Mulți oameni tind să se mute la țară, să-și trăiască viața în mediul rural. Unii și-au cumpărat deja terenuri și case, chiar dacă prețurile la acestea au crescut în ultima perioadă. După cum se știe România rurală este foarte frumoasă și interesantă, iar oamenii pot avea la țară un trai mai liniștit, mai sănătos și mai puțin stresant.
Navigare rapidă în articol:
1. De ce este mai bine să trăiești la țară
Mulți dintre noi au acest vis, să-și construiască o casă la țară. Unii chiar au făcut un prim pas, și-au cumpărat un teren într-o zonă rurală. Dorința românilor este de a trăi mai bine și de a avea parte de beneficiile vieții la sat, care în opinia lor pare mai relaxantă și lipsită de griji, comparativ cu cea de la oraș.
Avantajele vieții la țară sunt următoarele:
Liniște, natură, sănătate
La prima vedere, lucrurile sunt wow, pentru că viața în afara orașului este mai relaxantă și tihnită. Dacă ai casa într-un mediu natural, nepoluat, ai șanse să-ți îmbunătățești sănătatea. A trăi într-un mediu curat, aproape de pădure, unde nu simți miros de fum de la țevile de eșapament ale mașinilor ca în orașele aglomerate, este cu siguranță o mare oportunitate de a avea motive să te simți mai fericit.
La țără ai parte de aer curat, de cer albastru, de liniște și activități în jurul casei care te ajută să fii mai sănătos, să ai un somn mai bun și mai odihnitor, să ai o stare de bună dispoziție.
Mâncarea sănătoasă
Când ai o casă cu grădină la țară, îți poți cultiva singur legumele, poți avea și o livadă, deci îți poți oferi posibilitatea de a mânca legume și fructe bio 100%, care nu se găsesc chiar atât de ușor la oraș. De pildă, roșiile chiar dacă sunt cumpărate din piață, se pare că nu au totuși gustul acelor roșii care sunt cultivate de mâna ta pe parcela proprie, la care ai pus îngrășământ natural și nicidecum substanțe ciudate, îngrășăminte sintetice, care le stimulează creșterea și care sunt folosite tot mai mult, în ultimii ani.
Alimentele organice sunt foarte bune pentru organism, sunt gustoase, mențin sănătatea și cresc longevitatea. Oamenii care au o asemenea alimentație sunt mai sănătoși, mai rezistenți și trăiesc mai mulți ani.
Alimentele organice sunt sigure și sănătoase pentru organism, mai ales dacă provin din culturi proprii. La acestea nu se folosesc îngrășăminte sintetice, pesticide și erbicide, care pot da reacții alergice și pot crește riscul de a dezvolta o serie de boli grave, ce includ și anumite tipuri de cancere.
Te bucuri de viață și de animale
La țără poți crește păsări și animale. Ai posibilitatea de avea mai multe animale de companie, mai ales dacă îți permiți să le hrănești pe toate. Într-un apartament este mai greu să crești un câine sau o pisică, pentru că spațiul este destul de mic.
Oamenii care trăiesc la țară se laudă cu micile lor ferme, în care cresc câteva păsări – găini, rațe, gâște – dar și un porc și chiar o văcuță pentru lapte. Acest stil de trai există de secole și este preferat de mulți români care s-au săturat de agitația și stresul de la oraș. Găinile crescute la țară au mai mult spațiu de mișcare, au loc în care să alerge, să ciugulească iarbă și de aceea și ouălele lor sunt mai bune, mai bogate în nutrienți decât acele ouă de stat, care se comercializează în cofraje în magazinele alimentare din oraș.
Costuri mici
Costul unei case la țară este mai mic decât al unui apartament la oraș. Desigur, sunt și vile la țară care arată senzațional și care au prețuri foarte mari, ce depășesc prețul unei locuințe la oraș.
2. Care sunt dezavantajele vieții la țară
Orașul atrage oamenii pentru că le oferă oportunități de a avea un job, de formare și educare pentru copii. De asemenea, orașul vine cu oportunități de divertisment și petrecere a timpului liber. Există mai multe avantaje ale traiului în orașele mari, însă trebuie să accepți și dezavantajele care sunt foarte numeroase. În ambele cazuri apar probleme, și în mediul urban și în cel rural, pe care oamenii reușesc să le depășească în cele din urmă, adunând experiențe pozitive și negative.
La oraș, viața oamenilor este oarecum diferită de cea a oamenilor de la țără, mai ales că poluarea a crescut și în plus au apărut și alte probleme, care produc un stres accentuat.
La oraș, oamenii au mai mute șanse de angajare, în diferite profesii și domenii. Aici sunt mai multe companii, birouri, centre de afaceri, etc. Din păcate, dimineața oamenii au parte de aglomerație, de ambuteiaje, blocaje în trafic. Asta se întâmplă și pe parcursul zilei, ori seara, la orele de vârf.
În orașe, oamenii au acces la teatre, mall-uri, supermarket-uri, expoziții, vernisaje. Prin urmare, ei au parte de divertisment și de distracție. Desigur, la acestea se adaugă și centrele comerciale care au magazine foarte frumoase și unde oamenii se pot delecta la cumpărături, în timpul lor liber.
Concluzia
Se pare, că aceste lucruri nu apar în mediul rural, la sate și de aceea se poate spune că viața la țară are și dezavantaje. Desigur, pentru o persoană care nu a trăit la țară, ar fi probabil o problemă să facă anumite treburi, pe care nu le-a realizat niciodată, cum ar fi: să cultive legume, să prășească, să îngrijească păsările și animalele, să curețe copacii din livadă, să aducă apă de la fântână, să ude grădina, etc. Toate aceste activități însă se pot învăța, iar stilul de viață se poate schimba, pentru că omul are capacitatea de a se adapta.