperatura apei în acvariu este bine să fie cu câteva grade mai mare decât în mod normal, de 24-28 grade Celsius. După eclozarea icrelor apar alevinii care au la început lungimea corpului destul de mică, de aproximativ 0,6 cm. Coloritul lor se formează la 30-35 de zile când ajung la lungimea corpului de 1,5-2 cm.

Citește și:  Rase de câini - Kerry Blue Terrier

Peștele Aplocheilus lineatus are corpul fusiform, acoperit de solzi mici și coloritul frumos. Capul este ascuțit, gura largă, ochii rotunzi și mari, iar aspectul corpului este ca la șalău. Masculul este mai mare decât femela și poate avea lungimea corpului de aproximativ 10 cm. Femela nu depășește lungimea corpului de 7 cm, iar abdomenul ei este mai proeminent. Coloritul este variabil, de obicei maro verzui pe partea dorsală, albicios pe partea ventrală, iar pe laterale are reflexii aurii. Înotătoarea caudală este bine dezvoltată, are marginea rotunjită și roșiatică. Aipioarele pectorale și ventrale sunt transparente, alungite și în pereche. Înotătoarea anală (formată din 15-17 radii) și cea dorsală (alcătuită din 7-9 radii) sunt galbene portocalii, au de asemenea marginile roșiatice.

Această specie a fost descrisă pentru prima dată în anul 1846 de către cercetătorul francez Achille Valenciennes, denumirea sa științifică fiind de Aplocheilus lineatus.

Video – Specia Aplocheilus lineatus:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.