Canarul satin a fost obtinut in anul 1970, in Tarile de Jos, in urma unei mutatii recesive legate de sex. Genele care fac diferenta intre sexe produc pigmenti doar in anumite zone de pe corpul canarului, in special pe aripi si pe spate. Mutatia satin apare la toate cele patru tipuri de baza: negru, brun, izabel si agata, dar in mod diferit.
Astfel, la canarii cu fenomelanina bruna (ca de exemplu la canarii bruni si izabel) se contureaza un desen cu dungi subtiri deoarece feomelanina este prezenta. La canarii cu desen eumelaninic efectul mutatiei satin este altul, ea inhiba ori eumelanina neagra ori feomelanina bruna de la canarii negri sau de tip agata care le au pe amandoua, astfel penajul apare privat de frumosul desen melaninic.
Canarii satin se impart in doua tipuri distincte:
- Tipul brun si tipul izabel care au suferit aceeasi mutatie satin si prezinta desen.
- Tipul negru si tipul agata care nu mai prezinta desenul lipocromic, la fel ca la canarii pheo, care din punct de vedere genetic prezinta aceleasi diferente, un penaj fara desen, de aceea fac parte din aceeasi categorie precum canarii melaninici cu ochii rosii.
Cele mai bune exemplare de canari satin se remarca printr-un desen central, de-a lungul coloanei vertebrale, cu dungi subtiri si intrerupte, formate de eumelanina bruna, care apare in contrast puternic cu fondul, fara nici o urma de pheomelanina. Dungile ce alcatuiesc desenul sunt distribuite simetric pe partile laterale si pe cap.
Acesti canari au picioarele si ochii rosii, iar ciocul si ghearele de culoarea pielii. Uneori, in cazuri nedorite, canarii prezinta un desen prea puternic, cu dungi prea lungi, sau poate fi decolorat si saracacios. De asemenea, se poate intampla ca desenul sa lipseasca de pe o parte laterala.
Canarul satin face parte din ordinul Passeriformes, familia Fringillidae.
Video – Canarul satin: