Dragoste și relațiiCum procedezi corect atunci când apare o sarcină neplanificată?

Cum procedezi corect atunci când apare o sarcină neplanificată?

Ce faci atunci cand apare o sarcina neplanificata? Nu te gandi ca asa ceva nu ti s-ar putea intampla tocmai tie, ca te protejezi, ca nu ai tu ghinionul asta! De multe ori, metodele de contraceptie dau gres, asadar este mai bine sa te gandesti dinainte cum ai actiona: dupa cum se spune, mai bine sa fii pregatita pentru ce-i mai rau! Desigur, o sarcina neplanificata te poate lua si placut prin surprindere si bucura, insa de multe ori, femeile nu sunt pregatite pentru o asemenea schimbare!

Asadar, ce faci cand apare o sarcina neplanificata? Sunt atat de multe variabile de care trebuie sa tii cont: cat de pregatita emotional esti, in ce stadiu al educatiei/profesiei tale te afli, in ce stadiu al relatiei de cuplu te afli si nu in ultimul rand, cum privesti problematica avortului!

Desi intreruperea de sarcina din punct de vedere religios este privita ca fiind un pacat capital, este astazi social acceptat faptul ca tine doar de alegerea femeii, care este libera sa isi ia propriile decizii. Astfel, in conditiile in care sarcina neplanificata apare fix intr-o perioada nefavorabila – relational, financiar, emotional – in mod teoretic esti absolut libera sa o intrerupi.

Insa trebuie sa iei aceasta decizie in cunostinta de cauza: o astfel de interventie medicala nu este ca mersul la dentist – te poti confrunta cu diverse tulburari emotionale dupa aceea si chiar cu complicatii fizice! Chiar daca esti pro-avort, aceasta operatie iti poate provoca diverse sentimente negative de jena, rusine, durere, furie, iti poate provoca vise intense care se repeta obsesiv si tulburari de somn.

Si cel mai important, daca nu ai un partener stabil sau nu poti sa te increzi in el – fie pentru ca va cunoasteti de putin timp, fie pentru ca el nu s-a implicat in relatie – cauta o persoana apropiata cu care sa vorbesti, care sa te sfatuiasca si care sa iti ofere sprijin emotional! Treci peste orice sentimente de jena sau rusine si apeleaza la o prietena, un prieten, o ruda, caci sprijinul cuiva apropiat si de incredere este esential.

Nu trebuie sa treci singura niciodata prin tot acest proces implicat de o sarcina neplanificata si de decizia luata – interventia de intrerupere nu este doar o simpla operatie, este o schimbare a emotiilor si perceptiilor tale de sine si o decizie care poate avea diverse urmari! In special daca simti vagi sentimente de tristete, frustrare sau furie, este important sa ai pe cineva alaturi, caci te confrunti cu riscul de a intra intr-o depresie riscanta.

Si nu in ultimul rand, cand te confrunti cu o sarcina neplanificata, ia o decizie luand in considerare daca ai sau nu justificari acceptabile pentru a intrerupe sarcina! Gandese-te daca situatia ta relationala, profesionala, financiara chiar te impiedica de la avea un copil sau nu! Este important sa iti gasesti o justificare, nu pentru ceilalti, ci pentru tine! Caci daca conditia ta profesionala sau financiara ti-ar permite sa pastrezi sarcina neplanificata, dar iei din comoditate sau frica decizia de intrerupere, in viitor s-ar putea sa te confrunti cu intense sentimente de regret si vinovatie!

Acum pare a fi decizia potrivita. Insa in viitor, cand va veni vremea in care chiar iti vei dori un copil si in special cand vei ramane insarcinata, este foarte posibil sa te confrunti cu vinovatie, regret, frica ca nu vei fi o mama buna si mai ales, frica ca vei fi pedepsita pentru trecut! Acest articol nu este nici pro, nici contra intreruperii de sarcina! Ideea este ca decizia ta si numai a ta trebuie neaparat luata tinand cont de absolut toate aspectele, in special cele legate de riscurile emotionale!

cum procedezi pentru o sarcina neplanificata

Insa cel mai important aspect este partenerul, cel care a contribuit la aparitia sarcinii neplanificate, in special daca ai o relatie care dureaza de mai mult de cateva luni. Trebuie sa il iei in considerare, nu poti pur si simplu ignora ca mai exista o persana care are si ea dreptul sa stie si nu in ultimul rand sa participe! Este, intr-adevar, in primul rand decizia ta ca femeie, insa nu trebuie sa uiti vreodata ca este si decizia lui! Asta daca nu cumva partenerul este dezinteresat de relatie sau este un partener de ocazie! In plus, sprijinul emotional al partenerului este cel mai important si necesar, caci amandoi sunteti implicati!

Cand apare o sarcina neplanificata, partenerul are dreptul sa afle si sa participe la luarea deciziei. Daca nu puteti cadea de acord cu solutia potrivita, trebuie sa discutati, sa vedeti ce motivatii si justificari are fiecare si sa incercati un compromis rational. Daca esti egoista, consideri ca ce se intampla are legatura doar cu trupul tau si numai al tau – fapt fals – atunci poti distruge intreaga relatie! Si vei fi nevoita sa treci prin intreaga situatie singura! Astfel, daca el nu este de acord cu intreruperea sarcinii neplanificate, dorind sa pastrati copilul, nu trebuie sa ii refuzi orice discutie!

Discutati si aflati care sunt motivele fiecaruia: poate ca tu nu te-ai gandit in mod serios la posibilitatea de a creste impreuna un copil – incearca sa iti deschizi mintea si sa scapi de frica de schimbari. Doar frica de ceea ce se va schimba nu poate sa te justifice sa intrerupi sarcina – in cuplu, se poate trece peste aceasta teama! Dar si el poate avea motive gresite pentru continuarea sarcinii: poate isi doreste sa pastrati copilul doar datorita conceptiilor religioase, de frica de a pacatui! In aceasta situatie, tu trebuie sa fii cea rationala si sa prezinti avantajele si dezavantajele, sa ii oferi propriile justificari pentru decizia ta! Daca in final, nu puteti ajunge la un acord, din pacate, relatia este ca si terminata!

Insa o sarcina neplanificata poate provoca reactiile inverse: femeia sa isi doreasca copilul, in timp ce partenerul sa o convinga sa intrerupa sarcina! In aceasta situatie, trebuie de asemenea tinut cont de justificarile fiecaruia: exista o motivatie rationala si fondata a lui – de exemplu, lipsa spatiului, a resurselor materiale? Sau este doar vorba de frica de schimbare – aceasta nu poate constitui niciodata o justificare pentru avort! Daca nu iti prezinta nici o motivatie realista si fondata pentru dorinta sa si tu vrei sa pastrezi copilul, atunci trebuie sa il pui in fata faptului implinit.

Nu te lasa convinsa sa faci o interventie pe care nu ti-o doresti, caci nu numai tu te vei confrunta cu tulburari emotionale dupa aceea, ci intreaga voastra relatie se va prabusi incet-incet! Daca femeia isi doreste copilul si nu exista o piedica realista serioasa, atunci nimic nu trebuie sa o oblige sa recurga la interventia medicala! Ai putea sa ramai cu un barbat care te preseaza impotriva vointei tale sa intrerupi o sarcina neplanificata?! Asadar, il pui in fata faptului implinit, dar discutand si prezentandu-i motivele tale, impartasindu-i emotiile tale si vei afla cat de mult inseamna relatia pentru el: daca fuge speriat, vei suferi, insa ai scapat o data pentru totdeauna de un barbat imatur si incapabil sa faca sacrificii in numele iubirii!

Ce trebuie sa retii: o sarcina neplanificata impune luarea unei decizii rationale si responsabile, iar decizia de a o intrerupe necesita o justificare acceptabila si nu in ultimul rand, nu ignora vreodata implicarea partenerului si dreptul sau de a participa in luarea deciziei!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.