Ce mananca porcusorii de Guineea? – Hrana acestui dragalas animal ierbivor se aseamana in mare parte cu cea a unui iepure, de regula contine aceleasi tipuri de furaje.
Comparativ cu alte animale de companie acestea sunt cele mai mari ierbivore care se cunosc. In mediul sau natural porcusorul de Guineea sau cobaiul (cum mai este numit) se hraneste cu frunze, radacini, seminte si tulpini de plante uscate sau verzi. El trebuie sa manance foarte mult intr-o zi (dar putin si des) deoarece doar asa isi asigura necesarul de nutrienti necesari ca sa aiba energie si o stare buna de sanatate. Desi pare greu de crezut exista si crescatori ai acestor animale de companie care isi tin porcusorul de Guineea in gradina pentru ca in acest mod scapa de toate buruienile din gradina care sunt o adevarata problema in curtile oamenilor.
Porcusorii de Guineea mananca toata ziua de dimineata pana seara, insa pentru a fi sanatosi trebuie sa li se dea mancare in portii reduse de mai multe ori pe zi. Aceste animale au nevoie de mult acid ascorbic care se gaseste in verdeata, deoarece ajuta la sustinerea starii normale a peretilor vaselor de sange mici si la consolidarea sistemului imunitar.
Deficitul de vitamina C si a altor vitamine este o adevarata problema pentru cobai, poate duce la hemoragii mici la membranele mucoase ale tractului respirator, la pierderea dintilor, la umflarea articulatiilor, la stari diareice cu sange si chiar paralizie si moarte. Lipsa acuta de acid ascorbic duce la imbolnavirea animalului si da simptome clinice ce se dezvolta lent, in timp de 7-10 zile. Cel mai rapid este afectat sistemul imunitar care devine imediat scazut si astfel organismul nu mai prezinta rezistenta la virusi si bacterii.
Vitamina C se gaseste in ardei gras, verdeata proaspata, cereale germinate, salata verde, fructe de padure. Foarte bine este sa se administreze vitamina C si in apa de baut, doar 5 mg este suficient in recipientul de apa. In perioada de gestatie femela are nevoie de 20-30 mg de vitamina C zilnic, aceasta cantitate este usor de introdus in alimente. Nu tebuie sa lipseasca apa proaspata deoarece in aceasta perioada si mai ales inainte de nastere femelele au o sete excesiva. Si puii de cobai au nevoie de vitamina C pentru a nu suferi de anumite boli datorate nutritiei neadecvate.
Intestinul porcusorului de Guineea este foarte lung si digestia se face destul de greu, uneori trecerea alimentelor prin intestine poate tine si 7 zile. Este foarte important ca alimentatia sa fie corespunzatoare pentru ca hrana de calitate proasta ii poate provoca deseori probleme digestive.
Cobaii din crescatorii sunt alimentati cu fan si nutret in stare proaspata si la temperatura camerei. Furajele grosiere sunt necesare pentru dinti dar si pentru intestin. Fibra care nu se digera complet are rol de absorbtie, ea se acumuleaza ca un betisor si atrage ca un burete substantele toxice si bacteriile care pot da nastere la multe boli infectioase. In acest fel intestinele cobailor sunt curatate de substantele nocive.
Ierburile proaspete si legumele sunt vitale in alimentatia porcusorilor de Guineea. Cele mai folosite plante sunt: lucerna, patlagina, coada-soricelului, papadia, iarba de grau, trifoi si alte tipuri de ierburi. Salata verde de orice fel se administreaza zilnic dar trebuie sa fie intotdeauna proaspata. Dintre legume se pot utiliza varza creata, broccoli, anghinare, patrunjel, salata. Patrunjelul nu trebuie niciodata uitat el trebuie sa faca parte din alimentatie deoarece are proprietati antiseptice, contine magneziu, potasiu, fosfor, calciu si multe vitamine.
Morcovul este necesar pentru ca are vitaminele B, C, E, K, caroten, minerale si glucoza. Mararul are fier si calciu, ajuta digestia si reduce procesul de formare a gazelor in intestin. Avand in vedere ca are un continut de uleiuri esentiale mararul trebuie administrat in cantitati mai reduse, acelasi lucru este valabil si in cazul patrunjelului. Pepenele verde, dovlecelul cu tot cu coaja reprezinta alimente foarte bune pentru cobai datorita vitaminelor si faptului ca sunt dietetice.
De asemenea semintele de pepeni au minerale si vitamine, au un continut mare de zinc si combat viermii intestinali. Cartofii au potasiu, amidon, vitamina B si acid ascorbic (atat de necesar cobailor). Rosiile coapte contin vitamina C si pot fi administrate fara probleme la cobai, niciodata nu trebuie consumate verzi pentru ca au substante otravitoare si le afecteaza starea de sanatate. Varza este unul dintre alimentele cu un continut mare de vitamine, proteine, zahar si sulf organic, este buna pentru piele si blana.
Fructele sunt bune pentru cobai pentru continutul lor de minerale si vitamine. Dintre acestea se pot folosi: mere, pere, fructe de padure, banane si uneori portocale.
Puii de porcusori de Guineea sunt alaptati de femela, laptele matern trebuie sa aiba in compozitia lui cozeina, albumina, grasimi care le asigura o dezvoltare normala si rapida. In anumite cazuri laptele matern poate fi inlocuit cu lapte de capra sau lapte de oaie, dar intotdeauna in prealabil fiert. De asemenea ei pot fi hraniti si cu nutreturi suculente.
Alimentele speciale pentru porcusorii de Guineea se cumpara de la magazinele de animale de companie, se gasesc intr-o gama variata si contin multe calorii, proteine si carbohidrati. Ele contin fructe uscate, porumb, nuci, paine alba, biscuiti, seminte, fasole, cereale. De regula hrana sub forma de praf de tipul leguminoaselor trebuie amestecata cu alte alimente pentru a nu le da stari de balonare.