Deși Statul încearcă să ascundă acest lucru, consumul de droguri apare și la copii, în România. Conform Raportului național privind situația drogurilor în țara noastră, în anul 2017, care a fost realizat de Agenția Națională Antidrog (ANA), media de debut a consumului de droguri la copii este de 13 ani, iar media de consum de droguri este de 17,3 ani.
Află în acest articol cum poți convinge un copil să renunțe la consumul de droguri și cum este bine să discuți cu el despre această problemă gravă.
Navigare rapidă în articol:
- Care sunt substanțele și drogurile interzise, cele mai consumate în România?
- Cum pot părinții să prevină consumul de droguri la copii?
1. Care sunt substanțele și drogurile interzise, cele mai consumate în România?
Agenția Națională Antidrog (ANA) a precizat că cele mai folosite substanțe și droguri în România sunt cocaina, etnobotanicele, heroina, ecstasy, substanțele psihoactive, ciupercile. La acestea s-a înregistrat o creștere de consum la persoanele tinere, comparativ cu anii trecuți.
Conform unui studiu din anul 2015, prezentat pe ana.gov.ro, consumul de droguri în rândul elevilor de 16 ani a crescut în țara noastră și a depășit media țărilor din Uniunea Europeană. Aici intră și o categorie de droguri tari, cum este cocaina.
2. Cum pot părinții să prevină consumul de droguri la copii?
Părinții își doresc o viață fericită pentru copiii lor. Din păcate, în România apare riscul ca ei să intre în anturaj de tineri care consumă droguri. Asta îi îngrijorează cu adevărat pe părinți, că nu au capacitatea de a-i proteja, de a preveni acest lucru atât de grav pentru sănătatea lor.
Gândul că copilul lor ar putea consuma droguri tari, cocaină, heroină, marijuana îi înnebunește. În prezent și consumul de alcool și tutun a fost semnalat la copii. În general abuzul de astfel de substanțe este nociv pentru copii, majoritatea sunt interzise prin lege.
Totuși, specialiștii consideră că părinții sunt răspunzători de copiii lor, ei trebuie să facă în așa fel încât să prevină consumul de droguri la copii. Rolul părinților este important în creșterea și educarea lor, trebuie să aibă abilitățile necesare să discute cu copiii și să-i facă să înțeleagă că pentru ei consumul de droguri este foarte periculos.
Concluzia specialiștilor este că părinții trebuie să fie în stare să prevină inițierea consumului de droguri la copii și să poată opri progresia acestui viciu, dacă el a fost deprins de copii.
Părinții trebuie să aibă abilități de comunicare cu copiii
În primul rând comunicarea poate ajuta foarte mult în educația copiilor. Asta este cel mai important lucru atunci când vine vorba despre formarea copiilor pentru viață. Problema drogurilor trebuie discutată cu copiii, pentru ca ei să înțeleagă care sunt riscurile.
Copiii trebuie să știe cât de periculos este consumul și dependența de droguri și de substanțe interzise. Ideea este ca ei să fie convinși că indiferent de tipurile de droguri folosite, ele fac cu siguranță rău. Asta se poate spune și despre substanțele interzise, etnobotanice, sau de alt fel. Astfel de produse trebuie evitate, cu siguranță sunt foarte periculoase pentru sănătatea copiilor și adulților.
Cum se discută cu copiii? Comunicarea se face clar, concis, la obiect. Se alege un moment propice pentru a explica foarte convingător toate aspectele, atunci când copiii sunt odihniți și se pot concentra cu atenție la subiect. Părinții pot face un plan de discuție, pentru a vorbi despre toate aspectele, iar în plus trebuie să aibă în vedere să fie calmi și răbdători.
Este importantă și atitudinea lor, să arate interes, să nu înceapă să acuze, să țipe sau să impună anumite reguli cu forța. Orice discuție de acest fel, care este agresivă, nu va fi adecvată pentru copii.
În concluzie, părinții trebuie să fie răbdători, calmi, înțelegători, să evite emoțiile negative, contradicțiile, replicile nepotrivite, agresive.
Câteva sfaturi pentru părinți:
Dacă discuția devine aprinsă, este bine să luați o pauză pentru a vă calma și veți relua conversația mai târziu. Uneori din cauza unor acțiuni și consecințe legate de consumul de droguri, este posibil ca discuția să se desfășoare cu dificultate, pentru că persoana în cauză (copilul) nu are răbdare, sau poate că părinții sunt prea supărați.
Părinții trebuie să ofere un pic de spațiu copilului și să discute cu el, cel mai bine, a doua zi.
Părinții trebuie să fie înțelegători, să-și încurajeze copilul pentru a trece peste probleme
De multe ori, părinții sunt cei mai buni prieteni pentru copii. Când ei au într-adevăr probleme, cei care rămân să-i ajute și să-i susțină la greu sunt părinții. Și în acest caz, când copiii pot cădea pradă tentației de a consuma droguri, trebuie ajutați de părinți să renunțe. Asta înseamnă că părinții trebuie să găsească puterea de a fi înțelegători cu stările copiilor. Ei sunt cei care trebuie să-i încurajeze să ia deciziile cele mai bune pentru a putea scăpa de acest viciu.
Încurajarea se face în mai multe moduri. Părinții trebuie să aibă abilități prin care să devină prietenii cei mai buni ai copiilor și confidenții lor. Asta însemnă să discute cu ei, să le arate că îi înțeleg și îi ajută să treacă peste problemele pe care le au.
Iată câteva idei pentru părinți:
- Copiii trebuie ajutați să-și schimbe stilul de viață, să aibă alte activități și preocupări care să le distragă atenția
- Copiii trebuie să fie încurajați că au calități și abilități foarte bune de a se schimba în bine
- Cei din familie trebuie să le amintească copiilor toate atuurile pe care le au și care îi pot ajuta să ajungă ceva în viață
- Copiii trebuie susținuți și încurajați să aibă noi hobby-uri, să participe la cursuri, activități extrașcolare, educative interesante.
Prin această atitudine părinții îi ajută pe copiii să aibă mai multă încredere în ei. Îi pot face să fie mai puternici, mai luptători în depășirea acestor probleme din viața lor.
O greșeală ar fi ca părinții să fie agresivi verbali sau chiar fizic, să fie sarcastici sau cu o atitudine negativă față de copii. Asta îi va face pe copii să-și piardă încrederea în ei, în capacitatea lor de a avea succes. De asemenea, părinții care își compară copiii între ei (pe unul îl laudă mult, iar pe altul îl critică exagerat) fac o mare greșeală pentru că unul dintre ei, cel criticat, va acumula foarte multe frustrări.
Părinții trebuie să găsească soluții la problemele copiilor
Un alt aspect important, legat de abilitatea de comunicare a părinților, este ca aceștia să știe să prezinte lucrurile într-un mod pozitiv pentru copii. Ei trebuie să știe să negocieze pentru diferite aspecte. De exemplu, părinții trebuie să aibă capacitatea de a găsi soluții la probleme. Asta datorită faptului că ei au o experiență de viață mai mare și văd lucrurile din altă perspectivă față de copii.
După ce au găsit soluțiile, trebuie să le negocieze cu copiii, pentru că s-ar putea ca aceștia să aibă ceva de spus. Negocierea va fi de durată, părinții vor explica avantajele, pentru că acestea cu siguranță există. În acest fel, ei vor crea o modalitate de a rezolva situația, se vor concentra pe problemele pe care le au copiii și vor găsi căi de rezolvare, prin care aceștia să-și schimbe comportamentul în bine.
Părinții trebuie să prezinte toate aspectele problemelor, comportamentul copiilor vizavi de ele, trebuie să arate responsabilitate și înțelegere pentru copii. Dacă anumite soluții prezentate nu funcționează, ele trebuie înlocuite cu altele, sau expuse dintr-o altă perspectivă, pentru a fi înțelese. Părinții pot reveni în orice moment la lista cu idei, pot schimba unele căi de rezolvare; ei pot face alt plan de acțiune, mai convingător, dar care să aibă același scop pozitiv, de a schimba în bine viața copiilor.
Alte soluții pentru a preveni consumul de droguri la copii
Nu este bine ca părinții să-și critice exagerat copiii, să-i facă să se simtă lipsiți de valoare. Ei trebuie să evite cuvintele jignitoare, care îi fac să sufere, care le scad stima de sine.
Părinții trebuie să aibă grijă cum poartă discuția, să-i facă pe copii să înțeleagă cât de periculos este consumul de droguri. Ei trebuie să fixeze anumite reguli, limite, să le dea sfaturi prin care copiii să fie conștienți de gravitatea situației. Rolul lor de părinte este să-i educe, să le explice consecințele, să se asigure că copiii au înțeles toate aspectele și că respectă regulile stabilite.
Nu mai rămâne decât să urmărească ce fac copiii, să se convingă de faptul că într-adevăr au înțeles despre ce au discutat. Prin a-i urmări înseamnă a-i supraveghea, a-i verifica să nu o ia pe căi greșite. Asta este datoria lor de părinți, să-i educe, să-i încurajeze, să prevină anumite probleme grave din viața lor.
Unii părinți pot avea reacții negative când copiii lor greșesc, mai ales când fac greșeli de acestea mari. Ei au tendința de a țipa, de a fi nervoși, furioși și de a avea stări de teamă pentru siguranța copiilor. Astea sunt normale, având în vedere societatea în care trăim, stresul, problemele de zi cu zi, cu banii, cu sănătatea, etc.
Părinții trebuie să învețe să se controleze, să-și stăpânească nervii, să evite discuțiile agresive. De asemenea, este bine să nu fie tentați să-și îndepărteze și mai mult copiii prin pedepse aplicate acestora. Toate acțiunile lor au consecințe, indiferent că este vorba despre părinți sau copii.