Relații de familieDe ce este bine să ai o familie numeroasă: Iată câteva dintre...

De ce este bine să ai o familie numeroasă: Iată câteva dintre cele mai convingătoare avantaje

Este bine sa ne gandim la avantajele unei familii numeroase, caci, pesimisti din fire, multi dintre noi probabil se gandesc doar la cel mai clar dezavantaj: mai multi copii – mai mult timp si cheltuieli! Insa lasand problema banilor la o parte – caci, la urma urmei, niciodata nu sunt destui bani – o familie mare poate insemna mai multa veselie, caldura, afectivitate.

Cand va inchipuiti o familie fericita, asa este ca e vorba de mai multi copilasi roind in jurul parintilor lor? Nu ne imaginam o mama singura cu trei copii, nici un singur copilas plictisit cu parintii sai! Asta nu inseamna ca astfel de familii nu pot fi fericite, insa mai degraba ne gandim la imaginea clasica: parintii cu doi copii (in general, un baiat si o fetita). Pentru ca din vechime, oamenii spuneau ca oricat de multi copii le trimite Dumnezeu, fiecare este un dar unic si o familie mare este un semn de binecuvantare!

De aceea, Biserica inca protesteaza impotriva planificarii familiale (parintii decid singuri cati copii si cand ii vor), spunand ca fiecare copil venit trebuie sa fie o fericire. Lasand la o parte problematica religioasa si morala, vorbind despre avantajele unei familii numeroase, realitatea arata ca intr-o familie mare, cu mai multi copii, atmosfera este mai calduroasa, energica, plina de viata, si desi pot aparea mai multe conflicte intre frati, exista si mai multe cai de a le solutiona.

Care sunt avantajele unei familii numeroase

Fratele – persoana mereu aproape. Relatia dintre frati este o relatie unica, intima, frumoasa, oricat de multe certuri sau intreceri exista intre ei! Nu mai exista vreo persoana in viata unui om cu care sa fii atat de sincer si deschis, un moment sa ii scoti ochii, apoi sa te impaci si sa te bucuri de compania sa.

Oricat de multe certuri ar exista, un frate sau o sora va fi intotdeauna o persoana de nadejde, apropiata, care te cunoaste si la care poti merge oricand cu orice dilema. Copiii singuri la parinti sunt lipsiti de bucuria acestei relatii si de caldura si apropierea unei astfel de familii. Sigur, va puteti gandi la fratii care nu se suporta si nici nu isi vorbesc – nu se intampla des, iar cand se intampla, este din cauza modului in care au fost crescuti: daca parintii incurajeaza competitia aratand favoruri si afectiune doar unuia dintre frati (in general, celui mai mic), fac o mare greseala si pot afecta fara sa isi dea seama aceasta relatie.

Un frate sau o sora este insa de cele mai multe ori acea persoana de care esti sigur, pe care o vei avea mereu. Nu spunem sa va apucati sa faceti cinci copii, insa oferiti-i micutului vostru macar un fratior sau o surioara! Cu cat diferenta de varsta este mai mica, cu atat relatia va fi mai apropiata si frumoasa.

Timp pentru tine. Cand te gandesti la avantajele unei familii numeroase, poate iti vine ideea opusa ca aceasta cere mai mult timp si efort din partea voastra ca parinti. Este adevarat: cat timp este bebelus, fiecare copil cere mult efort, atentie si timp din partea parintilor. Fratele sau surioara bebelusului nu te pot ajuta cu multe in aceasta perioada. Insa gandeste-te ca pe masura ce vor creste, iar bebelusul ajunge la o varsta independenta de tine (cand poate manca solid, se poate deplasa singur), copiii isi vor petrece timpul unul cu altul jucandu-se, vorbind, uitandu-se la TV si aceasta iti va oferi timp liber sa faci ceea ce iti place tie.

familie numeroasă

Nu va trebui sa stai langa micut sa ii citesti povesti si sa ii tii companie: are un fratior sau surioara care poate face aceste lucruri. Chiar daca nici unul nu stie inca sa citeasca, se pot amuza unul pe altul cu alte activitati: copiii sunt atat de inventivi… In plus si foarte important, pe masura ce cresc, este bine pentru educatia lor si pentru timpul tau sa le pasezi anumite responsabilitati, sarcini domestice usoare de care voi scapati: sa duca gunoiul, sa faca curat in camere, sa spele vasele…

Singuri in dormitor! Vorbim de avantajele unei familii numeroase? Care este una dintre cele mai mari chinuri cand ai un copilas de – sa spunem, trei-patru-cinci ani? Asa este ca ai probleme cu somnul? Fie adoarme greu, fie se trezeste in miezul noptii si cere sa stai cu el, ii este frica sa doarma singur si vrea sa doarma cu voi – toate acestea afecteaza programul tau de somn si relatia de cuplu! Dar daca ai doi sau mai multi copilasi, iar diferenta de varsta nu e mai mare de trei-patru ani, ei vor dormi in aceeasi camera si se vor simti in siguranta, avand companie!

Jocuri in doi. Asa este ca jocurile si cartile pentru copii te plictisesc? Sunt dragute, dar nu pentru adulti! Ei bine, intr-o familie numeroasa, scapi de responsabilitatea de a-l amuza pe cel mic si de a-i stimula dezvoltarea prin joc. Fratiorul sau surioara poate foarte bine sa faca activitati cu el, luandu-se, cum este normal, la intrecere! Insa o competitie amicala, controlata de tine (care vei avea grija sa nu arati preferinte sau favoruri) este sanatoasa si foarte eficienta in dezvoltarea intelectuala a copiilor.

Un sprijin de incredere. Relatia dintre frati devine – daca este ajutata de parinti – din ce in ce mai puternica. Daca incercati sa nu ii dati prea multa atentie celui mic si sa nu ii aratati mai multa afectiune lui si petreceti timp cu ambii copii, gelozia initiala a copilului mai mare va fi uitata. El se va bucura ca are un tovaras, tovaras cu care in curand se va alatura impotriva voastra, a adultilor! Un frate sau o sora va fi un sprijin de incredere pe tot parcursul dezvoltarii copilului, iar in momente de cumpana, precum intrarea la gradinita, la scoala, pubertatea, fratele sau sora va fi persoana la care va merge.

Cuplul puternic. Copiii consolideaza relatia de cuplu in timp. Desi in primul an de viata, bebelusii pot rapi din timpul petrecut in doi, pot afecta intimitatea (inclusiv viata sexuala), dupa ce cresc si vedeti ce copii frumosi ati facut impreuna, va veti simti mai apropiati unul de altul ca niciodata! In plus, sa nu uitam avantajul ca doi sau mai multi copii isi vor tine companie si vor dormi impreuna intr-o camera separata – ceea ce va ajuta intimitatea. Aveti doar grija sa ii verificati primele dati cand vor dormi impreuna si sa controlati gelozia naturala a celui mai mare.

Bunicii si familia fericita! Daca vorbim despre avantajele unei familii numeroase, sa nu ne gandim doar la copii: o familie inseamna si bunici! Bunicii joaca un rol important in armonia unei familii. Le ofera copiilor un alt tip de relatie, una calduroasa, cu pilde, daruri, afectiune, povestiri. Va ofera si voua din cand in cand timp liber in doi! Integrati bunicii din ambele parti in viata voastra de familie, petreceti timp impreuna cateodata in weekenduri si veti vedea ca senzatia de familie mare si unita va ofera un sentiment unic de caldura si siguranta, sentiment transmis copiilor!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.